mijn 5 favoriete recepten met aardappel

Mijn 5 favoriete recepten met aardappel

Ik ben gek op koken en ontdek graag nieuwe recepten om mee te experimenteren in de keuken. Gezond en veelzijdig eten vind ik erg belangrijk en de laatste jaren ben ik steeds meer waardering gaan krijgen voor de diversiteit en smaak van groente en fruit. Wie had dat ooit gedacht? In deze nieuwe reeks ‘mijn 5 favoriete recepten’ wil ik graag mijn favoriete recepten met jullie delen. Elke editie staat een nieuwe groente centraal en hoop ik jullie te inspireren ook de keuken in te duiken en te experimenteren en te koken met verschillende soorten groente. Eet smakelijk!

Er is in mijn optiek geen groentesoort die zo veelzijdig is als de aardappel en zo ingeburgerd is in Nederland. Of je nu dagelijks een AGV’tje (aardappelen-groente-vlees) of een meer exotische maaltijd bereidt: de aardappel past bij elke wereldkeuken en nagenoeg elk gerecht. Je kunt aardappels koken, bakken, frituren, wokken, poffen en pureren en je kunt ze zowel met als zonder schil eten. Er zijn heel veel verschillende rassen aardappels, waarvan de Bildtstar, Nicola, Doré, Eigenheimer en Opperdoezer Ronde enkele bekende namen zijn, en deze rassen zijn over het algemeen onder te verdelen in vastkokende, kruimige en zeer kruimige aardappels. Elk soort heeft zo zijn eigen toepassingen in de keuken. Alhoewel wij in Nederland veel aardappels telen, komt het nog vaak voor dat aardappels worden geïmporteerd vanuit diverse landen. Aardappels zijn echter het hele jaar door uit eigen land verkrijgbaar en ook uitstekend thuis te bewaren tot wel 3 weken. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze op een koele en droge plaats bewaard, maar niet in de koelkast en niet in de plastic zak waarin ze vaak verkocht worden. Als je aardappels koopt moeten deze stevig en nagenoeg onbeschadigd zijn, zonder uitlopers. Na een tijd kunnen aardappels uitlopers krijgen of beurse plekken. Deze kun je gewoon wegsnijden en de aardappel is dan nog prima te gebruiken. Heeft jouw aardappel een groene vlek? Snijd deze dan heel ruim weg want dit betekent dat de aardappel is blootgesteld aan zonlicht en dan kan de aardappel solanine gaan aanmaken dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid. Als je de aardappel op de juiste manier bewaard zou je hier echter geen last van moeten hebben.

Roti

Eén van mijn meest favoriete gerechten ooit is roti. De term roti staat eigenlijk voor het van oorsprong Indiase platbrood, maar ik doel natuurlijk op het Surinaamse gerecht dat deze heerlijke platbroden combineert met een curry van kousenband (of lekker Hollands met sperziebonen), aardappelen, knoflook, ui en heel veel specerijen. Normaliter wordt de roti curry gemaakt met vlees, maar wij hebben een heerlijke variant zonder kip die we standaard maken. Wij volgen min of meer dit recept van kok Ramon Beuk, zonder de kip en zonder de eieren, maar er zijn allerlei recepten te vinden voor zowel vegetarische roti als roti met vlees die je naar eigen inzicht kunt aanpassen. Deze variant van Vegetus is ook echt een aanrader en wordt gemaakt met kikkererwten en seitan.

Patat

patat

Ik ben nooit groot fan geweest van patat, totdat ik ontdekte hoe lekker zelfgemaakte patat eigenlijk is. Mijn man is een kei in het maken van zelfgemaakte patat en alhoewel het wel even een werkje is, is het absoluut de moeite waard. Laat dus voortaan die zakken uit de vriezer of de afhaalpatat van de lokale snackbar alsjeblieft staan en probeer het eens zelf te maken. Voor een gezin van 3 (of 2 volwassenen en 2 kleine eters) heb je genoeg aan 1 kilo aardappels, oftwel 800 gram geschilde aardappels. Deze snijd je in frietjes en spoel je goed af. Verwarm de frituur (wij gebruiken een frituurpan op het gasfornuis) en dan bak je de patat eerst voor. Verdeel de geschilde aardappels in twee porties en bak elke portie 7 minuten voor. Na het voorbakken bak je de patat nogmaals in twee porties, elke portie weer ongeveer 7 minuten. Houd vooral de kleur van de patatjes in de gaten: dunner gesneden patat heeft natuurlijk een kortere frituurtijd dan dikker gesneden patat.

Aloo paratha

Aloo paratha is een heerlijk Indiaas brood met een vulling van gekruide aardappels. Het gerecht is relatief eenvoudig te maken en de broden zijn zowel warm als koud echt heerlijk. Wij gebruiken voor onze aloo paratha het recept van The Spruce, maar er zijn allerlei variaties online te vinden. Serveer de broden ook vooral met frisse yoghurt.

Hutspot

wortels

Ik ben absoluut geen liefhebber van de typisch Hollandse keuken. Bij ons zul je niet snel een AGV’tje op tafel zien en stamppotten verfoeide ik vroeger. Ik ben echter met een man getrouwd die een stamppot op z’n tijd wel kan waarderen en daarom is hij al die jaren in de winter zelf de keuken ingedoken om diverse stamppotten te maken. En het is hem gelukt om mij te overtuigen. Tenminste, van de hutspot. Deze klassieke Hollandse stamppot van aardappels, wortel en ui vond ik altijd maar saai, maar sinds wij daar kleine blokjes oude kaas aan toevoegen is dit een nieuwe favoriet. Er zijn talloze recepten online te vinden, maar wij bereiden de hutspot min of meer volgens het recept van Kokende Oma, al gebruiken wij een vegetarisch bouillonblokje en iets minder wortel.

Phalli aloo

Om in de Indiase sferen te blijven (ik ben gek op de Indiase keuken!) tip ik ook nog het gerecht phalli aloo. Deze milde curry van aardappels en sperziebonen serveer je met platbroden en is ontzettend makkelijk te maken. Ideaal voor een makkelijke avond en het gerecht valt ook bij de jonge eters altijd in de smaak. De bron van het recept dat wij gebruiken weet ik niet meer, maar dit recept van Mareena’s Recipe Collection lijkt er sterk op. Ik kook de bonen en aardappels eerst apart, dan bak ik wat olie met de kruiden en tomaten, of tomatenpassata, aan en voeg de groente toe aan dit mengsel.

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:

5 favoriete recepten met aardappel

Bron foto 2: https://vegetus.nl/
Bron foto 4: https://www.thespruce.com/

2 gedachten over “Mijn 5 favoriete recepten met aardappel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *