Sinterklaas

5 tips voor een duurzame en voordelige Sinterklaas

Met de feestdagen voor de deur is het de hoogste tijd om na te denken over zaken als cadeaus, menu’s en versiering. Natuurlijk wil je het huis gezellig maken, lekkere dingen serveren en iedereen blij maken met iets leuks, maar het moet wel leuk blijven. De laatste jaren ervaar ik de feestdagen steeds meer als ‘moeten’ en gaat het plezier een beetje verloren door al dat geld dat ‘moet’ worden uitgegeven en al die verplichtingen die in deze maand op de agenda staan. Daarnaast is het ook verrekte lastig om een focus op duurzaamheid te behouden als je ook andere mensen wilt plezieren en de maand voorbij lijkt te vliegen. Daarom deel ik vandaag graag 5 tips voor een duurzame en voordelige Sinterklaas. Zo wordt het toch iets makkelijker om een feest als Sinterklaas eenvoudig en gezellig te houden zonder dat je een kar vol snoepgoed in huis haalt en een klein vermogen aan cadeaus kwijt bent.

#1 Bak je eigen kruidnoten

Sinterklaas

Je kunt natuurlijk allerlei snoepgoed in huis halen voor Sinterklaasavond, maar je kunt ook eens een poging wagen tot het zelf maken van speculaas, kruidnoten en ander Sinterklaassnoepgoed. Vooral het maken van kruidnoten en speculaas is echt heel eenvoudig en voegt zelfs nog een gezellig element toe aan de avond. En er is echt niets lekkerder dan pasgebakken koek!

#2 Maak je eigen chocolademelk

warme chocolademelk

Zelfgemaakte chocolademelk is in mijn optiek vele malen lekkerder dan chocolademelk uit de winkel en het is ook nog eens supermakkelijk om te maken! Chocolademelk is niets meer dan melk waarin je (pure of melk) chocolade hebt gesmolten en je kunt hier allerlei kruiden en specerijen aan toevoegen. Wij voegen vaak nog wat chilipeper, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel toe. En vergeet ook echt niet om een snufje zeezout erbij te doen, dit maakt de chocolademelk zoveel lekkerder! Serveer de chocolademelk met slagroom en marshmellows en het feest is compleet.

#3 Kies voor tweedehands of zelfgemaakte cadeaus

cadeaus

Natuurlijk wil je deze bijzondere feestdag zo leuk mogelijk maken voor de kinderen, maar dat betekent echt niet dat ze compleet overladen moeten worden met cadeaus. Vaak maakt het veel meer indruk als ze een paar zorgvuldig uitgekozen cadeautjes krijgen en het is ook zeker aan te raden om speelgoed af te wisselen met praktische cadeaus, zoals kleding, verzorgingsproducten of iets anders dat ze nodig hebben. Bij het uitzoeken van cadeaus is het altijd raadzaam om zo vroeg mogelijk in het jaar te beginnen. Dan heb je namelijk meer dan genoeg tijd om écht leuke cadeaus te vinden en dan zijn producten vaak ook veel voordeliger. Als je het weekend voor Sinterklaas gaat winkelen betaal je zeker weten de hoofdprijs. Natuurlijk is het ook zeker aan te raden om vaker de kiezen voor tweedehands cadeaus of zelfgemaakte cadeaus. Als je goed zoekt kun je prachtig speelgoed vinden in de kringloopwinkel, via kennissen of via een platform als Marktplaats of Reshopper, en dat voor een fractie van de nieuwprijs. Als je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook een heleboel leuke speeltjes zelf maken. Op mijn Pinterest bord ‘DIY cadeaus kinderen’ vind je talloze leuke ideeën. Natuurlijk is dit veel makkelijker te doen met kleine kinderen die nog geen specifieke verlanglijst hebben, maar ook voor oudere kinderen zijn er afspraken te maken zodat je geen fortuin kwijt bent om hun verlanglijstje af te werken.

#4 Spreek een limiet af

cadeaus

Om je niet mee te laten slepen in de feestdagengekte is het altijd handig om met het gezelschap (of jezelf) een limiet af te spreken voor de cadeaus. Zo is de verleiding om meer uit te geven minder en ga je ook kritischer te werk. Als je cadeaus zoekt voor de kinderen kan een ingestelde limiet ervoor zorgen dat je voor allebei de kinderen een gelijk bedrag uitgeeft (en je dus niet constant weer cadeaus bijhaalt om toch maar niemand tekort te willen doen) en de kinderen eventueel weten wat het beschikbare budget is waarbinnen ze cadeaus mogen uitkiezen. Als je gaat dobbelen of lootjes hebt getrokken met de familie dan is een limiet onmisbaar zodat iedereen weet binnen welk budget er moet worden gewinkeld.

#5 Vermijd inpakpapier

cadeaus

De spanning en verwachting rondom Sinterklaas is de helft van het plezier. De kinderen zijn natuurlijk reuzebenieuwd wat er in al die pakjes zit die zo zorgvuldig zijn ingepakt. Maar erg duurzaam is al dat inpakpapier niet. Vaak wordt het papier, nadat het van het pakje is afgescheurd, direct in de prullenbak gegooid en dat is ontzettend zonde. Er zijn echter talloze manieren om de cadeaus duurzamer in te pakken. Zo kun je ervoor kiezen om de cadeaus te geven in cadeaudoosjes of -tasjes. Deze blijven namelijk mooi en kunnen keer op keer weer gebruikt worden. Wil je de cadeaus toch graag inpakken in papier? Kies dan voor het hergebruiken van eerder gebruikt cadeaupapier of pak de cadeaus in met de bladen van oude kranten of tijdschriften. Met een mooi lint eromheen ziet het er gezellig uit en het scheelt in papierverspilling.

Vind je het te kort dag om deze handige tips nog toe te passen of heb je al andere plannen? Begin dan al snel met het plannen van de festiviteiten volgend jaar. In aanloop naar de volgende viering van Sinterklaas (of een willekeurige andere feestdag) is er ook genoeg wat je al kunt doen om hoge kosten te vermijden. Zo is het altijd raadzaam om een feestdag goed voor te bereiden en vroegtijdig te beginnen met het zoeken naar leuke cadeaus. Daarnaast houden veel winkels na de betreffende feestdag een uitverkoop dus dat is hét moment om chocoladeletters en ander snoepgoed in te slaan voor volgend jaar. Natuurlijk zijn veel van deze tips ook goed toe te passen voor andere feestdagen, zoals Kerst.

5 tips voor een duurzame en voordelige Sinterklaas

4 gedachten over “5 tips voor een duurzame en voordelige Sinterklaas”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *