De Poepdokter

Leestip: De Poepdokter – gezond van mond tot kont

Het boek ‘De Poepdokter – gezond van mond tot kont’ van Nienke Tode-Gottenbos stond al een hele tijd op mijn lijst. Ik volg haar al jaren via haar blog De Groene Vrouw, schreef vorig jaar nog over de 30 Day Positive Eating Challenge die ze organiseerde en het boek was dus voor mij ook een must read. Bovendien is het boek voor mij wel hoognodige kost. Ik kamp al jarenlang met diverse maag- en darmproblemen. Zo heb ik last van een prikkelbare darm en maagklachten. Ik slik hier medicijnen voor en weet dat een groot gedeelte van de klachten nauw samenhangt met stress. Alhoewel ik de klachten op dat front al flink aan het aanpakken ben, kunnen overige tips die bijdragen aan een betere spijsvertering zeker geen kwaad. Daarom was ik dan ook verheugd toen ik zag dat ‘De Poepdokter’ beschikbaar was als e-book in mijn Kobo Plus account.

In ‘De Poepdokter’ lees je alles over een gezonde spijsvertering en geeft Nienke Tode-Gottenbos volop tips om betere leefstijlkeuzes te maken voor een gezondere spijsvertering. Dat deze tips hoognodig zijn, blijkt wel uit het feit dat problemen als maagzuur, een prikkelbare darm, diarree, verstopping en een opgeblazen buik vrij algemeen geaccepteerd zijn in onze samenleving als klachten die er nu eenmaal bij horen. Nienke Tode-Gottenbos maakt direct korte metten met deze opvatting en laat, zonder er doekjes om te winden, weten dat deze klachten helemaal niet horen bij een gezonde spijsvertering. We kunnen allemaal wel een lesje over het functioneren van ons lichaam en onze spijsvertering gebruiken en dat is precies wat ‘De Poepdokter’ biedt. Nienkie Tode-Gottenbos neemt de lezers mee op reis door het lichaam en legt duidelijk uit hoe onze spijsvertering werkt van mond tot kont.

Na deze uitgebreide en leerzame anatomische les wordt er in het boek uitgebreid aandacht besteed aan de hedendaagse problematiek rondom de spijsvertering. Hoe ziet ‘normale’ ontlasting er eigenlijk uit? Waar kunnen klachten als winderigheid, verstopping en verkleurde ontlasting door worden veroorzaakt? Wat is het verschil tussen pre- en probiotica? En wat is nu wel en juist niet bevorderlijk voor een gezonde darmflora? Alle mogelijk problemen waar de moderne mens mee te kampen heeft worden onder de loep genomen en al snel wordt pijnlijk duidelijk dat veel van de problemen waar de gemiddelde mens mee lijkt te kampen goed te verhelpen is door een leefstijlverandering. Nienke Tode-Gottenbos legt uit hoe belangrijk die eerste maanden van het leven van een baby zijn bij de opbouw van een gezonde darmflora, wat voor een vernietigend effect stress heeft op onze spijsvertering, waarom wondermiddelen grote onzin zijn en wat voor effect bepaalde voedingsmiddelen hebben op darmflora.

Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over onze spijsvertering; of je nu kampt met specifieke problemen of juist wilt weten hoe je jouw lijf zo gezond mogelijk houdt. Met leuke feitjes, een vlotte schrijfstijl en veel humor brengt Nienke Tode-Gottenbos een onderwerp dat toch een beetje in de taboesfeer hangt onder de aandacht. Hierbij schuwt ze geen enkel onderwerp en dat is wel zo verfrissend. Het boek eindigt met een helder overzicht van handige tips om de darmflora gezond te houden en de spijsvertering te verbeteren. De darmen worden niet voor niets ons tweede brein genoemd en daar kun je maar beter heel goed voor zorgen.

Het boek ‘De Poepdokter’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Het boek is ook beschikbaar als e-book in Kobo Plus. Van Nienke Tode-Gottenbos is ook al een tweede boek verschenen, genaamd ‘De Poepdokter – Bakt ze bruin‘. In dit boek vind je naast een heleboel belangrijke informatie ook talloze recepten voor een gezonde darmflora en diverse oefeningen voor een rustige buik. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van De Groene Vrouw voor een heleboel leuke en informatieve artikelen over gezondheid.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 2 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Doet me denken aan een boek dat ik las over de huid. Zoveel dingen die ik eigenlijk helemaal niet zo goed wist, terwijl het zo’n belangrijk deel van je lichaam is en ik mijn hele leven al huidproblemen heb. Kan nooit kwaad om beter te leren hoe je lichaam in elkaar zit en waar het wel en niet bij gebaat is!


Post a new comment