katoen

Hoe kies je voor duurzaam katoen?

In de zoektocht naar duurzamere kleding kom je veel te weten over stoffen, keurmerken en alle misstanden in de industrie. Vaak geldt: hoe meer je weet, hoe meer vragen je krijgt. Zoals de vraag hoe je kiest voor duurzaam katoen. Heel veel kledingstukken, en andere textielproducten, worden gemaakt van katoen en dit gewas wordt dan ook wereldwijd enorm veel verbouwd. Katoen is zelfs de meest geteelde niet-eetbare plant op aarde, maar er is flink wat aan te merken op deze enorme industrie. Zo is katoen het gewas dat het meest wordt bespoten met pesticiden, is de teelt enorm grondintensief waardoor er verarming van de bodem plaatsvindt, ontvangen arbeiders op de katoenplantages vaak een veel te laag loon en er wordt een heleboel water verbruikt bij de teelt en verwerking van katoen. Niet echt een fijn idee als je gaat shoppen voor een nieuwe outfit, toch?

Gelukkig zijn er talloze keurmerken, initiatieven en organisaties die zich inzetten voor duurzame katoenteelt. Echt duurzame katoen is namelijk een product dat duurzaam wordt verbouwd en verwerkt met oog voor het milieu en de gezondheid, rechten en leef- en werkomstandigheden en van alle betrokken personen in het proces. Maar hoe herken je duurzaam katoen en hoe maak je deze bewuste keuze? Ik geef je enkele tips.

Better Cotton Initiative

katoen

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties en het bedrijfsleven dat zich inzet voor het verduurzamen van de katoenindustrie. In hun aanpak geven ze de regie voor het verduurzamen van de teelt uit handen aan de boeren zelf. Zo kunnen de boeren op de plantages zelf bepalen hoe ze hun processen verduurzamen op een manier die past bij de organisatie. De focus ligt wel op constante verbetering van het proces en hierbij zijn er bepaalde voorschriften vanuit de organisatie op het gebied van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, watergebruik, bodemgebruik en arbeidersrechten.

Cotton made in Africa

katoen

Cotton made in Africa is een initiatief dat is opgestart door en in beheer is van de Aid by Trade Foundation in Hamburg in Duitsland. Het is een initiatief van Michael Otto, ondernemer en voorzitter van de Otto Groep. Katoen met dit label voldoet aan de door het keurmerk voorgeschreven criteria voor milieu, economie en sociaal ondernemerschap. Het initiatief bevordert de teelt van duurzaam katoen in Afrika en wil zo een bijdrage leveren aan betere leefomstandigheden en een betere gezondheid van de katoentelers ter plaatse en bescherming van het milieu. Producten met dit label zijn verkrijgbaar bij OTTO.

Global Organic Textile Standard

katoen

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor duurzaam textiel. Een product met dit keurmerk bestaat voor minimaal 70% uit biologische stoffen (wanneer er organic op het label staat, is dit percentage minimaal 95%). Bij de teelt van biologisch katoen wordt er geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, maar vindt er gewasbescherming plaats met biologische producten en het gebruik van bijvoorbeeld insecten. Daarnaast is het product vrij van genetische modificatie en er zijn strenge criteria voor de schadelijkheid en milieubelasting van de gebruikte stoffen tijdens de productie en verwerking. Ook moet een bedrijf dat producten produceert met dit keurmerk ook voldoen aan bepaalde eisen voor de arbeidsomstandigheden en duurzaam opereren op het gebied van energie, waterverbruik en afvalbeheer. Je leest alles over dit keurmerk en de eisen op de website van GOTS.

EU Ecolabel

naaimachine

Het EU Ecolabel is een Europees keurmerk dat gegeven kan worden aan kleding, maar ook aan andere textielproducten. Het keurmerk stimuleert het gebruik van biologisch katoen en er zijn specifieke eisen op het gebied van bestrijdingsmiddelen, watergebruik en energiegebruik. Daarnaast bevorderd het keurmerk ook het gebruik van gerecyclede vezels en zijn er sociale eisen op het gebied van werkomstandigheden en kinderarbeid. De focus van het label ligt op een groot deel van het productieproces, van de teelt tot aan het naaien van de kledingstukken.

Fair For Life

katoen

Fair For Life is een keurmerk dat zich richt op eerlijke handel. Het keurmerk is er voor diverse productgroepen, waaronder dus textiel. Bedrijven met het keurmerk moeten voldoen aan specifieke eisen op het gebied van (biologische) teelt en eerlijke arbeidsomstandigheden. Er zijn voorschriften op het gebied van energieverbruik, milieubescherming en vervuiling. Vooral op het gebied van eerlijke en sociale handel zijn er flink wat voorschriften. Zo mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, dwangarbeid of discriminatie en moeten de arbeiders kunnen werken in een gezonde en veilige omgeving voor een leefbaar loon.

Max Havelaar Fairtrade

katoengaren

Stichting Max Havelaar, bekend van het fairtrade keurmerk op heel veel verschillende producten, heeft een Fairtrade Cotton Program met bijbehorend logo. Door middel van dit programma zetten ze zich in voor een groter aandeel van fairtrade katoen in de gehele keten en maken ze het mogelijk dat vooral de boeren aan het begin van de keten een betere behandeling, hoger loon en meer zeggenschap krijgen. De bedrijven en producten binnen dit programma hebben geen ‘regulier’ fairtrade keurmerk omdat dit zou betekenen dat de duurzame en eerlijke katoen van het begin tot het eind van de keten moet worden gevolgd en gescheiden moet worden van de overige katoen. Dit is een complex proces en maakt het aandeel fairtrade katoen juist lager. Met deze aanpak wil het Fairtrade Cotton Program het juist mogelijk maken dat verschillende soorten katoen kunnen worden verwerkt en het totale percentage fairtrade katoen kan toenemen.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele keurmerken voor duurzaam katoen waar je op kunt letten en die je kunt aantreffen op jouw producten. Er zijn nog veel meer keurmerken in omloop en er zijn ook diverse logo’s te onderscheiden die tijdens het winkelen een indicatie geven van de duurzaamheid van een product, maar op zichzelf weinig betekenen. Wees altijd kritisch bij het winkelen en bedenk dat jij met elke aankoop een stem met jouw portemonnee uitbrengt. Waar wil jij in investeren?

Hoe kies je voor duurzaam katoen

banner

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *