10x wat te doen met oude tandenborstels

10x wat te doen met oude tandenborstels

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude tandenborstels op handige manier opnieuw te gebruiken.

Voor een goede gezondheid en een verzorgd uiterlijk is het ritueel van tandenpoetsen ontzettend belangrijk. Het wordt aangeraden om 2 a 3 keer per dag je tanden te poetsen en de tandenborstel elke 3 maanden te vervangen door een nieuwe. Dit vooral omdat de borstelharen dan versleten raken en de tandenborstel zijn werk niet meer goed doet. Natuurlijk zit een tandenborstel na al die maanden ook vol bacteriën en tandpastaresten, maar dit is vaak nog wel eenvoudig te reinigen en zeker niet de hoofdreden om een tandenborstel te vervangen. Nu is het vaak vervangen van zo’n tandenborstel misschien wel de meest hygiënische en praktische oplossing, maar erg duurzaam is het niet, vooral niet als je deze tandenborstels direct bij het afval gooit. Nu kun je sowieso kiezen voor een duurzamere tandenborstel, bijvoorbeeld de Humble Brush, en voor de oude tandenborstels die niet meer gebruikt worden zijn er ook nog talloze manieren te verzinnen om deze op nuttige manieren nog eens te gebruiken. Gooi die oude tandenborstels dus vooral niet weg! Denk er wel goed aan om tandenborstels voor hergebruik goed te reinigen. Je kunt de tandenborstels bijvoorbeeld een paar minuten in kokend water onderdompelen, maar reinigen in de vaatwasser is ook een optie.

#1 Schoenen schoonmaken

10x wat te doen met oude tandenborstels

Iedereen die wel eens iets smerigs onder zijn of haar schoenen heeft gehad, weet dat het een verschrikking is om dit weer schoon te krijgen. Vooral op schoenen met een flink profiel is het flink schrobben en spoelen om het schoon te krijgen. Gelukkig kun je met de kleine kop van een tandenborstel heel goed tussen die naden en wordt het schoonmaken van schoenen een stuk makkelijker. Vooral handig met kleine kinderen die te pas en te onpas in viezigheid staan.

#2 Voegen schoonmaken

10x wat te doen met oude tandenborstels

Het schoonmaken van de tegels in huis, bijvoorbeeld in de badkamer of keuken, is een rottig klusje, vooral omdat die voegen soms zo lastig schoon te krijgen zijn. Met een oude tandenborstel kun je deze voegen heel goed en gericht schoon schrobben.

#3 Mascaraborsteltje schoonmaken

10x wat te doen met oude tandenborstels

Alhoewel ik tegenwoordig nauwelijks nog make-up draag, weet ik nog wel hoe vervelend het is als het borsteltje van de mascara vol klonten zit en je deze nauwelijks nog schoon krijgt. Met een (goed gereinigde) tandenborstel kun je het borsteltje weer goed uitkammen en reinigen.

#4 Toetsenbord schoonmaken

minimaliseren online

Aangezien ik zo ongeveer achter mijn laptop leef, heeft deze ook flink wat te verduren. Een toetsenbord wordt daarom al snel vies van dat intensieve gebruik en de kruimels en stof. Het schoonmaken van een toetsenbord is echt een verschrikking omdat je nauwelijks tussen de toetsen kunt komen. Gelukkig kun je met een goed schoongemaakte tandenborstel heel goed tussen die toetsen poetsen. Ideaal!

#5 Vlekken poetsen

10x wat te doen met oude tandenborstels

Met een goed wasmiddel krijg je in de was de meeste vlekken er wel uit, maar sommige vlekken zijn ontzettend hardnekkig. Vooral als je kinderen hebt blijf je maar op zoek naar een handige manier om die vlekken er goed uit te krijgen. Met een tandenborstel kun je heel effectief en grondig de vlek inwrijven met wasmiddel of een sterkere reiniger om zo de kleding goed schoon te krijgen.

#6 Fruit schoonmaken

appel

We weten ondertussen allemaal wel dat onze fruit en groente voor gebruik goed moet worden gewassen vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de teelt. Bij sommige soorten is dit meer nodig dan bij andere soorten (vandaar ook de dirty dozen en clean fifteen), maar een goede afspoelbeurt is zeker altijd nodig. Sommige soorten zijn iets moeilijker schoon te maken, zoals appels en tomaten, of moeten juist droog geborsteld worden, zoals champignons. Hiervoor kun je gelukkig ook heel eenvoudig een (goed schoongemaakte) tandenborstel gebruiken.

#7 Sieraden poetsen

sieradendoos

Als je veel waardevolle sieraden hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om deze goed te onderhouden. Die kleine onderdeeltjes zijn vaak lastig schoon te maken, maar met een tandenborstel kun je dit heel goed schoon schrobben. Denk er wel goed aan om milde reinigingsmiddelen te gebruiken om de sieraden niet te beschadigen.

#8 Nagelborstel

10x wat te doen met oude tandenborstels

Als je graag klust of met je handen in de aarde zit van jouw eigen (moes)tuin weet je dat de nagels na zo’n sessie behoorlijk vies zijn en moeilijk schoon te krijgen zijn onder de kraan. Nu is het natuurlijk helemaal niet duurzaam om elke keer maar in bad of onder de douche te springen om de nagels goed te reinigen. Gelukkig kun je een oude tandenborstel heel goed als nagelborstel gebruiken om al dat vuil onder de nagels vandaan te schrobben.

#9 Verfborstel

10x wat te doen met oude tandenborstels

Geef een kind een oude tandenborstel en wat verf en ze vermaken zich uren met het materiaal. Zo’n oude tandenborstel geeft natuurlijk een heel ander verfpatroon dan een normale kwast en dat staat garant voor heel veel schilderplezier.

#10 Metaal oppoetsen

10x wat te doen met oude tandenborstels

Met een beetje baking soda, wat water en een tandenborstel kun je heel effectief verschillende metalen oppervlakten poetsen zodat ze weer helemaal blinkend schoon zijn. Ideaal voor auto’s, gereedschap, fietsen, keukenspullen en andere moeilijke oppervlakten die je normaliter anders niet goed schoon zou kunnen maken.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude tandenborstels opnieuw te gebruiken


There are 4 comments

Add yours
  1. Marie de Jonge

    Wanneer mijn toetsenbord vies is gebruik ik ook altijd een oude tandenborstel om deze schoon te maken. Zo kom je gemakkelijk op alle plekken en verwijder je effectief vuil en stof. Doe dit overigens wel voorzichtig, zodat je je toetsen niet beschadigd.


Post a new comment