kookboek Vegan

Kookboektip: Vegan – het kookboek

Met mijn interesse in de vegan lifestyle en diverse pogingen om te minderen met dierlijke producten als kaas, melk en eieren ben ik altijd op zoek naar fijne nieuwe plantaardige recepten om uit te proberen. Alhoewel ik al talloze kookboeken in de kast heb staan, mis ik soms een beetje inspiratie uit de wat minder bekende wereldkeukens. Gelukkig ontving ik onlangs het nieuwe kookboek ‘Vegan’: een veganistische kookbijbel met maar liefst meer dan 450 verschillende plantaardige recepten van over de hele wereld!

Het kookboek ‘Vegan’ is geschreven door Jean-Christian Jury en is de meest complete verzameling traditionele vegan recepten van diverse keukens wereldwijd. Natuurlijk zijn de bekende en populaire keukens van landen als Italië, Spanje, China, Frankrijk, Marokko en Indonesië goed vertegenwoordigd in het boek, maar via de recepten in ‘Vegan’ maak je ook kennis met de bijzondere en minder bekende plantaardige keuken van landen als Mali, Pakistan, Cambodja, Ethiopië, Taiwan, Zambia en Armenië.

kookboek Vegan

De recepten in het boek zijn opgedeeld in de hoofdstukken Voorgerechten, Salades, Soepen, Hoofdgerechten, Granen & Bonen, Pasta & Noedels en Desserts. Elk hoofdstuk bevat recepten uit allerlei verschillende wereldkeukens en zo gebeurt het dat je van de paprikahummus uit Libanon, via de auberginedip uit Kroatië terechtkomt bij de meza van aubergine en tahin uit Armenië. De recepten zijn allemaal overzichtelijk opgesteld met een duidelijk ingrediëntenlijst en een stap voor stap beschrijving van de bereiding van het gerecht. Het boek wordt aangeprezen als een kookboek dat geschikt is voor iedere thuiskok en met de handige beschrijving per recept is dit zeker waar. Al zal het voor sommige recepten wel nodig zijn om wat meer moeite te doen om alle ingrediënten bij elkaar te vinden.

Het boek bevat zo ontzettend veel recepten dat je soms even niet meer weet waar je moet zoeken of moet beginnen. Gelukkig is het boek voorzien van een aantal slimme registers. Achterin het boek kun je niet alleen de recepten zoeken op soort gerecht, maar ook op (hoofd)ingrediënt, land en gang. Ideaal dus als je op zoek bent naar een specifiek gerecht of iets lekkers wilt maken met een bepaald ingrediënt. Ik was heel erg benieuwd naar alle Indiase gerechten uit het boek en in een mum van tijd had ik de Indiase recepten in het boek gevonden en kon ik daarmee een menu samenstellen.

kookboek Vegan

Ik ben echt gek op de Indiase keuken. De keuken is zo divers, kruidig en smaakvol dat je er nooit op uitgekeken zult raken en vegetarische en veganistische recepten zijn er in overvloed. In het boek vond ik een recept voor tikka masala met tofu dat mij enorm aansprak. Ik heb sinds ik vegetarisch eet nog geen degelijke tikka masala weten te maken en daar baal ik enorm van. Ik hoopte met dit recept een nieuwe favoriet in mijn persoonlijke kookboek te kunnen zetten. Ik sloeg vrolijk aan het koken, maar ontdekte na het maken van de curry dat er een toch wel essentiële stap in het proces miste in de beschrijving van het recept. Nergens stond namelijk vermeld dat de curry verwarmd moest worden. Omdat dat mij toch wel erg onwaarschijnlijk leek besloot ik het recept verder maar naar eigen inzicht te bereiden. Ik gooide er nog twee theelepels garam masala bij omdat ik deze specerijen, die in elk recept voor tikka masala voorkomen, ook miste in het recept en het resultaat was de lekkerste zelfgemaakte tikka masala tot nu toe! Helaas niet helemaal dankzij het boek, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig kloppen de overige recepten, voor zover ik heb kunnen ontdekken, wel beter.

Het kookboek ‘Vegan’ heeft een vrolijke en kleurrijke kaft, maar de pagina’s zelf zijn aanzienlijk soberder. Er zijn maar weinig recepten voorzien van een foto en dat vind ik wel altijd een gemis omdat ik vaak op basis van foto’s kies welke gerechten mij aanspreken. Met zo’n omvangrijk boek is het natuurlijk ook nagenoeg onmogelijk om ook nog foto’s van alle gerechten toe te voegen, maar het ontbreken ervan maakt het wel iets lastiger om je een beeld te vormen van de vele kleurrijke, diverse en internationale gerechten in het boek. Dit, in combinatie met de omvang van het boek, maakt het kookboek toch aanzienlijk minder interessant voor beginnende veganisten of mensen die willen experimenteren met vegan gerechten. Daarvoor is het boek te uitgebreid en te weinig toegankelijk. Maar voor mensen die al wat meer ervaring hebben met de vegan keuken en hun arsenaal aan gerechten willen uitbreiden, is dit boek een culinaire ontdekkingsreis.

kookboek Vegan

Het boek ‘Vegan’ van Jean-Christian Jury is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te bestellen. Wil je meer weten over de auteur van het boek en zijn andere werk? Neem dan een kijkje op de website van Jean-Christian Jury.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 2 comments

Add yours
  1. Jean-Christian Jury

    Hi, I am Jean-Christian Jury, author of Vegan The Cookbook. Firstly I like to thank you for your wonderful review, really appreciated. I had a look at my original recipe in my English version of the book and could not find the missing part you talk about, I guess that some text has been changed by the Dutch translator, I can unfortunately not read Dutch but my apologies for the mistake and thank you for noticing it. Wish you a lot of joy and fun in your kitchen. Jean-Christian Jury http://www.facebook.com/jeanchristianjury


Post a new comment