kerst

5 tips voor duurzame feestdagen

Met de kerstdagen voor de deur is het de hoogste tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar, vooruit te blikken naar volgend jaar en de voorbereidingen te treffen voor de aankomende feestdagen. Ik heb gelukkig mijn kerstcadeaus al geregeld en ben al druk bezig met het nadenken over het kerstmenu, maar ieder jaar werd word ik toch meegesleept in die feestdagenstress. Wat zullen we eten? Wat geven we iedereen cadeau? Waar gaan we het vieren? Als je dan ook nog eens probeert om de feestdagen zo duurzaam mogelijk te organiseren, neem je vaak toch wel erg veel hooi op je vork. Daarom geef ik vandaag 5 handige tips voor duurzame feestdagen. Zo help ik wellicht jullie weer een eindje op weg en gaan we hopelijk allemaal een ontspannen afsluiting van het jaar tegemoet.

#1 Geef duurzame cadeaus

cadeaus

Het klinkt misschien heel raar, maar cadeaus hoeven niet altijd helemaal nieuw te zijn om gewaardeerd te worden. Ik geef graag een cadeau waar over nagedacht is en waarvan ik weet dat het helemaal bij die persoon past. Dat hoeft niet heel veel geld te kosten of helemaal nieuw te zijn. De kringloopwinkels liggen vol prachtige producten en ook op Marktplaats en andere platformen vind je talloze leuke cadeaus. Het is niet alleen een stuk duurzamer om tweedehands cadeaus te geven, het is ook nog eens veel beter voor de portemonnee. Geef je liever toch iets nieuws? Overweeg dan eens om iets zelf te maken. Op mijn Pinterestborden ‘DIY projecten voor kinderen‘ en ‘DIY cadeaus‘ vind je talloze ideetjes om creatief mee aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je ook altijd een duurzaam cadeau geven waar iemand echt iets aan heeft of waar iemand helemaal door geïnspireerd wordt tot een duurzamere lifestyle. Ik vind persoonlijk de boeken ‘Dit is een goede gids‘  en ‘Steeds leuker‘ echt fantastische cadeaus!

#2 Versier bewust

kerstboom

Ik heb het persoonlijk nooit zo gesnapt, dat helemaal uitpakken met de versieringen rond de Kerstdagen. Natuurlijk wil ik wel iets doen om het huis in kerstsferen te brengen sinds ik kinderen heb, maar het blijft altijd eenvoudig. Maar ik weet dat er genoeg mensen zijn die het leuk vinden om flink uit te pakken en ook een behoorlijke collectie hebben aan kerstballen, kerstmannen en andere accessoires. Als je dolenthousiast wordt van de feestdagen en kosten nog moeite spaart om het huis te versieren, probeer dan bewust om te gaan met deze versieringen. Verzorg en bewaar ze goed zodat ze jaar na jaar plezier geven. En als je gaat winkelen voor nieuwe kerstversiering, neem dan zeker ook eens een kijkje bij de lokale kringloopwinkel. In aanloop naar kerst hebben zij vaak een grote kerstmarkt met allerlei versieringen die veel voordeliger zijn dan wanneer je ze nieuw koopt.

#3 Kies een duurzame kerstboom

kerstboom

Sommige mensen zweren bij een kunstboom, andere mensen vinden Kerst niet compleet zonder échte kerstboom in huis. Natuurlijk ruikt het heerlijk en geeft het warmte en gezelligheid, zo’n boom, maar echt duurzaam is het vaak niet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om toch op een duurzame manier een kerstboom in huis te zetten. In mijn artikel ‘Hoe kies je een duurzame kerstboom?‘ lees je alles over duurzame (kunst)kerstbomen, adoptiebomen en creatieve alternatieven.

#4 Serveer meer groente

kerstdiner

Met de feestdagen wordt er traditioneel flink uitgepakt op culinair gebied. Men staat uren, soms dagen, in de keuken om de familie van allerlei lekkers te voorzien. In Amerika staat er tijdens Thanksgiving traditioneel kalkoen op tafel. In Nederland serveren veel gezinnen tijdens Kerst kalkoen. Tevens wordt er tijdens Kerst veel gegourmet door gezinnen, vaak met veel vlees. Al deze vleesconsumptie is natuurlijk niet heel duurzaam. Gelukkig kan het ook anders! Er zijn tal van heerlijke groenterecepten die je kunt serveren tijdens de feestdagen die prachtig staan op tafel en nog heerlijker smaken. Ook als je niet vegetariër bent of kookt voor een gezelschap dat wel vlees en vis consumeert, is het helemaal niet verkeerd om eens wat meer de focus te leggen op groente. Laat je inspireren door de recepten in één van de vele vegetarische kookboeken waar ik een recensie over heb geschreven of blader eens door de Allerhande van deze maand. Er gaat een wereld voor je open!

#5 Geef ook aan een ander

kerstboom

Natuurlijk is het fijn om je naasten te verwennen met lekker eten, mooie cadeaus en een gezellig samenzijn, maar de échte ‘Christmas spirit’ is liefde voor iedereen en daarom is het juist in deze tijd van het jaar zo mooi om ook iets te schenken aan de minderbedeelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de thuislozen, maar ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen. Je kunt natuurlijk op allerlei manieren iets moois doen voor anderen. Wellicht is er een lokaal kerstdiner voor thuislozen waar je een handje kunt helpen, zijn er instanties die cadeaus inzamelen voor mensen die het minder breed hebben of is er een andere organisatie die wel wat hulp kan gebruiken in deze tijd van het jaar? Het kunnen natuurlijk ook kleine gebaren zijn. Geef bijvoorbeeld jouw parkeerkaart met nog tegoed erop door aan iemand anders, help iemand met de boodschappen dragen of biedt een dakloze een sjaal aan. Dat is toch tenslotte echt waar kerst om draait?

5 tips voor duurzame feestdagen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *