nieuwjaar

Mijn goede voornemens voor 2018

Met 2018 voor de deur is hét moment aangebroken om eens terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het komende jaar. Wat heb ik het afgelopen jaar bereikt en hoe kan ik mijn leven het komende jaar nog leuker en duurzamer maken? Het afgelopen jaar had ik mijzelf een aantal flink ambitieuze duurzame voornemens gesteld. Zo wilde ik meer veganistisch gaan eten, palmolievrij winkelen, bewuster leven, vaker offline zijn en consuminderen. Enkele van deze voornemens zijn goed gelukt, andere voornemens zijn nog steeds een groot struikelpunt. Het consuminderen gaat erg goed: ik verbaas mijzelf regelmatig met mijn flink veranderde consumptiepatroon, al blijf ik het lastig vinden om te matigen met de aankopen voor de kinderen. Gelukkig ben ik me hier heel bewust van en probeer ik zoveel mogelijk te zoeken naar duurzamere alternatieven voor speelgoed, kleding en andere benodigdheden. Het vaker offline zijn lukt mij ook aardig. Het vinden van een goede balans tussen (thuis)werk en gezin blijft een uitdaging, maar ik kan deze twee dingen steeds beter scheiden. Ook heb ik heel veel meldingen op mijn telefoon uitgeschakeld en ontvang ik bijvoorbeeld geen e-mail meer op mijn telefoon tussen 20.00 uur en 08.00 uur. Dit scheelt enorm qua schermtijd en geeft meer rust ‘s avonds. Nu wil ik er alleen nog in slagen om mijn telefoon ‘s avonds helemaal weg te leggen, maar ik blijf dit lastig vinden. Daarom heb ik besloten om aankomende maand een e-reader aan te schaffen zodat ik nog een boek kan lezen voor ik ga slapen in plaats van te scrollen op mijn telefoon. Op de één of andere manier voelt lezen op een e-reader toch iets minder aan als schermtijd en een boek lezen is hoe dan ook een nuttigere besteding van mijn tijd. Sowieso probeer ik de laatste tijd veel meer te lezen en ben ik weer opnieuw fan geworden van Kobo Plus. Het veganistisch eten blijft een uitdaging: ik ben de enige vegetariër in het gezin, al eten de andere gezinsleden ook heel weinig vlees- en visproducten, en verandering van eetpatroon gaat langzaam. We zijn allemaal verzot op kaas en ik ben er nog steeds niet in geslaagd om een degelijke kop koffie te maken met plantaardige melk. De goede voornemens van vorig jaar blijven dus ook zeker aandachtspunten voor het komende jaar, maar daarbij heb ik mijzelf nog enkele andere doelen gesteld die ik in toenemende mate belangrijk ben gaan vinden in het afgelopen jaar.

Meer financiële vrijheid

Experimenteren met Gratis Geld

Eerder dit jaar schreef ik een artikel over rijker worden door geld te besparen. Het klinkt misschien als een tegenstrijdigheid, maar je hoeft niet perse meer geld te verdienen om rijker te worden. Juist door te besparen waar het mogelijk is en efficiënt om te gaan met geld kunt je meer financiële ruimte creëren. Het boek ‘Steeds leuker‘ was weer een eye opener op dit gebied. In dit boek merkt Jelle Hermus terecht op dat leven onder je stand een gevoel van vrijheid kan geven. Door een financieel buffer te creëren heb je namelijk altijd een financieel veilig gevoel en je maakt financiële ruimte voor de zaken die voor jou belangrijk zijn. Dit kan een verre reis zijn, een droomhuis, maar ook een financieel zeker toekomst voor de kinderen. Onder je stand leven betekent niet in armoede leven: het betekent dat je niet al het geld dat binnenkomt direct uitgeeft en dat je bewust omgaat met jouw geld. In 2018 hoop ik voor ons gezin nog meer financiële vrijheid te creëren. Om de kleine zorgen te reduceren, een buffer te realiseren en eindelijk toe te kunnen werken naar ons droomhuis.

Minimaliseren en consuminderen

minimalism game

Het consuminderen bevalt mij heel erg goed en is, in mijn optiek, een continu proces dat eigenlijk nooit helemaal tot een eind komt. Ik koop steeds meer tweedehands en kies vaker voor duurzamere alternatieven die kwalitatief beter zijn en langer meegaan. Ik zou het heerlijk vinden om helemaal geen koopverleiding meer te ervaren, maar dit blijft lastig. Het minimaliseren valt eigenlijk samen met het consuminderen. Terwijl ik probeer minder spullen te kopen, probeer ik ook steeds meer spullen op te ruimen. Hier ben ik al jaren mee bezig, maar op de één of andere manier blijf je in een huisgezin met 4 personen opruimen. Elke opruimronde word ik ook kritischer en met de opgroeiende kinderen zijn er ook steeds meer kinderspullen die het huis uit kunnen.

