Le Compostier

Wormenhotels voor circulaire restaurantkeukens

Je kunt natuurlijk het gft-afval opsparen in een aparte container en deze eens in de paar weken aan de weg zetten om te laten recyclen, maar dit is eigenlijk ontzettend zonde. Jouw gft-afval heeft namelijk enorm veel potentie, ook voor jouw eigen huis en tuin. Gft-afval kun je namelijk op diverse manieren laten composteren. Zo maak je van jouw eigen afval een waardevol nieuw product dat jouw planten, perken en moestuin van vruchtbare grond voorziet. Om op een effectieve en natuurlijke manier jouw gft-afval om te zetten in rijke compost zijn wormen ontzettend handig. Steeds meer huishoudens maken gebruik van een wormenbak om hun gft-afval te verwerken, maar ook op grotere schaal is een wormenbak, of wormenhotel, zeker interessant. Door de restanten uit de keukens van restaurants in een wormenbak te verzamelen worden deze resten door de wormen, en andere micro-organismen, verwerkt tot kwalitatief hoogwaardige compost dat gebruikt kan worden in diverse (moes)tuinen. Zo wordt de voedselkringloop gesloten en is het restaurant in kwestie weer een stap dichterbij een circulaire keuken. In Amsterdam zijn vanuit Le Compostier momenteel plannen om enkele restaurants te voorzien van zulke wormenhotels, maar daarvoor is wel financiering nodig.

Le Compostier

In Amsterdam zijn al op diverse plaatsen de wormenhotels van Le Compostier te vinden. Deze wormenhotels maken van het gft-afval uit de buurt waardevolle compost voor de buurtbewoners. De initiatiefnemer van deze wormenhotels is Rowin Snijder en met zijn ontwerpen wil hij nu ook de restaurants in de stad uitdagen om duurzamer te ondernemen. Daarom is Le Compostier een crowdfundingsactie gestart om de middelen bij elkaar te krijgen om wormenhotels te plaatsen bij diverse restaurants en deze te onderhouden. Het plan is om in 2018 de wormenhotels te plaatsen bij 10 restaurants in en rond Amsterdam zodat minstens 40.000 liter keukenafval van deze restaurants kan worden omgezet tot bruikbare wormencompost. Een aantal deelnemende restaurants zijn Restaurant As, Scandinavian Embassy en Noorderlicht. De restaurants krijgen de wormenhotels bij wijze van proef voor een jaar om te ervaren hoe het werkt. Le Compostier zal dit proces begeleiden door de wormenhotels te plaatsen, te onderhouden en de compost op te halen zodat het gebruikt kan worden in de tuin van het restaurant of in de tuinen van voedselproducenten uit de regio. Met deze pilot willen ze kennis opdoen over het proces en willen ze de wormenhotels aantrekkelijk maken voor andere restaurants binnen en buiten Amsterdam.

Le Compostier

De crowdfunding voor de wormenhotels van Le Compostier loopt nog enkele weken en elke bijdrage is welkom. Je kunt de crowdfunding volgen of zelf doneren via de crowdfundingspagina op Voor Je Buurt. Wil je meer weten over de wormenhotels en het initiatief zelf? Neem dan een kijkje op de website van Le Compostier. Natuurlijk is Le Compostier niet de enige ondernemer die zich bezighoudt met wormenbakken. Zo is in Amersfoort en omgeving de StadsWormerij actief met compostwormen bij huishoudens, horecagelegenheden en winkels en is Stichting Buurtcompost actief in zowel Amsterdam als Delft binnenkort. Er zullen ongetwijfeld meer initiatieven in Nederland zijn dus zoek zeker eens bij jou in de buurt naar de mogelijkheden voor een wormenbak thuis of bij de lokale winkels en horecagelegenheden.

Bron foto’s: Le CompostierThere are no comments

Add yours