meditatie

De 5 beste apps voor meditatie en mindfulness

Nu het nieuwe jaar officieel is begonnen, is het makkelijk om weer in oude gewoontes te vervallen. Dat snoep in de la begint de lonken, jezelf dagelijks motiveren om te sporten valt vies tegen en je blijkt het toch te druk te hebben om elke dag een momentje rust te nemen om te mediteren. Ik trap ook maar al te vaak weer in die valkuilen, maar dit jaar wil ik mijn voornemens eindelijk wel eens goed volhouden. Om mijn goede voornemen om beter voor mijzelf te zorgen en meer tijd voor rust in te lassen vol te kunnen houden, maak ik gebruik van handige apps voor meditatie en mindfulness. Ik heb door de tijd al een flink aantal apps geprobeerd en vandaag deel ik mijn 5 meest favoriete apps voor meditatie en mindfulness.

Calm

meditatie

De app Calm is een platform waarop je een heel divers aanbod aan begeleide en onbegeleide meditaties vindt. Je vindt hier meditaties voor concentratie, angstverlichting, slapen, mindfulness, vergeving en dankbaarheid, maar je kunt ook een timer zetten en een onbegeleide meditatiesessie starten. Er zijn diverse programma’s te volgen waarin je meer leert over de werkwijze van meditatie en mindfulness op specifieke gebieden in jouw leven, maar je kunt ook mediteren met behulp van een Breathe Bubble of een Body Scan doen. De app biedt diverse achtergrondgeluiden die kalmerend kunnen werken tijdens het mediteren, zoals een kabbelend meertje, haardvuur of het vallen van de regen. Naast al deze meditaties vind je tegenwoordig ook diverse muziektracks en allerlei heerlijk ontspannende verhalen in de app die kunnen helpen bij het in slaap vallen. Mijn absolute favoriet is ‘Blue Gold’: een verhaal over de lavendelvelden en dorpen in de Provence, voorgelezen door niemand minder dan Stephen Fry. De app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play, maar je kunt je ook een abonnement afsluiten voor Calm voor een bedrag vanaf $ 4,99 per maand. Met dit abonnement krijg je ongelimiteerd toegang tot alle meditaties, programma’s en overige functies. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan de website van Calm.

Headspace

meditatie

De allereerste app die ik gebruikte om te mediteren was Headspace en ik was er direct enthousiast over. De app biedt een uitgebreid assortiment aan meditaties voor elke gelegenheid en elk moment van de dag. Je kunt op een laagdrempelige manier kennismaken met de app en het concept meditatie door een 10-daagse introductie waarbij je elke dag meer te weten komt over de voordelen van meditatie. Daarna zijn er allerlei meditaties en programma’s beschikbaar, zoals korte oefeningen (mini’s) die je helpen ademen, ontspannen of aansterken, enkele meditatiesessies, zowel begeleid als onbegeleid, of hele packs met een specifiek onderwerp binnen thema’s als Health, Brave, Happiness, Work & Performance, Students, Sport of Headspace Pro. De meditaties worden begeleid door Andy Puddicombe en zijn kalmerende stem maakt het platform tot zo’n groot succes. Daarnaast vind je in de app diverse leuke animaties die op laagdrempelige manier informatie bieden over allerlei onderwerpen die te maken hebben met mindfulness, motivatie en het onder de knie krijgen van diverse technieken. De app van Headspace is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play, maar ook voor dit programma kun jij je abonneren. Om toegang te krijgen tot het gehele Headspace aanbod kun je een abonnement afsluiten vanaf een bedrag van € 5,99 per maand. Voor meer informatie over deze app kun je een bezoek brengen aan de website van Headspace.

Stop, Breathe & Think

meditatie

De app Stop, Breathe & Think heb ik zelf maar kort gebruikt, maar ik weet dat heel veel mensen er groot fan van zijn. De app is vooral ideaal voor beginners omdat het een uitgebreide uitleg biedt over meditatie en je op een laagdrempelige manier laat kennismaken met mediteren en mindfulness. Je hebt in de app een zeer uitgebreide keuze aan begeleide meditaties van diverse lengtes en over diverse onderwerpen. Zo kun je kiezen voor een meditatie Mindful Breathing, Body Scan, Falling Asleep, Gratitude, Change, Kindness, Joy of Compassion. Dit is slechts een greep uit het aanbod. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om zelf een timer in te stellen voor een onbegeleide meditatiesessie. Jouw meditaties worden bijgehouden in een overzicht van jouw statistieken en door te mediteren kun je ook nog eens stickers verzamelen. Zo heb je een fijne aanmoediging om jezelf dagelijks een meditatiemoment te gunnen. Stop, Breathe & Think is beschikbaar via Google Play, de App Store en ook als Web App. De app is gratis te downloaden, maar heeft ook diverse packs die je voor een kleine vergoeding kunt aanschaffen in de app om het aanbod verder uit te breiden. Kijk voor meer informatie op de website van Stop, Breathe & Think.

Buddhify

Mindfulness

De app Buddhify heb ik pas onlangs ontdekt omdat het overal werd geprezen als dé beste meditatie app van het moment. Dat moest ik natuurlijk uitproberen! Alhoewel ik nog steeds gebruik maak van de apps Calm en Headspace vind ik Buddhify zeker een verrijking van het aanbod, vooral omdat de app zich richt op het toegankelijk maken van mediteren. In plaats van dat je perse een moment rust moet nemen op een dag voor een meditatie, biedt Buddhify een breed aanbod aan meditaties voor onderweg. De meditaties staan allemaal in een kleurrijk rad per categorie ingedeeld in de app. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit meditaties in de categorieën Walking, Travelling, Waking Up, Going to Sleep of Work Break. Er zijn meditaties in allerlei categorieën en van diverse lengtes. Een groot voordeel van Buddhify is dat er meerdere personen zijn die de meditaties begeleiden waardoor je zelf kunt kiezen voor de meditaties van de stem die jij het prettigst vindt (al vind ik ze persoonlijk allemaal wel fijn), maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een onbegeleide meditatiesessie. Het wiel met meditaties kun je trouwens naar eigen inzicht invullen en aanpassen zodat je altijd jouw favorieten binnen handbereik hebt. Wil je meer leren over meditatie en mindfulness? Dan vind je meer informatie in het ‘tabblad’ Foundations. Een leuke feature binnen Buddhify is dat je iemand anders een meditatiesessie cadeau kunt doen. Heb je een vriend, vriendin, familielid of partner die wel wat mentale steun kan gebruiken? Kies dan een track uit en de persoon in kwestie ontvangt deze. De app is te downloaden via de App Store of Google Play voor € 2,99 en wat mij betreft is de app dat geld zeker waard. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan de website van Buddhify.

Mindfulness

mindfulness

Ben je meer op zoek naar een toegankelijk meditatie app in eigen taal om mee te beginnen dan is De Mindfulness App een aanrader. Deze app bevat een 5-daagse introductie voor iedereen die net begint met mediteren, maar heeft ook diverse meditatiesessies van verschillende lengtes met Nederlandse begeleiding, een bodyscan en diverse stille meditaties van verschillende lengtes in het aanbod. The Mindfulness App is verkrijgbaar in de App Store en via Google Play. De app is geheel gratis te downloaden, maar je kunt ook een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot het gehele aanbod aan meditaties en functies of losse packs aanschaffen voor een bredere selectie aan meditaties. Door het overzichtelijke aanbod, de Nederlandse vertaling en de Nederlandse begeleiding is deze app perfect voor beginners. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van The Mindfulness App.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *