wat te doen met oude sokken

10x wat te doen met oude sokken

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude sokken op creatieve manier opnieuw te gebruiken.

Sokken zijn de iets minder opvallende kledingstukken van onze garderobe, maar toch heeft nagenoeg iedereen wel meerdere paren sokken in de garderobekast liggen. Sokken zijn vaak een bron van frustratie. Je hebt al snel een gat in je sok of slechts één sok over van een paar. Op de één of andere manier verdwijnen sokken vaak mysterieus in de wasmachine of in huis. Om de overgebleven sokken niet direct weg te hoeven gooien, zijn er allerlei creatieve manieren te bedenken om deze sokken te gebruiken. Ik geef vandaag 10 tips om deze eenzame of kapotte sokken nog een mooie bestemming te geven.

#1 Stofdoek

wat te doen met oude sokken

Door de structuur van een sok werkt deze uitstekend als stofdoek in huis. Doe de sok om je hand, maak deze eventueel nat en veeg er elk oppervlak mee schoon.

#2 Beenwarmer

wat te doen met oude sokken

Een sok waar de teen van kapot is, kan natuurlijk nog prima fungeren als beenwarmer. Met een paar sokken gecombineerd kun je zo een leuke look creëren en houd je jouw benen ook nog eens warm tijdens deze koude dagen.

#3 Sneeuwpop

Met oude sokken kun je natuurlijk ook op knutselgebied alle kanten op. Van een witte sok maak je bijvoorbeeld deze leuke sneeuwpop. Een leuk decoratie idee voor de feestdagen! De uitleg voor het maken van deze leuke sneeuwpop vind je op het blog van Easy Peasy and Fun.

#4 Schoenen poetsen

10x wat te doen met oude panty's

Oude sokken kunnen uitstekend worden gebruiken om schoenen op te poetsen. Gooi ze dus zeker niet weg, maar bewaar ze in een apart bakje voor wanneer de schoenen echt aan een opfrisbeurt toe zijn.

#5 Cuphouder

wat te doen met oude sokken

Een warm drankje op een koude dag is natuurlijk heerlijk, maar zo’n hete mok vasthouden is wat lastig. Gelukkig kun je van de bovenkant van een oude sok in een handomdraai een cuphouder maken. Knip de voet van de sok af en zoom de rand om. Zo kun je jouw warme drankje gewoon vasthouden zonder papieren of plastic cuphouder.

#6 Hot pack

Van een enkele sok en een pak rijst maak je in een handomdraai een hot pack. Een hot pack is te gebruiken voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld als kruik of als verlichter van spierpijn. Vul de sok met de rijst en knoop deze goed dicht. Verwarm de gevulde sok voor gebruik kort in de magnetron tot deze de gewenste temperatuur heeft. Houd de sok dan op de pijnlijke plek en laat de warmte de pijn verlichten. Natuurlijk is dit ook gewoon heerlijk om wat op te warmen op een koude dag.

#7 Handpoppen

Al generaties lang worden oude sokken getransformeerd tot de leukste handpoppen voor poppenkastshows en speelavonturen. Gooi de oude sokken dus niet weg, maar ga er creatief mee aan de slag. Op het blog van Taking Care of Monkey Business vind je een paar ontzettend leuke voorbeelden.

#8 Hondenspeeltje

wat te doen met oude sokken

Van een oude sok en bijvoorbeeld een tennisbal maak je een heel leuk speeltje voor de hond. Op de website van Proud Dog Mom vind je talloze tips om een oude sok om te toveren in een leuk speeltje.

#9 Handschoenen

Een paar sokken met een gat erin kunnen nog prima worden gebruikt om vingerloze handschoenen van te maken. Je kunt hier ook eindeloos mee variëren. Op de website van Lifehacker vind je een handige tutorial.

#10 Armband voor telefoon

wat te doen met oude sokken

Alhoewel een oude sok niet echt een bijzonder ‘sieraad’ vormt om je arm, is het wel degelijk heel erg handig. Van een oude sok kun je namelijk een superhandige band voor om je bovenarm maken waarin je jouw telefoon veilig kunt bewaren tijdens het hardlopen. Op de website van The Art of Doing Stuff vind je stap voor stap hoe je deze handige band kunt maken.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips op oude sokken opnieuw te gebruiken


There are 4 comments

Add yours

Post a new comment