kerstboom

Hoe kies je een duurzame kerstboom?

Nu Sinterklaas ons land heeft verlaten, lijkt het hele land direct te zijn omgeslagen in kerststemming. De kerstmuziek schalt uit de boxen, de kerstversiering ligt weer in de schappen en ook de kerstbomen lijken op elke straathoek te worden verkocht. Tegenwoordig hoef je niet eens meer naar een tuincentrum voor een echte kerstboom, die haal je gewoon bij de lokale supermarkt. Natuurlijk is dat ontzettend handig, het scheelt een heleboel reiskilometers en gedoe, maar hoe duurzaam is zo’n traditionele kerstboom eigenlijk? Hoe kies je voor een zo duurzaam mogelijke kerstboom en wat zijn de alternatieven?

Een echte kerstboom

kerstboom

Het is lastig om te bepalen of een echte kerstboom of een kunstboom duurzamer is en minder milieu impact heeft. Er zijn veel factoren bij betrokken, waaronder afkomst, type kerstboom (Fijnspar, Nordmann, Blauwe Spar), materiaal en productie- of kapwijze. Gelukkig valt er wel over het algemeen te stellen dat de milieubelasting van een boom (echt of nep) beperkt wordt door zo lang mogelijk met een boom te doen en te kiezen voor een boom (echt of namaak) die zo min mogelijk reiskilometers heeft gemaakt (bron: Milieucentraal). Als je een echte kerstboom koopt, heb je vaak de keuze uit met of zonder kluit. De duurzamere keuze hier is om te kiezen voor een boom met kluit die je vervolgens weer in de tuin kunt planten na de kerstdagen. Geef de boom veel water en verzorg deze de rest van het jaar ook goed, dan kun je er wellicht lang plezier van hebben. Kies wel heel bewust voor een boom met een volle en vochtige kluit waar de wortels zo min mogelijk van beschadigd zijn. Dan heb je namelijk een grotere kans dat deze ook in de tuin nog goed zal gedijen.

Een kunstboom

kerstboom

Een kunstboom is een veel gezien alternatief voor de echte kerstboom en je vindt kunstbomen dan ook in allerlei verschillende uitvoeringen, kleuren en prijsklassen. De productie van een kunstboom is over het algemeen niet heel duurzaam te noemen, maar als je jaar in jaar uit dezelfde kunstboom gebruikt, is dit natuurlijk wel een duurzaam alternatief voor een echte boom. Kies hierbij wel voor kwaliteit zodat de kunstboom zo lang mogelijk meegaat en let op dat je niet kiest voor een voorbijgaande trend waar men volgend jaar weer op is uitgekeken. Een tip: bij de lokale kringloopwinkel hebben ze vaak tweedehands kunstbomen voor een fractie van de nieuwprijs. Zo ben je niet alleen heel voordelig uit, maar ben je ook nog eens superduurzaam bezig.

Adopteer een kerstboom

kerstboom

Voor veel mensen gaat er niets boven de look en de geur van een échte kerstboom in huis. Gelukkig zijn er ook duurzamere alternatieven voor een echte kerstboom, zoals Adopteer een Kerstboom. Hierbij kies je voor het ‘huren’ van een boom die het grootste gedeelte van het jaar op een kwekerij staat waar er goed voor de boom wordt gezorgd. Ieder boom heeft een nummer en zo kun je elk jaar weer jouw eigen boom reserveren voor de feestdagen. Voor de kerst haal je jouw boom op en na de feestdagen breng je deze weer terug zodat de boom weer de grond in kan. Natuurlijk moet je ook thuis erg goed voor de boom zorgen, maar dan kan een kerstboom wel een aantal jaar na elkaar worden gebruikt en kun je jaar na jaar de boom zien groeien. Om de reisafstand te beperken, zijn er uitgiftepunten door het hele land te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een boom kiezen bij een kwekerij in Amersfoort, Alkmaar, Groningen, Amsterdam, Leusden, Nijmegen, Delft of Rotterdam. Ook andere organisaties en gemeenten in ons land organiseren een mogelijkheid om een kerstboom te lenen of huren, dus informeer zeker eens bij jou in de buurt wat de mogelijkheden zijn.

Kies voor een creatief alternatief

kerstboom

Natuurlijk hoef je niet perse een ‘traditionele’ kerstboom in huis te halen voor een gezellige kerstsfeer. Er zijn talloze manieren om je huis te versieren en zelfs te voorzien van een symbolische kerstboom zonder dat daar een echte kerstboom aan te pas komt. Of je nu aan de gang gaat met kersttakken, krijtborden, kerstkaarten of kamerplanten: de mogelijkheden zijn eindeloos en zo kun je het huis helemaal naar eigen smaak in kerstsfeer brengen. Op mijn Pinterestpagina vind je talloze ideeën om een ander soort kerstboom in huis te creëren.

Een duurzame kerstboom kiezen


There are 6 comments

Add yours
 1. Hermien - KouweKleren

  Wat leuk dat je hier over schrijft, ik zit er erg over te dubben, omdat we nu voor het eerst plek hebben voor een boom. Vlakbij mijn woonplaats heb je een plek waar mensen hun kerstboom kunnen laten ‘overzomeren’, maar ik kan er weinig info over vinden. Dat zou wel wat zijn, want wij hebben zelf geen tuin. Ik zit ook te denken aan een creatieve invulling. Een boom op een kleed schilderen en die versieren. We hebben wel wat versieringen al van ons miniboompje van twee jaar terug. Je Pinterestverzameling is een mooie inspiratie!

  • awkwardduckling

   Het is ook lastig, vooral als je voor het eerst plek hebt voor een boom. Ik zit dit jaar ook heel erg te dubben. Onze jongste in 1 jaar en dan is een ‘gewone’ kerstboom misschien niet zo’n slim idee. Vandaar dat ik nog steeds druk de alternatieve ideeën aan het inventariseren ben op Pinterest :). Leuk om te horen dat je dat ook inspirerend vindt!

 2. Judit

  Ooh nee wij hebben net een echt kerstboom gekocht (wel met kluit zodat hij na de feestdagen lekker naar buiten kan)….
  Ik had je blogpost eerder moeten lezen, want dan was ik zeker een boom gaan adopteren! Dit ga ik onthouden voor volgend jaar.


Post a new comment