Duurzame Buren

5 duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Nu de dagen korter en aanzienlijk kouder worden, gaat de verwarming bij veel gezinnen weer aan en besteden we aanzienlijk meer tijd binnenshuis. Dit betekent natuurlijk ook dat we in deze maanden veel meer energie verbruiken met het verwarmen van onze huizen, het koken van al die warme maaltijden, de lange douches en warme baden en de avondjes voor de televisie. Dit betekent ook onherroepelijk dat ons energieverbruik gedurende deze maanden flink stijgt en dat merk je niet alleen in de portemonnee, maar is ook niet zo duurzaam. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je in huis kunt treffen om het energieverbruik terug te dringen. Deze maatregelen kunnen grote aankopen of verbouwingen zijn binnenshuis voor langdurige besparing, maar ook kleine gedragsveranderingen die alles bij elkaar ook een behoorlijke besparing opleveren. Vandaag deel ik 5 duurzame investeringen in huis om over een lange periode flink te besparen op het energieverbruik.

#1 Isolatie

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Eén van de meest belangrijke investeringen die je kunt doen in jouw huis en één van de belangrijkste factoren van een duurzaam huis is de isolatie. Voor een goede regulering van warmte en geluid in huis is het belangrijk zowel de vloeren als de muren en het dak goed te isoleren. Zo kun je de warmte en vocht in huis goed reguleren en gaat er in deze koude maanden geen warmte verloren. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan met het isoleren van het huis (houtvezels, hennep en wol zijn duurzame isolerende materialen), maar je kunt ook een professionele dakdekker of aannemer raadplegen voor deze klus. Let wel op: door goede isolatie in huis kan het zijn dat de natuurlijke ventilatie in huis afneemt. Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie en regelmatige luchtzuivering heel belangrijk.

#2 Beglazing

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Aansluitend op de goede isolatie in huis is het belang van duurzame beglazing. De meeste huizen in Nederland beschikken tegenwoordig over dubbelglas, maar voor nog betere isolatie biedt triple glas of  HR++ glas uitkomst. Deze typen glas houden niet alleen de warmte beter in huis en de kou op afstand, de geluidsisolatie is ook veel beter en je hebt geen last meer van tocht bij de ramen. Een investering in nieuwe ramen is dus zeker de moeite waard, zowel voor het energieverbruik als voor geluidsisolatie.

#3 Verwarming

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Een flink gedeelte van onze energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Door te investeren in een duurzame verwarming van het huis kun je dus flink besparen op energieverbruik. Als je in huis een verouderde cv-ketel hebt dan kan het rendabel zijn om te investeren in een nieuwe cv-ketel, zoals een zuinige hr-combiketel. Je kunt zelfs overwegen te investeren in een zonneboiler of warmtepomp met het oog op de afname van gasaansluitingen in Nederland.

#4 Warmte-terugwinsysteem

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Tijdens het douchen gaat er een heleboel warmte verloren en het is eigenlijk zonde dat hier niets mee gedaan wordt. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer oplossingen hiervoor, bijvoorbeeld in de vorm van een warmte-terugwinsysteem (WTW). Dit systeem, geïntegreerd in de douche in de vorm van douchepijp, -goot of -bak , zorgt ervoor dat het warme water door een warmtewisselaar stroomt en zo de warmte weer afgeeft aan het koude water. Zo verbruikt de boiler minder energie voor het verwarmen van het douchewater.

#5 Zonnepanelen

Duurzame Buren

De meest populaire duurzame aanpassing aan het huis is tegenwoordig zonder twijfel het plaatsen van zonnepanelen. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden op dit gebied dat er voor elk dak en voor elke woonsituatie wel een product beschikbaar is. Je kunt zelfs bij IKEA terecht voor zonnepanelen. Door te investeren in zonnepanelen wek je een gedeelte van de energie die je verbruikt zelf op via de panelen op jouw dak. Zo bespaar je op jouw energierekening en gebruik je ook nog eens voor een aanzienlijk deel duurzame, hernieuwbare energie.

5 duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “5 duurzame investeringen in huis om energie te besparen”

  1. Isolatie zou ik meteen als eerste doen, want daar heb je meteen profijt van. Zowel in wooncomfort als financieel.

    Een vriendin had trouwens wel een goed punt over isoleren in combinatie met beglazing. Als je geen budget hebt om beiden op het hoogte niveau te doen, kun je het beter allebei iets minder goed doen dan alleen een van de twee optimaal verbeteren. Anders lekt je huis namelijk gewoon nog bij datgene wat je niet hebt aangepakt. Ligt uiteraard wel aan de beginsituatie en of je het andere binnen een paar jaar alsnog wil gaan doen, maar ik vond het wel iets om mee te nemen!

    Een warmtepomp, wtw en zonnepanelen lijken me vooral gewoon heel tof 😀

    1. Isoleren helpt echt zoveel! Wij merken dat al enorm in ons supergeïsoleerde nieuwbouwhuis in vergelijking tot ons vorige tochtige huis dat al heel oud was. Dat is trouwens echt een supergoede tip van die vriendin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *