De Donut economie

Kijktip: De donut economie 

Voor steeds meer mensen wordt het in toenemende mate duidelijk dat ons huidige economische systeem zo zijn limitaties heeft. Het toch veelal lineaire systeem verbruikt grondstoffen zonder in acht te nemen dat deze ooit opraken, met ons doen en laten vervuilen we onze planeet in ontzettend veel opzichten en daarmee schaden we al het leven op de planeet, inclusief dat van onszelf. Deze situatie is absoluut niet houdbaar en het idee van oneindige economische groei is ook niet realistisch te noemen binnen de grenzen van onze planeet.  Alhoewel het economische systeem dat wij zo gewend zijn flink verankerd ligt in onze maatschappij, betekent dit zeker niet dat verandering niet mogelijk is. We zien bijvoorbeeld steeds meer een opkomst van de circulaire economie: een economisch systeem waarin ketens worden gesloten en grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt, waar wordt geleefd met oog voor elkaar en het milieu. In één van de meest recente uitzendingen van VPRO Tegenlicht mochten we kennismaken met een nieuw concept van de circulaire economie, namelijk de donut economie van Kate Raworth.

De donut economie, een mooi concept van Britse econome Kate Raworth, is een nieuwe circulaire economie waarbij onze economische activiteiten in relatie tot ons eigen welzijn en het welzijn van de planeet worden geplaatst. Het model maakt in één oogopslag duidelijk hoe onze economie zich zou kunnen ontwikkelingen binnen de grenzen van wat mogelijk en verantwoord is. Haar idee presenteerde ze in het boek ‘Doughnut Economics’ en dit boek is een groot succes. Voor VPRO Tegenlicht houdt zij een pleidooi voor dit nieuwe economische model, maakt ze duidelijk dat er wel degelijk grenzen zijn aan economische groei binnen ons huidige systeem en laat ze zien hoe dit allemaal anders kan en moet.

Ben je benieuwd naar de Tegenlicht aflevering ‘De Donut Economie’? Kijk de aflevering dan hieronder of breng een bezoek aan de website van VPRO Tegenlicht voor de video en nog veel meer informatie over de circulaire economie en het concept van Kate Raworth.

Bron foto: VPRO Tegenlicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *