kerst

Een fijne kerst voor iedereen

Laat ik vandaag de dag beginnen met iedereen een heerlijke kerst toe te wensen. Of je de dagen nu bij familie doorbrengt, de zon opzoekt in het buitenland of lekker thuis bivakkeert: geniet ervan! Op Awkward Duckling doe ik mijn best om voor de kerstdagen voorbij te gaan aan het oppervlakkige en te benadrukken waar de kerstdagen echt om draaien. Natuurlijk heeft de feestdag een religieuze (of heidense, afhankelijk van wie je het precies vraagt) grondslag, maar ongeacht jouw geloofsovertuiging of traditie is de essentie van deze dagen toch terug te brengen naar warmte, lief zijn voor elkaar en stilstaan bij alles wat we hebben. Kerst wordt door iedereen op een andere manier gevierd (of juist niet gevierd) en omdat ik iedereen een heerlijke kerst wens, tip ik vandaag allerlei verschillende activiteiten voor de kerstdagen: voor ieder wat wils en voor elk budget en elk gezelschap.

Winterfestivals en -activiteiten

kerst

Tijdens de feestdagen worden er door het hele land allerlei leuke activiteiten en festivals georganiseerd. Zo ook met kerst. Zo kun je in de RAI in Amsterdam een bezoek brengen aan de Winterparade, het Openluchtmuseum in Arnhem bezoeken dat helemaal in kerstsfeer is gebracht, één van de kastelen in ons land bezoeken voor een rondleiding en allerlei leuke activiteiten, genieten van de lichtjeskunstwerken in Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival of rijd mee met de Kerst Express vanuit Hoorn. Zoek vooral eens op een website voor dagjes uit naar leuke activiteiten in de buurt: vooral op tweede kerstdag is er van alles te doen in het land.

Schaatsen

schaatsen

In Nederland vind je enkele overdekte schaatsbanen waar je, zelfs als het niet vriest, heerlijk kunt schaatsen. Zo vind je in Alkmaar De Meent, in Amsterdam de Jaap Edenbaan, in Biddinghuizen FlevOnice, in Den Haag de Uithof, in Deventer De Scheg, in Dronten Leisure World en in Hoorn De Westfries. Natuurlijk is dit slechts een greep uit het aanbod van schaatsbanen in Nederland. Heel veel steden en dorpen hebben in de winter ook een speciaal aangelegde schaatsbaan voor jong en oud. Zelfs als je niet in de buurt woont van een schaatsbaan kun je hier naar hartenlust rondjes schaatsen. Deze banen zijn wellicht wat kleiner, maar vooral met kleine kinderen is dit een heel erg leuk uitje. De meeste schaatsbanen bieden de mogelijkheid om schaatsen te huren, dus je hoeft niet zelf te beschikken over schaatsen. Let wel goed op: sommige schaatsbanen hanteren aangepaste openingstijden met de feestdagen.

Kerstdiensten

kaarsen

Als je religieus bent, graag een kerkdienst bezoekt of graag samen bent met anderen tijdens de kerst dan zijn er door het hele land in nagenoeg elke gemeente kerstdiensten te bezoeken. Deze diensten worden georganiseerd op kerstavond en 1e kerstdag en sommige kerken organiseren ook activiteiten en diensten op 2e kerstdag.

Kerstfilms

film

Natuurlijk zijn er ook dit jaar weer een heleboel kerstfilms op televisie. Dit jaar kun je kiezen uit bijvoorbeeld A Christmas Carol, Home Alone, Love Actually, November Christmas, Anywhere But Home en Krampus (wel kerst, wel horror). Heb je helemaal geen zin in een kerstfilm? Dan kun je ook voor de tv plaatsnemen voor Bee Movie, The Karate Kid, Cinderella, The Wizard of Oz, Die Hard, The Great Dictator, Toy Story 3, Chitty Chitty Bang Bang, Pippi Langkous, Sissi, Mary Poppins, Gremlins en Monty Python’s The Meaning of Life. Heb je, net als wij, geen televisieabonnement, dan kun je natuurlijk wel gewoon NPO ontvangen of via uitzending gemist iets leuks kijken of kiezen voor één van de kerstfilms op Netflix, zoals Love Actually, Christmas Inheritance, Jingle all the Way, Christmas with the Kranks, Bad Santa, Miracle on 34th Street, You Can’t Fight Christmas, Niko of Het Magische Kristal.

Kerstknutselen en -bakken

knutselen

Als je (kleine) kinderen hebt, is het ook een leuk idee om samen allerlei leuke knutselprojecten te maken. Van een paar eenvoudige hobbyspullen maak je de leukste knutsels. Op mijn pinterestbord ‘Kerst knutselen‘ vind je allerlei leuke tips voor kinderen van allerlei leeftijden. Natuurlijk kun je ook samen de keuken induiken en lekkere koekjes bakken, warme chocolademelk maken of de kinderen laten helpen bij het maken van het kerstdiner.

Vrijwilligerswerk

kaarsen

Het Leger des Heils zorgt jaarlijks voor een gezellige en warme kerstviering op hun locaties voor iedereen. Deze samenkomst bestaat uit een concert, een kerstdiner of een kerstdienst en het is een mooie manier om kerst te vieren met anderen als je niet bij vrienden of familie kunt of wilt zijn. Je kunt je ook aanmelden als vrijwilliger bij het Leger des Heils voor allerlei activiteiten en wellicht in jouw buurt ook voor de kerstviering. Of zet je tijdens de kerstdagen op een andere manier in voor jouw medemens door eens te peilen of er organisaties in de buurt zijn die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

 There are no comments

Add yours