mijn 5 favoriete recepten met pompoen

Mijn 5 favoriete recepten met pompoen

Ik ben gek op koken en ontdek graag nieuwe recepten om mee te experimenteren in de keuken. Gezond en veelzijdig eten vind ik erg belangrijk en de laatste jaren ben ik steeds meer waardering gaan krijgen voor de diversiteit en smaak van groente en fruit. Wie had dat ooit gedacht? In deze nieuwe reeks ‘mijn 5 favoriete recepten’ wil ik graag mijn favoriete recepten met jullie delen. Elke editie staat een nieuwe groente centraal en hoop ik jullie te inspireren ook de keuken in te duiken en te experimenteren en te koken met verschillende soorten groente. Eet smakelijk!

Er zijn maar weinig groentesoorten waar men helemaal van in de ban raakt als deze in het seizoen zijn, maar zodra de blaadjes beginnen te vallen word je om de oren geslagen met recepten voor pompoengerechten. Geheel terecht ook natuurlijk: de pompoen is een heerlijke en diverse groente die in het seizoen (grofweg van september tot februari, als je alle soorten meerekent) van eigen bodem komt. De vrucht bestaat in allerlei vormen en maten en is familie van de kalebas en de komkommer. Je kunt van de pompoen niet alleen het vruchtvlees eten, maar ook de zaden en zelfs de bloemen. Let wel op: niet alle pompoenen zijn eetbaar! De meest voorkomende soorten eetbare pompoenen in Nederland zijn de flespompoen, de spaghettipompoen, oranje hokkaido, kabocha en de gewone pompoen. Alhoewel pompoen eenvoudig in bereiding is, is het schoonmaken en snijden van de vrucht wel even een werkje. Gelukkig kun je onder andere de flespompoen en de oranje hokkaido met schil en al consumeren. De pompoen wordt meestal geroosterd in de oven, in stukjes gebakken of gekookt in een pan soep. Je kunt met pompoen echt alle kanten op en de groente in gerechten van allerlei wereldkeukens gebruiken. Let bij de aankoop van de pompoen op dat de vrucht stevig is en geen zachte plekken heeft. Je bewaart een pompoen in principe buiten de koelkast (dan is de vrucht echt heel lang te bewaren), maar als je de pompoen eenmaal in stukken hebt gesneden kun je deze een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Pompoensoep

pompoen

Met stip op nummer één qua favoriete recepten staat de pompoensoep. Ik gebruik altijd het recept van Jamie Oliver, waar je naast een flinke hoeveelheid pompoen ook wortel, bleekselderij, knoflook, verse kruiden en rode ui aan toevoegt. Na de kooktijd ga je met een staafmixer aan de slag tot je een heerlijk gladde soep hebt. De soep kun je trouwens ook invriezen dus maak in één keer een behoorlijke hoeveelheid.

Pompoencurry

pompoen

Natuurlijk mag in dit lijstje de pompoencurry absoluut niet ontbreken. Dit recept van De Groene Meisjes is een echte aanrader en je kunt er eindeloos mee variëren. Naast pompoen maak je deze vullende curry bijvoorbeeld met bloemkool, linzen, kokosmelk en een heleboel heerlijke kruiden en specerijen.

Geroosterde pompoen

Eén van de lekkerste manieren op pompoen te serveren is door het te roosteren in de oven met verse kruiden. Het is ontzettend eenvoudig en heel smaakvol en je kunt eventueel een mix maken van diverse groenten en er nog wortel of pastinaak aan toevoegen. Ik gebruik altijd het recept van Jamie Oliver voor geroosterde pompoen, maar dit recept van Lisa Goes Vegan is ook een aanrader en je kunt er zelf ook op los experimenteren.

Pompoen minestrone

pompoen

In de herfst is er niets fijner dan een warme en vullende kom soep ‘s avonds. Ik heb een aantal favoriete soeprecepten en sinds kort heb ik deze pompoen minestrone van The First Mess daaraan toegevoegd.

Pittige pompoenpitten

pompoenpitten

Nadat je de pompoen hebt gebruikt voor één van bovenstaande heerlijke recepten kun je natuurlijk ook van alles doen met de pompoenpitten die je overhoudt. Eén van mijn favoriete recepten is het recept voor pittige pitten van Yvette van Boven. Simpeler kan het eigenlijk niet: je wast de pitten goed af en bakt ze met kruiden naar smaak in de oven. Een heerlijke snack!

5 favoriete recepten met pompoen

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:

Bron foto 3: https://lisagoesvegan.com/

4 gedachten over “Mijn 5 favoriete recepten met pompoen”

  1. Hmm, heerlijk hoor! Die minestrone ga ik zeker proberen, de rest maak ik.al graag in mijn eigen varianten. Iets wat ik ook graag maak is een recept van Love & Lemons voor enchiladas met zwarte bonen en pompoen. Heerlijk pittig en echt weer wat anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *