Comptoir Libanais

Kookboektip: Comptoir Libanais

Onlangs bracht ik voor het eerst een bezoek aan het relatief nieuwe restaurant Comptoir Libanais in Utrecht. Zoals ik in mijn artikel ook al liet weten, ben ik sowieso al groot fan van de Libanese keuken en nu ook groot fan van het restaurant. Na het bezoek wisten wij dan ook niet hoe snel we het kookboek ‘Comptoir Libanais’ moesten bestellen om zoveel mogelijk gerechten thuis te kunnen maken. Zelfs met de drukte rondom de feestdagen hadden wij het boek binnen een dag in huis en kon het feest beginnen. Vandaag deel ik dit fantastische kookboek en de heerlijke recepten erin met jullie.

Comptoir Libanais

Het boek ‘Comptoir Libanais’ is geschreven door Tony Kitous en Dan Lepard en is het eerste kookboek dat de recepten van het restaurant deelde. Na dit boek volgde ‘Comptoir Libanais Express’ en een nieuw kookboek is al in de maak. In ‘Comptoir Libanais’ deelt Tony Kitous zijn passie voor huisgemaakt Libanees eten. Hij pretendeert geen chef-kok te zijn, maar laat juist zien dat je met passie en plezier de meest heerlijke Libanese gerechten op tafel kunt zetten. De gerechten in het boek zijn onderverdeeld in maar liefst 11 verschillende hoofdstukken, namelijk ‘Mezze: Salades’, ‘Mezze: Dipsausjes’, ‘Mezze: Bakken en frituren’, ‘Mezze: Warme gerechten’, ‘Grill & Barbecue’, ‘Tabkhat’, ‘Ontbijt’, ‘Brood’, ‘Soepen, sauzen & ingemaakte groenten’, ‘Zoetigheid, desserts & jams’ en ‘Drankjes’. Zoals je ziet is de indeling van het boek wat onconventioneel: het boek begint met de mezze en de hoofdgerechten om later in het boek pas aandacht te besteden aan brood- en ontbijtgerechten. Toch is dat heel logisch vanuit de Libanese keuken gezien. Mezze zijn een belangrijk onderdeel van de keuken, het boek besteedt er niet voor niets maar liefst 4 hoofdstukken aan, en voor Comptoir Libanais spelen hoofd- en bijgerechten nu eenmaal een belangrijkere rol dan het ontbijt. En gelukkig in mijn keuken ook!

Comptoir Libanais

Zoals ik al zei spelen mezze een belangrijke rol in het boek en in de Libanese keuken. De term mezze staat voor een aanbod aan kleine hapjes, zoals we ook het Spaanse tapas kennen. De term wordt gebruikt voor de gerechtjes en voor een tafel vol van deze hapjes. Deze kleine hapjes vertegenwoordigen waar de Libanese keuken in essentie ook om draait: gezelligheid, samenzijn en delen. In het boek vind je dan ook talloze gerechten om kleine hapjes te maken om zo zelf een overvloedige mezze samen te stellen. In het restaurant genoten wij al van een mezzeschotel met allerlei verschillende dips, salades en hapjes en met dit kookboek kun je zelf ook zo’n heerlijke mezze samenstellen. In het boek vind je bijvoorbeeld een recept voor tabouleh, fattoush met granaatappelmelasse, gevulde wijnbladeren, labneh, warme linzenpuree met uien, muhammara, hummus, sambusak (gevulde deeghapjes), falafel en gevulde beignets. Natuurlijk hebben wij volop gekookt uit het kookboek en kan ik nu al een paar favorieten tippen. Zo hebben wij de aardappels met een tomatenkorstje al een paar keer gemaakt: een gerecht dat eigenlijk heel eenvoudig is, maar door de lange baktijd van de uien en de toevoeging van de kruiden en specerijen heerlijk vol van smaak is. De gegrilde aubergine met feta is gewoon heerlijk en de linzensoep een fijne basis voor een maaltijdensoep. De moussaka met tahin is ook een succes, al passen wij persoonlijk de verhoudingen in het gerecht iets aan zodat er meer auberginesaus in het gerecht wordt verwerkt. Natuurlijk zijn wij nog lang niet uitgekookt met dit kookboek. De falafel, warme linzenpuree, de diverse dips, broden en deeghapjes en de salades staan ook nog op de planning. Wat dat betreft is dit toch wel hét ideale boek voor ons gezin.

Comptoir Libanais

Alhoewel zowel in het restaurant als in het kookboek lang niet alle gerechten vegetarisch zijn, staan er genoeg vegetarische gerechten op het menu en in het boek. De Libanese keuken is sowieso echt een aanrader voor iedereen die graag smaakvol, divers en vegetarisch eet. Bij elk gerecht vind je tevens de oorspronkelijke naam van het gerecht en een omschrijving van het gerecht en de traditie daarvan. Zo ontdek je tijdens het koken ook nog een heleboel interessante feitjes over de Libanese keuken en gerechten. Naast al deze fantastische gerechten die relatief eenvoudig te bereiden zijn, is het boek ook nog eens heel mooi vormgegeven. Elk recept is voorzien van een mooie foto en de begeleidende foto’s van het restaurant geven het boek dezelfde sfeer en uitstraling als je gewend bent van het restaurant.

Comptoir Libanais

Helaas kon ik in het boek niet de recepten voor de gerechten terugvinden waar ik het meest van onder de indruk was in het restaurant, maar welke kok geeft nu écht zo al zijn geheimen weg? Wij genieten in elk geval al een paar weken van heerlijke Libanese gerechten uit onze eigen keuken én houden evengoed een goede reden over om regelmatig een bezoek te brengen aan het restaurant Comptoir Libanais. Het boek ‘Comptoir Libanais’ is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor € 24,99 en ook het vervolg ‘Comptoir Libanais Express‘ is hier te koop voor dezelfde prijs.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *