Steeds Leuker

Leestip: Steeds leuker

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar een manier om ons leven zo leuk en succesvol mogelijk te maken, maar dat is nog lang niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. We lopen keer op keer tegen hindernissen aan, krijgen niet gedaan wat we willen doen en het leven zit gewoon dwars. Omdat we toch op zoek blijven naar dé oplossing voor al onze problemen lezen we zelfhulpboeken. Nu ben ik een groot fan van zelfhulpboeken. Alhoewel sommige boeken gouden bergen beloven en maar weinig waar kunnen maken, zijn de meeste boeken best inspirerend te noemen en haal ik er toch wel altijd een paar wijze lessen uit die ik probeer toe te passen op mijn leven. Hebben ze geleid tot een grote verandering in mijn leven? Nee. Ben ik er wijzer door geworden? Zeker wel. Al deze boeken hebben over het algemeen een aantal zaken gemeen, waaronder een nadruk op een grootse transformatie. Nu is een grootse transformatie vaak precies waar we naar op zoek zijn, maar hoe realistisch is dit eigenlijk? Voor hoeveel mensen is het weggelegd om een enorme verandering te introduceren in het leven? Om de biezen te pakken en hun droom na te jagen in Australië of het huis te verkopen en in een tiny house te gaan wonen? Natuurlijk moet je groots dromen, maar een bepaalde mate van realisme is in ieders leven onontkoombaar. Juist voor iedereen die wel streeft naar verandering, een gelukkiger leven en meer rust, maar dan binnen de grenzen van wat mogelijk, reëel, betaalbaar en praktisch is, biedt het nieuwe boek ‘Steeds Leuker’ uitkomst!

Steeds Leuker

‘Steeds leuker’ is geschreven door Jelle Hermus, ook wel bekend van het enorm leuke platform So Chicken. Op zijn website deelt hij diverse artikelen over geluk, betekenis, minimalisme en vrijheid en deze thema’s staan ook centraal in zijn allereerste boek. ‘Broeden op een leuker leven’ is zijn motto en dat is ook direct de kern van zijn allereerste boek. In ‘Steeds leuker’ deelt Jelle al zijn ervaringen en levenslessen op het gebied van vrijheid, blijheid en betekenis. Deze lessen zijn opgenomen in de delen ‘De Broednestmethode, Vrijheid – schrap de ellende’, ‘Blijheid – lachrimpels zijn de beste rimpels’ en ‘Betekenis – leven als een overstromende emmer’.

Steeds Leuker

In het boek draait alles om zijn Broednest methode: een methode om je leven op positieve manier te veranderen. Deze methode bestaat uit drie principes:

  • bepaal wat je wilt bereiken en richt je op dat wat werkt
  • selecteer strategische stappen die je het snelst vooruit helpen
  • bereik meer resultaat met minder moeite

Dat klinkt natuurlijk heel veelbelovend en zelfs wat hoogdravend, maar geloof me: de essentie van de methode is eenvoudig en praktisch. De Broednest methode is gebaseerd op de Japanse kaizen methode. Deze methode is een langdurig proces waarbij de focus ligt op verandering in kleine stapjes in plaats van een grote omslag. Alhoewel we vaak streven naar directe verandering en grootse gebaren, blijkt keer op keer weer dat zo’n grootse verandering voor de meeste mensen niet haalbaar is en niet vol te houden is. Iemand die besluit af te willen vallen, boekt over het algemeen niet veel succes met een dieet waarbij het volledige eetpatroon op de schop wordt genomen. Iemand die wil minimaliseren zal eerder overweldigd worden door alles uit de kasten te trekken dan een gevoel van verlossing te ervaren. En iemand die van baan wil veranderen, is er wellicht meer bij gebaat om zich goed voor te bereiden dan om van de één op de andere dag alles op te zeggen. Grootse gebaren werken voor de meeste mensen niet en daarom blijven veel mensen in dezelfde vicieuze cirkel zitten; heel ontevreden, maar niet in staat het roer om te gooien. Jelle Hermus pleit in zijn boek voor het overboord gooien van dit ‘alles of niets’ denken en introduceert een meer subtiele aanpak voor verandering. Het is misschien niet zo groots en meeslepend als waar we vaak over fantaseren, maar realistisch en effectief is waar we naar streven, toch?

Steeds Leuker

Ik zal hier niet in detail treden over zijn Broednest methode: daarvoor zul je toch echt het boek zelf moeten aanschaffen. Ik kan echter wel stellen dat ik de praktische benadering van Jelle een enorme verademing vindt. De methode sluit naadloos aan op een theorie die ik met de jaren ook voor mijzelf heb ontwikkeld om verandering door te voeren, alleen Jelle weet deze theorie heel prettig en begrijpelijk onder woorden te brengen. De concepten die hij als hoofdzaak ziet in een gelukkiger leven, namelijk vrijheid, blijheid en betekenis, zijn relatief abstract, maar Jelle weet de weg hiernaartoe heel concreet te maken. Hij beschrijft zijn methode als procesoptimalisatie en juist deze praktische benadering maakt dat het mogelijk dat je als lezer je leven van een afstandje kunt bekijken en beter in staat bent om de pijnpunten te herkennen en je eigen valkuilen te identificeren. Ik heb het boek ‘Steeds Leuker’ met heel veel aandacht en plezier gelezen. Jelle Hermus heeft het boek geschreven met dezelfde informele toon, persoonlijke voorbeelden en humor als we gewend zijn van SoChicken en dat maakt het boek heel leuk om te lezen. Daarnaast heeft Jelle op zijn website diverse aanvullende werkbladen, artikelen en extra’s klaargezet. Zo kunnen lezers van het boek direct aan de slag met zijn tips.

Steeds Leuker

Het boek ‘Steeds leuker’ is nu bij de meeste boekhandels te koop en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Het boek is ook beschikbaar als e-book. Een ideaal en ook nog eens betaalbaar cadeau dus! Volg Jelle ook zeker via zijn platform SoChicken voor nog meer inspiratie.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

1 gedachte over “Leestip: Steeds leuker”

  1. Pingback: Steeds leuker reviews - lees de recensies over Steeds leuker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *