Hoe duur is natuur

Kijktip: Hoe duur is natuur

In ons kleine land woedt er een constante strijd tussen natuur en cultuur: dat wat er natuurlijk is en dat wat geschapen wordt door mensen. Maar al te vaak moet de natuur ruimte maken voor onze wegen, steden, sporen en recreatie. De laatste jaren wordt er echter steeds meer stilgestaan bij de waarde van natuur. Door middel van een kritische beschouwing wordt in de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Hoe duur is natuur’ gekeken naar de waarde van onze natuur. Hoe kan natuur bijdragen aan ons welzijn en onze welvaart en hoe kunnen we natuurbeheer en -behoud combineren met onze drang naar economisch gewin en expansie?

Hoe duur is natuur

Alhoewel we natuur zien als iets dat er is en waar we ons niet in zouden moeten mengen, blijkt dat alles behalve realistisch te zijn. Een zodanige opvatting kan zelfs schadelijk zijn voor natuur en natuurbehoud, zoals ook blijkt uit diverse voorbeelden uit deze Tegenlicht aflevering. In de aflevering wordt gepleit voor een andere benadering van natuur, een meer hands-on aanpak waarbij de mens de natuur helpt. Maar voordat de mens bereid is de natuur een handje te helpen zal eerst evident moeten zijn dat de natuur een belangrijke rol speelt in onze economie en van wezenlijk belang is voor onze welvaart. Door middel van de berekening van dit natuurlijk kapitaal wordt er niet alleen vanuit ideologie gestreden voor natuurbehoud, maar ook vanuit economisch gewin. Maar is een puur economische benadering van natuur niet veel te nauw en doen we daarmee de natuur niet vreselijk tekort?

Hoe duur is natuur

De bovenstaande vraagstukken komen stuk voor stuk aan bod in de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Hoe duur is natuur’. Aan het woord komen onder andere natuurfilosoof Matthijs Schouten, milieusysteem-analist Lars Hein en stichter van het natuurpark Oostvaarderplassen Frans Vera. Je kunt de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Hoe duur is natuur’ hieronder bekijken of een bezoek brengen aan de website van VPRO Tegenlicht.

Bron foto’s: VPRO Tegenlicht

2 gedachten over “Kijktip: Hoe duur is natuur”

    1. Mooie aflevering he? Ze hebben inderdaad ook prachtig beeld geschoten voor de aflevering en ik vond het heel bijzonder dat ze zoveel verschillende perspectieven hebben opgenomen in de aflevering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *