fruit

10 producten die je eenvoudig kunt invriezen

Enige tijd geleden deelde ik een handig artikel met 10 tips om voedselverspilling in jouw keuken tegen te gaan. Door slim in te kopen, restjes om te toveren in nieuwe maaltijden en etenswaren goed te bewaren, is het terugdringen van voedselverspilling de keuken een stuk eenvoudiger. Vandaag deel ik graag nog een paar extra tips, want wist je al dat je heel veel producten heel eenvoudig kunt invriezen? Je verwacht het misschien niet, maar deze 10 producten laten zich goed invriezen voor later gebruik om zo voedselverspilling tegen te gaan en altijd een aantal basisingrediënten op voorraad te hebben.

#1 Fruit

aardbeien

Je zult er wellicht niet zo snel bij stilstaan, maar heel veel fruitsoorten laten zich relatief goed invriezen. Ideaal voor het klaarmaken van fruit voor smoothies en ontbijtjes. Wij vriezen bijvoorbeeld zomers onze aardbeien in de tuin in en als wij overrijpe bananen hebben die we niet op tijd kunnen opeten, vriezen wij deze ook in. Natuurlijk kun je nog veel meer invriezen. Als je het fruit uit de vriezer haalt, zal het niet meer zo stevig zijn als daarvoor, maar voor smoothies, nicecream, taarten, sauzen of andere toepassingen maakt dit natuurlijk niets uit.

#2 Kaas

5 producten die je zelf maakt

Het invriezen van kaas lijkt misschien heel erg vreemd, maar het kan echt en is ideaal! Wij hielden vaak aan het eind van de week een flink stuk kaas over waar we vrij weinig nog mee konden doen. Tegenwoordig raspen we al onze restjes kaas helemaal op om in te vriezen. Deze ingevroren kaas verwerken we vervolgens in allerlei gerechten en sauzen. Je kunt jonge en oude kaas invriezen, maar ook parmezaanse kaas. Zo hoef je nooit meer voorgesneden en voorverpakte kaas te kopen.

#3 Verse kruiden

peterselie

Gebeurt het jou ook wel eens dat je een kruidenplantje of kruidenpakketje hebt gekocht en slechts een paar takjes gebruikt? Weggooien is ontzettend zonde, maar bewaren is vaak een uitdaging. Probeer de kruiden eens in te vriezen in een ijsblokjesvorm. Dit kan in olie, water en zelf citroensap, afhankelijk van waar je de kruiden vervolgens voor wilt gebruiken.

#4 Tomatenpuree

tomatensaus

Veel gerechten vragen om slechts één of twee eetlepels tomatenpuree, maar zo’n blikje of potje bevat vaak veel meer. Omdat weggooien ontzettend zonde is, kun je deze tomatenpuree ook eenvoudig invriezen, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm. Zo heb je altijd de juiste portie voorhanden en de puree wordt snel weer vloeibaar in de pan.

#5 Specerijen

gember

Heb je een stuk gember of laos in huis en heb je deze voorlopig niet meer nodig? Vries deze dan gewoon in! Je kunt de wortel in zijn geheel of in stukken invriezen en raspen wanneer je een stuk nodig hebt, maar je kun deze ook gewoon vooraf raspen en dan per portie invriezen. Dat is nog eens een handige manier om voedselverspilling tegen te gaan.

#6 Wijn

wijn

Als een recept vraagt om een scheutje wijn is het natuurlijk zonde om een heel nieuwe fles te openen als je niet de intentie hebt om deze helemaal leeg te drinken. Wijn laat zich namelijk niet zo goed bewaren en het door de gootsteen gieten is ook zo zonde. Vries voortaan de juiste portie wijn in voor jouw favoriete gerechten zodat je het altijd op voorraad hebt.

#7 Kokosmelk

kokosnoot

Kokosmelk is zo’n ingrediënt dat wij niet zo heel vaak gebruiken, maar het is wel handig om op voorraad te hebben voor diverse curry’s en soepen. Gelukkig kun je ook dit invriezen. Verdeel de kokosmelk in porties, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm, en gebruik deze wanneer het nodig is. Na ontdooien zul je het wel goed moeten doorroeren.

#8 Deeg

koekjes

Het maken van pizzadeeg of koekjesdeeg is vaak het minst leuke onderdeel van koken of bakken. Daarom is het zo ontzettend handig dat je dit deeg voortaan heel eenvoudig invriest. Maak in één keer een flinke portie, vries het in en je bent altijd voorzien van pizzadeeg voor een snelle maaltijd of koekjesdeeg voor onvoorziene gasten.

#9 Citroen- en limoensap

citroen

Als je slechts een halve citroen of limoen nodig hebt voor een recept laat de andere helft zich meestal niet zo goed bewaren. Gelukkig kun je het sap van een limoen of citroen wel heel goed invriezen. Pers de vrucht dus uit en bewaar deze in handige porties in de vriezer voor een later moment.

#10 (Kruiden)boter

brood met boter

Natuurlijk kun je boter gewoon in de koelkast bewaren, maar als je geen grootverbruiker bent dan is het wellicht handiger om afgemeten porties gewoon in de vriezer te bewaren. Dit werkt ook uitstekend voor (zelfgemaakte) kruidenboter. Tip: maak een rol kruidenboter en snijd deze in plakjes. Zo heb je direct handige porties die je voor een gelegenheid uit de vriezer kunt halen.There are 3 comments

Add yours

Post a new comment