Meer verpakkingsvrij kopen

Zero Waste Lifestyle Event

Ik schrijf op Awkward Duckling zeer regelmatig over verpakkingsvrij winkelen en het reduceren van afval, maar persoonlijk vind ik dat wij hier nog heel veel winst kunnen behalen. Ik heb kleine stappen gezet richting verpakkingsvrij winkelen, maar ik kies maar al te vaak de makkelijke uitweg door tijdsgebrek en stress. Ik hoop in 2018 mijzelf een paar goede nieuwe gewoontes aan te leren (zoals ik mijzelf ook heb aangeleerd om brood in mijn eigen zakjes te halen) om zo het afval in huis nog verder te reduceren.

Beter voor mijzelf zorgen

zen

Het afgelopen jaar was voor mij een erg zwaar jaar met grote ups en downs. Ik heb fysiek en mentaal flink wat te verduren gehad en ben mijzelf en mijn grenzen keer op keer weer tegengekomen. Ik schrijf niet te vaak over deze zaken omdat het erg persoonlijk is en voelt als negativiteit, maar deze ervaringen zijn wel een belangrijke drijfveer voor me en daarom belangrijk om te benoemen. Omdat ik nogal hardleers ben, vind ik het lastig om mijn grenzen te bewaken en voel ik slecht aan wanneer het genoeg is geweest. Het afgelopen jaar ben ik, met vallen en opstaan, iets wijzer geworden en heb ik de eerste stappen gezet naar meer rust en regelmaat. Zo heb ik mijn rijbewijs gehaald (meer bewegingsvrijheid), gaat de jongste nu twee ochtenden in de week naar het kinderdagverblijf (meer werktijd), bezoek ik regelmatig een fysiotherapeut (minder spier- en stressproblemen) en kies ik vaker voor mijzelf door rustmomenten te nemen en mij meer uit te spreken. Er valt natuurlijk nog een heleboel winst te behalen en daar wil ik in 2018 hard aan werken. Zo ben ik al begonnen met werken aan mijn conditie door een dagelijks stappendoel van 8.000 stappen in te stellen en doe ik dagelijks allerlei spieroefeningen om sterker te worden en mijn vastzittende spieren (door de stress) tegen te gaan. Ook ben ik weer begonnen met dagelijkse meditaties en vanaf 1 januari zal ik weer dagelijks aan yoga doen door mijn deelname aan een nieuwe reeks yogasessies van 30 Days of Yoga van Yoga With Adriene.

Meer veganistisch eten

Vegan

Natuurlijk blijft mijn streven naar een meer plantaardig eetpatroon ook een belangrijk aandachtspunt. Ik eet nu alweer zo’n twee jaar volledig vegetarisch, maar ik blijf het belangrijk vinden om ook te minderen (of zelfs te stoppen) met het consumeren van andere dierlijke producten. Zoals ik al in de inleiding aangaf is dat best lastig in een gezin van flexitariërs, maar ik pas ons weekmenu er steeds meer op aan en blijf zoeken naar plantaardige alternatieven voor veel producten. Zo heb ik het gezin (met uitzondering van mijn man) groot fan kunnen maken van tofu en maken we steeds meer gebruik van sojayoghurt. Het zijn kleine stapjes, maar al deze kleine stapjes in de juiste richting leiden uiteindelijk wel tot blijvende veranderingen. Ik hoop deze positieve ontwikkeling door te kunnen zetten in 2018 en als iemand nog dé tip heeft voor écht lekkere koffie met plantaardige melk, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Ik wens jullie allemaal een fijne, gezellige, warme en veilige jaarwisseling en een fantastisch 2018. Dat al jullie plannen, wensen en voornemens maar mogen worden gerealiseerd in het nieuwe jaar!There are 6 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Jee, wat een lijst! Veel dingen ervaar ik inderdaad ook als doorlopende processen. Je kan het nooit in één keer goed doen, maar wordt er wel elke keer weer een beetje beter in. Niet vergeten stil te staan bij hoe goed je al bezig bent hoor!
    Ik kijk alvast uit naar nieuwe blogs van je in het komende jaar. Fijne jaarwisseling!

  2. Amke

    Wat een mooie terug- en vooruitblik! Zoals je zelf ook al zegt: het is een doorlopend proces. En stiekem heb je zelf vaak niet eens door hoeveel stappen je al gezet hebt. Mooi als er ambities blijven, maar ook goed om stil te staan bij wat je al gedaan hebt. En wat betreft de koffie: voor een goede flat white met havermelk mag je mij altijd wakker maken ;).


Post a new comment