10x wat te doen met oude boeken

10x wat te doen met oude boeken

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude boeken op handige en creatieve manier opnieuw te gebruiken.

Mensen die graag lezen kennen het wel: de boekenkasten in huis puilen uit, maar je blijft maar boeken kopen op marktjes, bij kringloopwinkels of bij de lokale boekenhandel. Zo af en toe moet je hard zijn voor jezelf en besluiten dat er pas nieuwe boeken bij mogen komen als je oude boeken de deur uit hebt gedaan. Het opruimen of minimaliseren van boeken kan een uitdaging zijn, maar het ruimt wel lekker op in huis en je kunt allerlei mooie bestemmingen verzinnen voor jouw oude boeken. De boeken die nog mooi zijn en prima een ronde mee kunnen, geef je natuurlijk weg als cadeau aan iemand, laat je achter in een mini bibliotheek of doneer je aan een kringloopwinkel. Er zijn echter ook boeken die niet meer met goed fatsoen kunnen worden doorgegeven en waar zelfs de lokale kringloopwinkel de neus voor ophaalt. Dit zijn de boeken die té beschadigd zijn of waar de kringloopwinkel wekelijks tientallen exemplaren van ziet binnenkomen (50 shades of grey anyone?). Ik ben absoluut geen voorstander van het beschadigen van boeken, maar als je geen mooie nieuwe bestemming kunt vinden voor jouw oude boeken, dan zijn er nog talloze leuke ideeën te verzinnen met deze boeken. Ik deel vandaag 10 van deze creatieve ideetjes.

#1 Slinger

Van de pagina’s van een oud boek kun je de leukste slingers maken in allerlei vormen en voor elke feestdag. Zoek maar eens op Pinterest en je vindt gegarandeerd iets moois!

#2 Verstopplaats

Soms heb je waardevolle dingen of spaargeld in huis dat je het liefst op een veilige plek opbergt. Een boek als verstopplek zou niemand verdenken! Op de website van Instructables vind je een uitgebreide DIY om ook zo’n handige verstopplaats voor jouw waardevolle spullen te maken van een oud boek.

#3 Zwevende boekenplank

Boekenliefhebbers kunnen hun boeken nu wel een heel mooi plekje geven in huis met deze ‘zwevende’ boekenplanken gemaakt van boeken! Op This Is Insider vind je een handige instructie om deze zwevende boekenplanken zelf te maken in huis.

#4 Cadeautasjes

De cadeautjes voor verjaardagen en de kerstdagen kun je op allerlei verschillende manieren duurzaam en creatief inpakken. Het gebruiken van oud papier is daar één manier van. Van pagina’s van oude boeken kun je bijvoorbeeld deze leuke cadeautasjes maken. Gegarandeerd dat mensen die tasjes willen bewaren om nog een keer te gebruiken! Op YouTube vind je een tutorial om zelf aan de slag te gaan met deze leuke tasjes.

#5 Boekentas

Heb je een boek met een prachtige kaft die je graag op een bijzondere manier wilt hergebruiken? Maak dan zo’n mooie boekentas van dat boek. Zo heb je jouw favoriete boek altijd nog een beetje bij je. Op de website van Epbot vind je nog veel meer voorbeelden.

#6 Boekenkunst

Sommige mensen zijn zo ontzettend creatief dat ze een eenvoudig boek in een heus kunstwerk kunnen veranderen. Alhoewel ik er zeker niet toe in staat ben, wil ik toch graag deze prachtige creaties met jullie delen. Op de Deviant Art pagina van Malena Valcárcel vind je nog meer prachtige creaties van haar hand, maar kijk ook zeker eens onder #booksculpture op Instagram voor nog veel meer moois.

#7 Postvakjes

Deze leuke postvakjes zijn ideaal voor in de hal om post te sorteren en relatief eenvoudig te maken. Op het blog Beyond the Picket Fence vind je een uitgebreide DIY.

#8 Interieuritems

Heb je een heleboel oude boeken die liggen te verstoffen? Maak er dan een handige kruk of een bijzettafel van of tover ze om in een leuke tafellamp. De mogelijkheden zijn eindeloos en met een beetje handigheid en een flinke voorraad boeken kom je een heel eind.

#9 Organizer

Van een oud boek kun je met een beetje handig vouwwerk een heel leuke organizer maken voor op jouw bureau. Op het blog van Wings of Whimsy vind je een uitleg hoe je dit kunt maken.

#10 Cadeaulabels

Ideaal voor de feestdagen, deze leuke cadeaulabels. Ze zijn eenvoudig te maken en op allerlei leuke manieren te versieren met stempels of mooie tekeningen.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

1 gedachte over “10x wat te doen met oude boeken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *