wortels

Mijn 5 favoriete recepten met wortel

Ik ben gek op koken en ontdek graag nieuwe recepten om mee te experimenteren in de keuken. Gezond en veelzijdig eten vind ik erg belangrijk en de laatste jaren ben ik steeds meer waardering gaan krijgen voor de diversiteit en smaak van groente en fruit. Wie had dat ooit gedacht? In deze nieuwe reeks ‘mijn 5 favoriete recepten’ wil ik graag mijn favoriete recepten met jullie delen. Elke editie staat een nieuwe groente centraal en hoop ik jullie te inspireren ook de keuken in te duiken en te experimenteren en te koken met verschillende soorten groente. Eet smakelijk!

Wortels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, groottes en soorten. Alhoewel we de meeste wortels en penen over één kam scheren, is er wel degelijk een verschil tussen een peen en een wortel. Een wortel is het gedeelte van de plant dat onder de grond groeit en een peen is de benaming voor de gehele plant, inclusief loof. Een pastinaak is ook een voorbeeld van een wortel. Met peen bedoelen we over het algemeen hetzelfde, maar dit kan ook de naam zijn van een hele plant of groentesoort. Winterpenen bijvoorbeeld, die overigens het hele jaar uit eigen land verkrijgbaar zijn, of bospenen. Waspenen zijn bospeentjes, gewassen en zonder loof. Voor het gemak scharen we in dit artikel de wortels, waspenen, bospenen en winterpenen even onder de noemer wortel, maar er is wel degelijk verschil in smaak en grootte tussen deze soorten. Zo zijn de winterpenen over het algemeen verkrijgbaar als grote en zware penen, terwijl de bospeen een dunnere peen is die met loof en al wordt verkocht. Wortels zijn het hele jaar door verkrijgbaar in ons land en van eigen bodem, vooral de winterpeen is het jaar rond uit eigen land verkrijgbaar. Je kunt wortels, na aankoop, relatief lang bewaren door deze zonder loof op een donkere plaats buiten de koelkast te bewaren. Zo blijft deze enkele weken goed. Let er bij aankoop wel op dat de wortels onbeschadigd zijn, droog zijn en geen rotte plekken hebben. Wortels hebben een zoete smaak en zijn zowel rauw als gekookt te eten. Je maakt de wortels schoon door er aan de bovenkant een stukje af te snijden en deze eventueel te schillen met een dunschiller of schilmesje. Je kunt wortels op allerlei manieren in gerechten verwerken, bijvoorbeeld door ze te koken, bakken of wokken. De wortel is te gebruiken in allerlei wereldkeukens en combineert goed met peulen, aardappels, doperwten en pastinaak.

Groentesoep

soep

Als er één recept is dat ik oneindig veel maak is het groentesoep. Ik lunch het liefst met een kom soep en een paar boterhammen dus deze groentesoep staat toch wel meerdere keren per week op het menu. Ik maak deze groentesoep door 2 flinke wortels en 2 stengels bleekselderij in plakjes te snijden en 1 ui te snipperen. Doe wat olijfolie in een pan, fruit de ui kort aan en voeg dan de groente toe aan de pan. Bak 1/2 tl tijm en een snufje chilipoeder mee en voeg dan 200 gram tomatenpassata toe. Roer hier 1 volle eetlepel bouillonpoeder (of 2 bouillonblokjes) doorheen en voeg 1 liter water toe. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat dit vervolgens ruim 20 minuten koken. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren qua groente en dat maakt dit gerecht ook zo fijn.

Wortelmuffins

Met kleine kinderen is het meestal een uitdaging om ze genoeg groente te laten eten en alhoewel ik niet zo van de school ‘verstop de groente’ ben, vind ik het toch wel heel handig om zoveel mogelijk gezonde snacks met groente aan te bieden. Deze muffins zijn daarom echt een uitkomst want wie houdt er nu niet van muffins? Ik gebruik voor de muffins het recept van Chickslovefood. Voor dit recept combineer je geraspte wortels met banaan, eieren, speltmeel en nog enkele andere ingrediënten. De muffins zijn relatief gezond en dus perfect als snack tussendoor.

Hutspot

wortels

Ik heb hutspot al eens eerder getipt als één van mijn favoriete recepten met aardappel, maar omdat wortel ook zo’n belangrijk ingrediënt is van hutspot, tip ik deze graag nog een keer. Deze klassieke Hollandse stamppot van aardappels, wortel en ui is heerlijk in combinatie met blokjes oude kaas. Er zijn talloze recepten online te vinden, maar wij bereiden de hutspot min of meer volgens het recept van Kokende Oma, maar dan met vegetarische bouillon.

Naanbrood met kerriehummus en gekruide wortelsalade 

naanbrood met kerriehummus en wortelsalade

Dat ik gek ben op de Indiase en Libanese keuken is geen groot geheim en wanneer een recept dan elementen van deze twee fantastische wereldkeukens combineert, ben ik eigenlijk per direct fan. Dit heerlijke recept voor zelfgemaakt naanbrood met kerriehummus en gekruide wortelsalade is afkomstig van De Groene Meisjes en combineert een heerlijk brood met smeuïge hummus, knapperige kikkererwten en een smakelijke gekruide wortelsalade. Natuurlijk kun je hier eindeloos mee variëren, maar deze combinatie is wel echt een winnaar.

Bouillonpoeder

recept groentebouillonpoeder

Een onmisbaar recept in je eigen kookboekje is dit recept voor zelfgemaakte bouillonpoeder. Met slechts, een paar penen, bleekselderij, knoflook, ui, zout en kruiden naar keuze maak je dit recept voor bouillonpoeder waar je vervolgens alle kanten mee op kunt. De bouillon is heerlijk als basis voor soepen, maar ook in diverse curry’s, sauzen en in risotto.

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:

5 favoriete recepten met wortel

Bron foto 3: https://chickslovefood.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *