laptop

Mijn goede blogvoornemens voor 2018

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe blogdoelen. Eind vorig jaar deelde ik al mijn goede voornemens voor 2018 op het gebied van gezondheid en het dagelijks leven, maar mijn blog kwam daar helemaal niet aan bod. Natuurlijk heb ik ook goede voornemens voor Awkward Duckling en deze deel ik vandaag (op mijn verjaardag… hoera!) graag met jullie. Wil je weten wat je aankomend jaar van Awkward Duckling kunt verwachten? Lees dan verder!

Duurzaamheid toegankelijk maken

energie besparen

Het afgelopen jaar had ik een aantal realisaties wat betreft mijn blog. Allereerste besefte ik dat niet iedereen die mijn blog leest dezelfde achtergrondinformatie en kennis heeft als ik heb. Dat klinkt wellicht als een open deur, maar het is lastig om je te blijven realiseren dat niet iedereen elke dag bezig is met duurzaamheid en de duurzame ontwikkelingen in ons land. Dat werd vorige week ook weer eens pijnlijk duidelijk tijdens een aflevering van ‘De Slimste Mens’ toen geen van de aanwezigen leek te weten wat een Tiny House is. Hoe dan? Toch schreef ik tot voor kort veel over juist die dingen op het gebied van duurzaamheid die mij interesseerden, zoals de opkomst van de circulaire economie, veganisme en zero waste leven. Natuurlijk spreken deze onderwerpen ook andere mensen aan, maar het is slechts een selecte club mensen die hierin geïnteresseerd is en daarmee blijf ik met mijn schrijfsels in dezelfde kring. ‘Preaching to the choir’ zoals ze dat zo mooi zeggen in Amerika: je probeert mensen te overtuigen van het belang van duurzaam leven terwijl zij allang overtuigd zijn. Begrijp me niet verkeerd: ik vind de groene blogger community online fantastisch en het is fijn om zo nu en dan elkaar te steunen, nieuwe dingen te leren en een groep mensen te hebben die begrijpt waar je het over hebt, maar ik heb met Awkward Duckling altijd al de missie gehad om meer mensen kennis te laten maken met duurzaamheid. Om meer mensen te laten zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk of duur is en juist ook heel leuk is. Daarom ben ik me steeds meer gaan richten op laagdrempelige duurzaamheid in de vorm van toegankelijke artikelen met tips om afval te verminderen, producten opnieuw te gebruiken, voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen. Ik vind de tips zelf ook heel handig en vaak genoeg tref ik informatie aan waar ik zelf ook weer actief mee aan de slag kan gaan, maar mijn voornaamste motivatie is om met deze artikelen meer mensen bewust te maken en te inspireren tot een duurzamer leven. In 2018 blijf ik doorgaan met mijn missie om duurzaamheid zo toegankelijk mogelijk te maken. Natuurlijk schrijf ik ook nog genoeg over andere onderwerpen die ik interessant vind en die misschien voor mensen die net beginnen met duurzaamheid niet zo interessant zijn, maar ik hoop hierin een goede balans te kunnen vinden. Als er onderwerpen zijn die jullie missen op Awkward Duckling of als jullie tips hebben wat betreft mijn content, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

Meer diversiteit

woman

Ik ben een universitair opgeleide blanke vrouw van in de dertig en maar al te vaak vergeet ik hoezeer ik geniet van bepaalde privileges vanwege mijn afkomst, opleiding en uiterlijk. De laatste jaren ben ik me in toenemende mate bewust van de vaak scheve verhoudingen in onze samenleving en alhoewel ik mijn best doe om mijzelf en anderen hiervan bewust te maken, vind ik dat ik meer kan doen op dit gebied, ook op Awkward Duckling. In de media domineert een bepaald schoonheidsideaal en een bepaald beeld van de maatschappij: de blanke, jonge vrouw en man voeren de boventoon. Dit geeft een scheef beeld van de maatschappij met als gevolg dat mensen die niet binnen die beeld passen, wat betreft huidskleur, leeftijd, sekse of andere eigenschappen, zich niet vertegenwoordigd voelen en een gebrek hebben aan inspirerende voorbeelden en rolmodellen. Er zijn wel bedrijven die hun best doen om dit beeld in de media te diversificeren, zoals Esprit, maar meer partijen zouden hier hun steentje aan bij kunnen dragen. Om ook op mijn blog uit te dragen dat diversiteit en representatie ertoe doet, zal ik vanaf dit jaar meer mijn best doen voor meer diversiteit qua beeld op mijn blog. De meeste afbeeldingen die ik op Awkward Duckling gebruik die niet van mijzelf zijn, zijn rechtenvrije foto’s uit databases. Uit automatisme, en omdat het aanbod soms weinig divers is, kies ik vaak voor beelden die dicht bij mijn belevingswereld liggen. Vaak resulteert dit in beelden van blanke vrouwen van rond mijn leeftijd. Ik wil vanaf nu mijn best doen om de diversiteit wat betreft beeld te vergroten en daarom zal ik bewust op zoek gaan naar foto’s die een diverser beeld geven van de maatschappij. Zo kun je bijvoorbeeld diverse foto’s met een Creative Common License (gratis te gebruiken) vinden op de website van Nappy of op Representation Matters.

Een eigen boek

laptop

Dit vind ik toch wel eng om met jullie te delen hoor, want als je dit de wereld in slingert dan wordt het zo ‘echt’. Maar eerlijk is eerlijk, het is een grote droom van mij om ooit nog eens een ‘echte’ schrijfster te zijn. Vanaf jongs af aan schrijf ik al verhalen en heb ik al de ambitie om daar iets mee te doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Nu roep ik alweer enkele jaren dat ik ooit echt een boek ga schrijven, maar een boek komt natuurlijk niet aanwaaien, daar moet je voor gaan zitten en daar moet je hard voor werken. Ik heb alle excuses al voorgewend in de afgelopen jaren: te druk, niet genoeg inspiratie, in mijn hoofd ben ik ermee bezig, writersblock, en ga zo maar door. Daarom heb ik besloten dat ik dit jaar toch echt ga beginnen met het schrijven van mijn boek. Who cares dat ik geen uitgever heb, dat ik meer dan één concept in mijn hoofd heb en dat ik nu al weinig tijd heb? Tijd heb je niet, tijd maak je en ik zal me er dit jaar voor inzetten. Zo worden jullie een beetje mijn stok achter de deur.

banner voor AD

4 gedachten over “Mijn goede blogvoornemens voor 2018”

 1. Wat goed! Die eerste twee dingen herken ik heel erg. We zitten toch best wel in een bubble hè? Op feestjes en op mijn werk word ik soms geconfronteerd met de buitenwereld. Daarom schrijf ik als honderdste blogger dan alsnog maar weer over alles wat ik al zo vaak ergens tegengekomen ben, maar het blijft lastig om écht heel andere mensen te bereiken. Ik denk toch dat het helpt, omdat je (eventueel via andere ‘groene’ mensen) ook elke keer wel weer wat mensen bereikt die wel geïnteresseerd zijn maar nog niet zoveel doen. Die krijg je misschien net in beweging. Als ik zie hoe hard je blog groeit, zit dat wel goed hoor!

  En wow, een boek! Heel leuk, maar kan me ook voorstellen dat het nogal eng is. Misschien moet je het jezelf gunnen om er standaard een tijdvakje voor vrij te maken, zodat je geen excuses meer hebt om het uit te stellen. En wat aanklooien hoort er ook gewoon bij hoor. Bij wetenschappelijk schrijven belandt uiteindelijk de helft in de prullenbak, maar ook de stukjes die het niet halen of compleet herschreven worden hebben stuk voor stuk geholpen voor een beter eindresultaat.

  1. Die bubble is echt heel typisch en het is pas sinds afgelopen jaar dat ik besef hoezeer meningen en wereldbeelden kunnen verschillen, zelfs in groepen mensen die dichtbij je staan. Ik probeer er daarom juist zoveel mee bezig te zijn. Fijn altijd dat dit voor andere groene bloggers zo herkenbaar is :).

   Het is wel een goede tip om tijd vrij te maken om te schrijven. Zelf overwoog ik al om een soort word count in te stellen, dan komt er tenminste iets uit mijn vingers. Zelftwijfel zorgt er vaak voor dat veel ideeën al een vroege dood sterven voordat ze uberhaupt op papier staan terwijl het juist een onderdeel van het proces is om weer te schrappen wat niet relevant is. Ik vind het allereerste begin juist altijd zo overweldigend dat het me soms lam slaat, of het nu een scriptie is of een blogpost of boek. Daar moet ik sowieso doorheen.

 2. Gefeliciteerd met je verjaardag ? Wat een mooie blogvoornemens! Ja, we zitten echt in een bubble, maar ik weet zeker dat een aantal anonieme lezers in eerste instantie niet zo groen was en nu toch geïnspireerd raakt.
  En wauw, een boek. Ga je ons daarvan ook op de hoogte houden? Dat lijkt me super leuk om over te lezen!

  1. Dankjewel voor de felicitatie :). Ik vind het echt doodeng om te delen dat ik uberhaupt een boek wil schrijven, maar als het echt ergens op begint te lijken dan houd ik jullie daar natuurlijk van op de hoogte ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *