goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #31

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Meer gemeentes sluiten zich aan bij de Statiegeldalliantie

zwerfafval

Twee weken geleden liet ik jullie kennismaken met de Statiegeldalliantie: een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties, bedrijven en overheden in Nederland en België dat zich inzet om statiegeld op alle blikken en flessen in te laten voeren. Op dat moment had alleen Amsterdam zich als Nederlandse gemeente aangesloten bij deze alliantie, maar sinds die tijd hebben ook de gemeentes Leiden, Waterland, Woerden, Roosendaal, Purmerend, Hengelo en Haarlemmermeer zich bij de alliantie aangesloten en diverse andere bedrijven en stichtingen. Die betrokkenheid stemt mij heel hoopvol!

De Wereldbank stopt per 2019 met de financiering van olie- en gasprojecten

broeikaseffect

Alhoewel we allemaal inzien dat er flink wat moet veranderen in ons energielandschap om de klimaatdoelstellingen te halen en het milieu te sparen, wordt er in het bedrijfsleven en in de financiële wereld slechts mondjesmaat echt actie hierop ondernomen. Veel instanties investeren bijvoorbeeld nog steeds geld in olie- en gasprojecten en dit moet natuurlijk anders. Gelukkig maakte de Wereldbank, een internationaal financieel instituut dat leningen verschaft aan projecten wereldwijd, deze week bekend dat ze de werkzaamheden gaan aanpassen om mee te gaan met de veranderende wereld. Hierbij hoort de financiering van energiewinning in overeenstemming met de manier waarop het betreffende land met het klimaatakkoord van Parijs omgaat. Dat klinkt dubieus en is het ergens ook, omdat de Wereldbank nog wel stelt olie- en gasprojecten te ondersteunen in landen waar er een duidelijk voordeel is voor de bevolking, maar het is in elk geval een begin!

Bank kan en moet vervuilers aanpakken

bankieren

Nog meer positief nieuws uit de financiële wereld! Deze week lieten 12 grote Nederlandse geldbeheerders, waaronder ASN Bank, Triodos Bank, Volksbank en ABN AMRO, weten dat ze vervuiling voortaan beter kunnen opsporen door middel van een nieuw rekenmodel dat deze week is gepresenteerd op een klimaatconferentie in Parijs. De banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen in kaart brengen welke leningen en beleggingen de meest CO2-uitstoot veroorzaken en hiermee wordt een vergroening van geldstromen veel toegankelijker. De grote vervuilers kunnen financiële consequenties gaan ervaren van hun zaken of worden aangezet tot verbetering van hun praktijken. Nu maar hopen dat de financiële wereld er flink mee aan de slag gaat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *