Groener Doener tag

De ‘Groener Doener’-tag

Deze week kon je op diverse groene blogs lezen over alle groene acties, uitdagingen en veranderingen die mijn blogcollega’s de laatste jaren hebben ervaren. Duurzaam leven is nu eenmaal een proces dat soms met grote sprongen gaat en soms ook gepaard gaat met vallen en weer opstaan. Deze ups en downs, alle mislukte DIY recepten die niet op de blogs verschijnen, alle goedbedoelde pogingen om te stoppen met het consumeren van dierlijke producten (en dan toch zwichten voor die heerlijke romige cappuccino), het consuminderen dat lastiger bleek dan verwacht en het verlangen om die mooie verre reis ooit nog eens te maken, maar je zó bewust zijn van de milieu impact van die vliegreis: het hoort er allemaal bij en af en toe is het ook belangrijk om deze ‘reis’ te delen om wellicht anderen weer te inspireren.

Deze ‘Groener Doener’-tag werd door 7 verschillende groene bloggers samengesteld en op woensdag 17 januari gepubliceerd. In de eerste instantie zou ik mee doen met de eerste samenwerking voor deze tag, maar omdat de publicatiedatum precies op mijn verjaardag viel en ik al enorm veel werk te doen had, liet ik deze gezellige samenwerking even aan mij voorbij gaan. Toen ik echter zag dat Hermien van Kouwe Kleren mij op Instagram had uitgenodigd om ook de tag in te vullen, kon mijn artikel natuurlijk niet uitblijven. Daarom deel ik vandaag mijn antwoorden op de ‘Groener Doener’-tag.

Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen? via Mevrouw Miauw

minimalism game

Ik vind het lastig om te vertellen wat wij al heel groen doen, vooral omdat ik zelf nogal een perfectionist ben en het nooit helemaal goed genoeg zal vinden. Als ik toch iets moet kiezen, denk ik dat wij al heel goed bezig wat betreft consuminderen. Ik besefte nooit hoezeer wij mensen geprogrammeerd zijn tot consumeren tot ik besloot hier drastisch mee te minderen. Het is nog niet zo makkelijk om koopjes te weerstaan, kapotte dingen niet direct te vervangen met iets nieuws en te minimaliseren in huis. Toch hebben wij hier de laatste jaren enorme stappen in gezet. Winkelen voor ons plezier doen we eigenlijk nooit meer, in tegenstelling tot vroeger, we kiezen veel vaker voor tweedehands opties en we kiezen er ook heel bewust voor om onze kinderen aan te leren dat ze niet alles hoeven te hebben wat ze in hun vizier krijgen. We proberen ze zo min mogelijk bloot te stellen aan reclames, niet vatbaar te maken voor kidsmarketing en ze aan te leren dat ze ook weer afstand kunnen doen van hun spulletjes waar ze niet mee spelen om iemand anders er blij mee te maken. Dit consuminderen gaat hand in hand met het minimaliseren op spullen en ook daar hebben we enorme stappen in gemaakt de laatste jaren. Wat ik zeker nog kan verbeteren in huis is onze kledingkast. Alhoewel ik ook hier vaak kies voor tweedehands en we hierin ook behoorlijk hebben geminimaliseerd, vind ik het toch lastig om consequent te kiezen voor tweedehands kleding, zowel voor mijzelf als voor mijn kinderen.

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? via Het Groene Broertje

happiness

De voornaamste manier waarop ik mensen probeer te informeren en motiveren is via mijn blog. Mensen laten zien dat duurzaamheid helemaal niet moeilijk, stoffig en duur hoeft te zijn, is de voornaamste reden dat ik elke dag blog op Awkward Duckling. Ik houd er niet van om me in het dagelijks leven tegen allerlei zaken aan te bemoeien die mij eigenlijk niets aangaan. Mensen leven hun eigen leven en ik denk dat mensen aanspreken op hun recycling, eetpatroon, consumptiegedrag of transportmethodes juist averechts zal werken. Toch zal ik, wanneer mensen hier oprecht in geïnteresseerd zijn, met veel passie verkondigen hoe belangrijk het is om duurzamer te leven en ik ga zeker geen gezonde discussie uit de weg. Ik verspil echter geen moeite aan een discussie met mensen die toch niet openstaan voor andere denkbeelden en een gedragsverandering; dat is zó zonde van de energie.

Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten? via Renmeisje

zero waster's travel companion

Er zijn diverse duurzame veranderingen die ik nog erg lastig vind om door te zetten. Zo blijf ik tegen allerlei barrières aanlopen wat betreft het terugdringen van mijn verpakkingen. Ik zou zó graag richting een zero waste lifestyle gaan, maar alhoewel we er veel op letten, lijken al die kleine stapjes soms slechts een druppel op de gloeiende plaat te zijn. We kopen onze groente en fruit zoveel mogelijk verpakkingsvrij, halen brood in onze eigen broodzakken, kiezen zo vaak mogelijk voor glazen of kartonnen verpakkingen en maken heel veel producten gewoon zelf. Toch eindigen we elke week met flink wat afval en lijkt het weinig bij te dragen. Ik weet dat zo’n lifestyle met kleine stapjes gaat en elke verandering er één is, maar soms werkt het wel eens demotiverend.

Net zo lastig vind ik het overgaan naar veganisme, vooral omdat ik enerzijds wel weet dat een vegan lifestyle de meest duurzame lifestyle is, maar ik nog niet weet of ik hier helemaal 100% voor wil en kan gaan. Dat vind ik vervolgens weer enorm egoïstisch van mijzelf, want hoeveel moeite is het nu voor mij om al dat dierenleed te voorkomen? En zo zit je een beetje vast tussen wat je weet en wat je daadwerkelijk doet. Ook hier zet ik kleine stapjes richting een veganistisch eetpatroon. Zo drink ik tegenwoordig plantaardige melk in mijn koffie (iemand tipte Oatly Barista en dat ik zo’n goede tip gebleken!), kiezen we voor het koken standaard voor sojayoghurt voor onze curry’s en eten we sowieso vaker vegan maaltijden. Maar kaas afzweren vind ik nog zo lastig!

Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing? via De Groene Zus

ovo vegetariër

Van alle veranderingen die wij in huis hebben doorgevoerd, vind ik mijn persoonlijke beslissing om volledig vegetarisch te eten tot nu toe de beste keuze die ik heb gemaakt. Al jaren at ik vrij weinig vlees en vis, maar de échte commitment durfde ik nog niet aan. Twee jaar geleden, tijdens mijn tweede zwangerschap, stond vlees mij zo tegen dat ik redelijk rigoureus besloot om vegetariër te worden. Ik heb sinds dat moment geen hap vlees of vis meer gegeten en ik heb het ook geen moment gemist. Ik had verwacht dat ik het lastiger zou vinden, vooral omdat mijn man en twee kinderen nog wel af en toe vlees eten, maar dat valt eigenlijk goed te combineren. Alle maaltijden in huis zijn vegetarisch of veganistisch en als mijn man zin heeft in een broodje shoarma of een burger dan maakt hij dit zelf. De kinderen krijgen in het weekend een plakje worst op brood en zo is iedereen blij.

Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? via Omdat ik dat wil

lucht zuiveren in huis

De meest voordelige manier om jouw huis te vergroenen is door meer tweedehands te kopen. In het boek ‘De verborgen impact‘ van Babette Porcelijn (een echte aanrader!) blijkt duidelijk dat ons consumptiepatroon verreweg de meeste milieu impact heeft. Wil je duurzamer leven dan is op het gebied van consumeren de meeste winst te behalen. Praktisch gezien houdt dit in dat we minder nieuwe spullen zouden moeten kopen en in huis is dit eenvoudig te realiseren door minder vaak nieuwe spullen aan te schaffen en waar mogelijk te kiezen voor tweedehands spullen. Een nieuwe eetkamertafel hoeft namelijk helemaal niet gloednieuw te zijn en op Marktplaats vind je talloze kasten in alle soorten en maten. Een box voor de baby gebruik je maar zo kort dat je deze veel voordeliger van iemand anders kan overkopen en zelfs keukenapparatuur is tweedehands makkelijk te vinden. En bovendien is het ook nog eens zoveel goedkoper!

Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt? via Plantaardiger

groenteafval hergebruiken

Alhoewel wij op dit gebied zeker nog wat winst kunnen halen, hebben we al flink wat veranderd in onze keuken om voedselverspilling tegen te gaan. Zo stellen wij elk weekend een weekmenu op voor de komende week. Met de planning van dat menu houden we rekening met wat we al in huis hebben en welke andere boodschappen we gaan halen. Een zak aardappelen halen betekent dus dat we minstens twee gerechten met aardappelen eten die week. Daarnaast bewaren we kliekjes van maaltijden steeds vaker voor de lunch de volgende dag. Halve pannen soep gooien we dus niet meer weg, maar bewaren we gewoon in de koelkast. Tot slot is de vriezer de laatste maanden mijn beste vriend geworden: we vriezen steeds meer producten in en dat is ideaal! Als we hutspot of minestrone maken dan maken we standaard een dubbele portie om de helft in te vriezen, restjes kaas raspen we op en bewaren we in de vriezer en ook een overschot aan fruit snijden we in stukjes en vriezen we per portie in. Ideaal voor smoothies en nicecream!

Wat zou je groen doen met een miljoen? via Kouwe Kleren

moestuin

Nou, dat weet ik wel hoor! Met een miljoen kopen we ons eerste huis; een super duurzame nul op de meter-woning vlakbij de Randstad, maar wel in een rustig gebied, met een enorm stuk grond erbij om onze eigen moestuin, kas, fruitboomgaard en voedselbos op de creëren. Het huis zelf hoeft niet groot te zijn; een bescheiden gelijkvloerse woning met genoeg slaapkamers voor iedereen en een kantoortje voor mij zou genoeg zijn. Wel heb ik graag een grote woonkeuken (we houden van koken), maar de woonkamer hoeft dan weer niet zo groot te zijn. Een serre zou ook heerlijk zijn, vooral voor de planten die veel licht nodig hebben. Een bijkeuken vind ik ook leuk, maar dat is vooral omdat ik al jaren een visie heb van kleine laarsjes, die onder de modder zitten, bij de achterdeur omdat de kinderen zo heerlijk buiten hebben gespeeld. Als iemand de gouden tip heeft voor deze woning dan hoor ik het graag!

8 gedachten over “De ‘Groener Doener’-tag”

  1. Heel leuk om te lezen! Ik herken veel, bijvoorbeeld over veganistisch eten. Het is misschien vloeken in de vegankerk, maar ik denk dat ik geen veganist wil worden, bijvoorbeeld omdat tot nu toe niemand me duidelijk heeft kunnen vertellen hoe ik zeker weten geen calciumtekort oploop en niet op mijn vijftigste met verkruimelde botten op de bank zit. In theorie vind ik persoonlijk weinig mis met het eten van zuivel (en zelfs vlees, oei, nu val ik helemaal buiten de boot) maar wel heel veel met de manier en schaal waarop wij dat nu produceren en consumeren: alsof dieren producten zijn en met enorme impact op het milieu. Dat komt voornamelijk door de schaal waarop wij (goedkoop) zuivel en vlees willen, dat maakt het een industrie. Daarom eet ik geen vlees meer en wil ik met kaas flink minderen. Vlees mis ik zeer zelden maar kaas vind ik net als jij echt wel lastig. Ik probeer nu creatiever te worden met veganistisch koken door dat minstens twee keer in de week te doen.

    1. Het is ook een lastig dilemma en iedereen moet voor zichzelf die afweging maken. Ik weet ook nog steeds niet of ik 100% vegan zou kunnen en willen zijn. Als het aan mijn man ligt gaat het er nooit van komen, die vindt mijn vegetarisme meer dan genoeg ‘uitdaging’ voor het gezin ;). In principe vind ik het consumeren van zuivelproducten ook niet direct ‘onnatuurlijk’, zoals sommige mensen wel eens stellen, maar zoals jij al zegt is het vooral de manier waarop het gaat tegenwoordig zo weerzinwekkend. Daarom probeer ik ook waar mogelijk duurzamere oplossingen te vinden. Zo vind ik het eten van eieren ook niet heel problematisch, maar dan wel van duurzame oorsprong. Het liefst heb ik gewoon mijn eigen kippen in de tuin van het droomhuis rondscharrelen :D.

  2. Leuk om te lezen, Tessa! Je mag best trots zijn op wat jullie al bereikt hebben hoor. Vier je successen 🙂

    Ik heb mijn lijstje ook net geschreven en zie veel overeenkomsten. Dat de vriezers onze beste vrienden zijn, heb ik zelfs bijna letterlijk hetzelfde opgeschreven, haha. En ja, kaas, minder spullen en zo’n huis, helemaal eens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *