5 producten uit de supermarkt die je zelf kunt maken

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 3

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Ik deelde al eerder deel 1 en deel 2 van deze reeks en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Hummus

hummus

Hummus is een heerlijke tapenade voor op een broodje, bij diverse gerechten en als snack tussendoor. Tegenwoordig vind je in elke supermarkt diverse soorten hummus in de schappen, maar wist je al dat je hummus heel eenvoudig zelf kunt maken? Ik was lang op zoek naar een écht goed recept, maar tegenwoordig ben ik dik tevreden met het recept uit ‘Vegan for Friends‘, maar het internet staat natuurlijk vol met smakelijke hummusrecepten in alle kleuren van de regenboog.

#2 Havermeel

meel

Meel is niets meer dan een gemalen variant van een bepaald soort graan, noot of rijst. Het is dan ook logisch dat je de meeste soorten meel relatief eenvoudig zelf kunt maken. Voor tarwemeel of boekweitmeel bezoek ik nog steeds onze lokale molen, maar als een gerecht vraagt om havermeel, rijstmeel, amandelmeel of iets soortgelijks, dan maak ik dat net zo eenvoudig zelf door de gewenste hoeveelheid van het graan of van de noten fijn te malen in een keukenmachine.

#3 Patat

mijn 5 favoriete recepten met aardappel

Alhoewel het soms best wel lekker makkelijk is om een zak friet uit de diepvries mee te nemen voor thuis, kun je in de meeste gevallen een stuk smakelijkere patat gewoon zelf maken. Van een flinke hoeveelheid aardappels schil je frietjes in de gewenste dikte en deze bak je, net zoals je met diepvriespatat zou doen, voor en af in de frituurpan. Hoe wij onze patat bakken vind je in dit artikel. Sinds wij onze eigen patat maken, komen er echt geen diepvrieszakken meer het huis in.

#4 Aardappelpuree

mijn 5 favoriete recepten met aardappel

In de supermarkt vind je allerlei pakjes en zakjes voor aardappelpuree. Van aardappelpuree waar je zelf nog iets aan moet toevoegen tot aardappelpuree die je alleen nog in de magnetron hoeft te zetten om op te warmen. Natuurlijk is dat lekker makkelijk, maar of het smakelijk te noemen is? En dat terwijl aardappelpuree zo eenvoudig zelf te maken is. Je hoeft alleen maar aardappels te koken en deze, als ze gaar zijn, te stampen met wat melk, boter en eventueel wat kruiden en specerijen.

#5 Sinaasappelsap

sinaasappelsap

Natuurlijk is zo’n fles sinaasappelsap uit de supermarkt lekker handig, maar je kunt je afvragen hoeveel vitamines er nog in zo’n voorgeperst sapje zitten als het al een paar dagen (of zelfs langer!) oud is. Het is vele malen gezonder en lekkerder om zelf een vers sapje te persen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een flinke hoeveelheid (pers)sinaasappels en een pers. Je kunt hier natuurlijk ook naar hartenlust mee experimenteren. Het is namelijk ook heerlijk om er een limoen doorheen te persen of verse gember, kurkuma en chilipeper aan toe te voegen.

5 producten uit de supermarkt die je eenvoudig zelf kunt maken - deel 3

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

2 gedachten over “5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 3”

  1. Ik vind dit echt een van je leukste artikelenreeksen, samen met het positieve nieuws! Havermeel maak ik altijd zelf, eigenlijk is het zo’n onzin om dat te kopen. Wist je dat je havermelk ook redelijk makkelijk zelf kan maken? 🙂

    1. Wat leuk om te horen! Ik heb ook wel eens geprobeerd om zelf havermelk (en ook rijstmelk) te maken, maar het resultaat vond ik een beetje tegenvallen. Misschien toch maar nog eens proberen, ik hoor er namelijk wel meer goede berichten over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *