Voedselverspilling tegen gaan

10 eenvoudige tips om voedselverspilling tegen te gaan

De laatste jaren is er in toenemende mate aandacht voor voedselverspilling, zowel binnen de industrie en bij supermarkten als bij consumenten thuis. Deze aandacht is niet zo verwonderlijk als je nagaat dat we alleen al in onze eigen keuken per persoon per jaar zo’n 41 kilo aan eten verspillen (bron: Voedingscentrum). Dat is gemiddeld € 145,- per persoon per jaar dat direct in de afvalbak belandt! Deze cijfers zijn heel schokkend, maar gelukkig kun je in jouw eigen huishouden een heleboel maatregelen treffen om voedselverspilling terug te dringen. Vandaag deel ik daarom 10 eenvoudige stappen die jij kunt zetten om voedselverspilling tegen te gaan, zowel thuis als bij het boodschappen doen.

#1 Bewaar je kliekjes

pannenkoeken

Het is natuurlijk heel begrijpelijk dat niet elke laatste hap van een huisgemaakte maaltijd op gaat, maar dat hoeft niet te betekenen dat de restjes in de gft-bak kunnen. Van heel veel maaltijden kun je de kliekjes prima bewaren en sommige maaltijden worden zelfs lekkerder als je ze een dagje laat staan. Zo heb je altijd een heerlijke lunch voor de volgende dag paraat of hoef je niet na te denken over de avondmaaltijd voor de volgende dag.

#2 Koop losse bananen

groenteafval hergebruiken

Je ziet ze vast wel eens in de supermarkt: die losse bananen die klanten van een tros hebben getrokken en die nu niemand meer wil kopen. In sommige supermarkten worden deze bananen in een aparte schaal aangeboden (eventueel tegen een gereduceerd tarief) of worden deze bananen als snack voor kinderen aangeboden, maar vaak belanden deze bananen overrijp bij het afval. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, vooral als je bedenkt dat deze bananen een stuk lekkerder zijn dan die groene trossen die eerst nog een paar dagen moeten rijpen. Ik kies daarom standaard voor alle losse bananen in de supermarkt en ik kan het iedereen aanraden!

#3 Maak een Use First bakje

minimaliseren in de koelkast

Gebeurt het jou ook wel eens dat je nog etenswaren achter uit de koelkast tevoorschijn haalt die je al die tijd over het hoofd hebt gezien en die je nu weg kunt gooien? Het is ook lastig om de houdbaarheidsdata van alle producten bij te houden, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken met een ‘use first’ bakje in de koelkast. Hier plaats je alle producten in die de houdbaarheidsdatum naderen en als eerste opgemaakt moeten worden.

#4 Maak een smoothie

groenteafval hergebruiken

Overrijp fruit en beurse groente hoef je niet direct weg te gooien, je kunt er nog van alles mee doen. Eén van de meest eenvoudige manieren om al deze producten toch nog te gebruiken is door er een heerlijke smoothie van te maken. Door het fruit en de groente te vermalen merk je niets meer van die beurse plekken en dat overrijpe fruit is juist extra zoet in zo’n smoothie.

#5 Maak gebruik van de vriezer

bosbessen

Bijna iedereen heeft wel een vriezer in huis, maar niet veel mensen maken optimaal gebruik van het apparaat. Natuurlijk is een vriezer ideaal voor het bewaren van diepvriespizza en ijs, maar je kunt er nog veel meer mee. Zo kun je brood prima in de vriezer bewaren zodat je altijd vers brood op voorraad hebt, maar je kunt ook heel veel andere etenswaren invriezen. Zo vriezen wij bijvoorbeeld heel veel fruit in dat wij niet op tijd zullen opmaken, zoals aardbeien en bananen. Als je dit fruit ontdooid is het niet meer zo mooi en vers als daarvoor, maar je kunt het nog prima gebruiken om in gerechten te verwerken. Ook diverse soorten kaas laten zich prima invriezen. Zo heb je altijd een voorraadje Parmezaanse kaas of oude kaas op voorraad voor jouw favoriete gerechten.

#6 Eet de hele groente op

venkel

Bij het voorbereiden van een maaltijd en het schoonmaken van groente gaat meestal al een heleboel van de groente verloren. We snijden de roosjes van de broccoli of bloemkool en gooien de stronk weg, snijden het loof van de wortels of van de venkel en de schil en de pitten van de pompoen belanden in de gft-bak. Eigenlijk zonde, vooral als je je bedenkt dat al deze restjes prima eetbaar zijn. Probeer eens een gerecht te maken waarin je de stronk van de broccoli ook in plakjes verwerkt, garneer jouw gerecht met venkel met het loof of bak de pitten van de pompoen in de oven met wat kruiden. Zo ga je toch alweer een heleboel afval tegen en het stimuleert de creativiteit in de keuken.

#7 Bewaar etenswaren op de juiste plaats

groente en fruit

Als we onze boodschappen hebben gedaan, bergen we deze natuurlijk direct netjes op in de kast, in de koelkast of in de vriezer. Helaas blijkt dat we maar al te vaak producten niet op de juiste plek in de keuken bewaren. Zo horen tomaten, sauzen en verse voorverpakte kruiden eigenlijk helemaal niet in de koelkast, terwijl je aardbeien en eieren juist wel het beste wel in de koelkast kunt bewaren. Door ze verkeerd te bewaren, blijven etenswaren veel minder lang goed en lekker dan zou moeten. Op de website van het Voedingscentrum vind je talloze tips over het bewaren van levensmiddelen zodat je deze zo lang mogelijk goed kunt houden. Met de bewaarwijzer kun je informatie opvragen over allerlei levensmiddelen. Zo weet je precies hoe lang je deze kunt bewaren en waar je deze het beste kunt bewaren.

#8 Gebruik fruit- en groenteafval

groenteafval hergebruiken

Dat je niet alle restjes van de door jou bereide fruit en groente kunt eten, betekent niet dat je het helemaal niet kunt gebruiken. Met fruit- en groenteafval kun je namelijk een heleboel. Laat een bosui opnieuw groeien, maak er een heerlijke bouillon van of gebruik de schillen van een ui als kleurstof. In het artikel ‘10x wat te doen met fruit- en groenteafval‘ vind je nog veel meer van deze handige tips.

#9 Maak een weekmenu

lijstje

Veel mensen zullen het als suf en burgerlijk zien, maar om tijd en kosten te besparen en voedselverspilling tegen te gaan is het maken van een weekmenu écht een uitkomst. Door in het weekend na te denken over de maaltijden van de komende week kun je al jouw boodschappen vooruit plannen. Je kunt ervoor zorgen dat je optimaal gebruik maakt van wat er in het seizoen en in de aanbieding is en dat alle restjes worden opgemaakt. Daarnaast is het maken van een weekmenu en een gericht boodschappenlijstje ook een heel effectieve manier om impulsaankopen tegen te gaan.

#10 Controleer de kasten voor je boodschappen doet

zero waste home

Voordat je een weekmenu en het daaropvolgende boodschappenlijstje opstelt, loont het om nog even een goede blik te werpen in de keukenkastjes, koelkast en vriezer. Wat heb je nog staan en wat zou je daarmee kunnen maken? Zo weet je precies wat je nog op voorraad hebt, maak je producten ruim op tijd op en sta je niet in de supermarkt vertwijfeld voor het schap omdat je niet meer weet of je nu wel of niet nog een aantal tomaten thuis hebt liggen.

10 eenvoudige tips tegen voedselverspilling


There are 4 comments

Add yours
  1. Marjolijn Coops- Kramer

    Een aanvulling op de ‘losse bananen’. Haal, als je wel een kam bananen gekocht hebt, ze thuis meteen los van elkaar. Dan rijpen ze wat langzamer en worden de schillen ook veel minder snel bruin.


Post a new comment

CommentLuv badge