herbruikbare doekjes

10 handige herbruikbare doekjes voor in huis

Een duurzame lifestyle ontstaat niet van de één op de andere dag. Duurzamer leven is een continu proces en gaandeweg leer je steeds meer bij. Ik probeer op Awkward Duckling de stappen die ik heb gezet en de ervaring die ik al heb opgedaan natuurlijk zoveel mogelijk te delen. Vandaag tip ik graag een manier waarop je heel eenvoudig kunt verduurzamen in huis en dat is met herbruikbare doekjes. Sinds ik mijn wattenschijfjes heb vervangen door herbruikbare wattenschijfjes en uitwasbare doekjes heb aangeschaft als vervanging voor tissues ben ik steeds meer wegwerpdoekjes gaan vervangen door herbruikbare exemplaren. Ik zou ook niet anders meer willen! Natuurlijk zul je hierdoor wat meer was hebben, maar uit ervaring weet ik dat dit zeker niet meer dan één extra was per week zal zijn. Ik zet 10 handige herbruikbare doekjes voor jullie op een rij. Door hierin te investeren bespaar je niet alleen een heleboel afval, maar ook flink wat kosten in het huishouden.

#1 herbruikbare zakdoeken

herbruikbare doekjes

Wegwerpzakdoekjes van papier bieden vaak uitkomst bij een verkoudheidsvirus in huis en vieze neuzen onderweg, maar erg duurzaam is het niet als je een een pak zakdoekjes of tissues per dag besteed aan vieze neuzen. Een duurzamer, en uiteindelijk voordeliger, alternatief is de ouderwetse zakdoek. Je weet vast nog wel dat jouw opa of oma zo’n zakdoek bij zich had, maar eigenlijk is het nu in huishoudens ook nog steeds een onmisbaar item. Je hoeft echt niet de hele dag dezelfde zakdoek te gebruiken, dat zou op den duur ook onhygiënisch worden bij een fikse verkoudheid. Als je een flinke stapel zakdoeken inslaat, en net als ik een handige billendoekjesdispenser gebruikt om ze in te bewaren, kun je telkens wanneer het nodig is een schone zakdoek pakken en de vieze zakdoeken gaan gewoon mee de was in.

#2 herbruikbare poetsdoeken

herbruikbare doekjes

Alhoewel de weggooischoonmaakdoekjes die je tegenwoordig overal kunt kopen echt heel handig zijn, is het alles behalve duurzaam. Voordelig en duurzaam schoonmaken doe je met uitwasbare poetsdoeken, net zoals generaties voor ons deden. Kies hierbij liever niet voor microvezeldoekjes omdat deze doekjes microplastics afgeven in de was. Deze kleine plasticdeeltjes vervuilen het water en hebben ontzettend veel impact op ons milieu.

#3 herbruikbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes zijn een ideale vervanging voor wegwerpwattenschijfjes. In plaats van de schijfjes weg te gooien na gebruik, was je deze uit. De wattenschijfjes zijn heel zacht voor de huid en maken de huid toch goed schoon. Wasbare wattenschijfjes zijn in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar en ook eenvoudig zelf te maken. Ik gebruik zelf de wattenschijfjes van Les Tendances d’Emma (inclusief handig wasnetje en opbergbox), maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, bijvoorbeeld met de DIY van Bespoke By You.

#4 herbruikbare snoetenpoetsers

herbruikbare doekjes

Als je kleine kinderen hebt, kun je maar beter overal in huis doekjes verstoppen om vieze neuzen, vieze handen, knoeiplekken of andere viezigheid zo snel mogelijk weg te kunnen vegen. Vroeger had ik daarom overal in huis een pak babydoekjes liggen, want dat was zo lekker makkelijk. Nu bevatten de meeste pakken babydoekjes allerlei nare stoffen die alles behalve goed voor de huid zijn en daarom kies ik tegenwoordig liever voor herbruikbare doekjes om gezichten en handen mee te poetsen. Ik heb een flinke hoeveelheid doekjes van ImseVimse op voorraad. Deze doekjes zijn gemaakt van biologisch katoenen flanel, zacht voor de huid en eenvoudig mee te wassen, maar je kunt hiervoor allerlei soorten doekjes gebruiken.

#5 herbruikbaar keukenpapier

Naast toiletpapier is keukenpapier een bijna onmisbaar product in elk huishouden. Gezinnen wereldwijd verslijten aardig wat rollen keukenpapier per week. Denk eens aan al het afval dat je kunt besparen als je dit keukenpapier vervangt door uitwasbaar keukenpapier? Je kunt natuurlijk verschillende doekjes gebruiken als keukenpapier, maar je kunt ook zelf een herbruikbare keukenrol maken met oude handdoeken of hydrofielluiers. Op het blog van Belle & Ivy vind je een handige DIY. Ik heb zelf al een flinke stapel herbruikbare keukendoeken gemaakt van oude lappen stof en hydrofielluiers en ik ben er ontzettend blij mee!

#6 herbruikbare billendoekjes

herbruikbare doekjes

Iedereen met kinderen zal je kunnen vertellen dat je die eerste jaren een eindeloze stroom vieze luiers en vieze billendoekjes hebt. De vuilniszak of luierzak zal bijna dagelijks vervangen moeten worden. Dat kan natuurlijk veel duurzamer. Mede hierdoor kiezen steeds meer ouders voor duurzamere wasbare luiers, maar ook op het gebied van billendoekjes zijn genoeg duurzamere alternatieven te bedenken. Eén oplossing is om herbruikbare billendoekjes te gebruiken. De doekjes van ImseVimse, die ik gebruik als snoetenpoetsers, zijn ook uitstekend te gebruiken als billendoekjes, maar er zijn natuurlijk ook genoeg manieren om zelf billendoekjes te maken. Ook zijn er veel mensen die gewoon hydrofiel washandjes gebruiken om de billen schoon te maken. Na gebruik kun je de doekjes even laten weken en daarna uitwassen.

#7 herbruikbare Swiffer stoffers

Iedereen met een Swiffer stoffer (of een soortgelijk product) zal direct vertellen hoe ontzettend handig deze stoffers zijn. In een handomdraai stof je een hele kamer en de stoffer is na gebruik ook eenvoudig en hygiënisch weer op te bergen, mede door de vervangbare stoffers die je erop kunt schuiven. Helaas zijn deze stoffers gemaakt om weg te gooien en blijf je zo navulverpakkingen kopen. Gelukkig kun je deze stoffers ook eenvoudig zelf maken als je een beetje handig bent. Een uitgebreide uitleg vind je op de website van Sew Much Ado.

#8 herbruikbare servetten

herbruikbare doekjes

Eigenlijk is het vreemd dat we, als we uit eten gaan, altijd een servet bij ons bord krijgen en hier gretig gebruik van maken, maar dat er bij veel mensen thuis nauwelijks gebruik wordt gemaakt van een servet. Als we al een servet op tafel leggen, is het een papieren servet dat na de maaltijd direct bij het vuil wordt gegooid, gebruikt of ongebruikt. Dat kan natuurlijk duurzamer. Bij winkels als Dille & Kamille vind je een heel breed aanbod aan keukentextiel, waaronder herbruikbare servetten. Ideaal voor een etentje, maar natuurlijk ook gewoon te gebruiken bij de doordeweekse maaltijd.

#9 Slabbetjes

herbruikbare doekjes

Ik kan het mij bijna niet voorstellen dat er vraag naar is, maar ondanks ontdekte ik dat er wegwerpslabbetjes worden verkocht! Waarom je hier geld aan zou willen uitgeven is mij een raadsel: een slabbetje is na een enthousiast genuttigde maaltijd eenvoudig uit te wassen en opnieuw te gebruiken. Ook voor onderweg kun je gewoon een paar slabbetjes van thuis meenemen die je bij thuiskomst weer in de was stopt. Slabbetjes zijn overal verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren. Investeer dus in de aanschaf van een flinke hoeveelheid slabbetjes zodat je er altijd één achter de hand hebt.

#10 herbruikbaar toiletpapier

badkamer

Voor flink wat mensen zijn bovenstaande opties voor herbruikbare doekjes wel interessant, maar zal het vervangen van regulier toiletpapier te ver gaan. Toch kan ik het niet nalaten om hier te vermelden dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om toiletpapier te vervangen door herbruikbare doekjes. Net zoals je bij herbruikbare billendoekjes de doekjes na gebruik weekt en wast, kun je herbruikbaar toiletpapier ook gewoon mee wassen. Alhoewel ik betwijfel of dit echt bij een groot publiek zal aanslaan, zijn er wel degelijk gezinnen, ook in ons land, die gebruik maken van herbruikbaar toiletpapier en hier heel tevreden over zijn.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Druantia. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

10 handige tips voor herbruikbare doekjes in huis

Bron foto 6: http://belleandivy.com/
Bron foto 8: https://www.sewmuchado.com/

6 gedachten over “10 handige herbruikbare doekjes voor in huis”

 1. Ha grappig, ik vroeg me een paar dagen geleden ook ineens af of er eigenlijk ook wasbaar toiletpapier is. Zou namelijk heel logisch zijn om te gebruiken. Gek dat wasbare luiers me wel aanspreken mocht het ooit zover komen, maar wasbaar toiletpapier is dan toch een stap te ver of zo. Even laten bezinken nog 😉

  1. Gek eigenlijk he? Ik vind herbruikbare doekjes voor de baby ook een stuk minder vies dan herbruikbaar toiletpapier voor volwassenen, maar ik ben dan ook minder vies van babypoep. Misschien niet heel erg logisch, maar ik moet nog een heel eind komen, wil ik herbruikbaar toiletpapier uberhaupt overwegen.

  1. Dat is zeker een valide vraag, maar daar heb ik geen antwoord op. Wat ik wel weet is dat voor de productie van allerlei producten ook veel water wordt verbruikt. Het lijkt mij dat het hergebruik van doekjes dan uiteindelijk voordeliger is qua waterverbruik.

 2. Ik vind het zo overdreven: al die doekjes. Alsof je voor alle wegwerpdoekjes en pads katoenen doekjes moet maken. (Zoals de keukenroldoekjes, billendoekjes, snoetendoekjes, make up doekjes.) Wat een onzin.
  Ik gebruik alleen stoffen vaatdoeken. En die gebruik ik niet alleen bij de vaat, maar ook om af te stoffen, bij het ramen lappen, badkamer en wc schoonmaken. En verder het ouderwetse washandje: voor make up en gezicht reinigen, billen, snoeten en ga zo maar door.
  En oude luiers, halfversleten theedoeken en handdoeken heb ik bewaard voor allerlei hand- en spandiensten. En één keer per maand draai ik al die doeken in een was van 90°. Uit hygiëne oogpunt.
  Voor de grote boodschap gebruik ik ongebleekt toiletpapier en voor de kleine heb ik kleine handdoekjes. Dat scheelt heel veel papier op jaarbasis. Vooral voor vrouwen.
  Echt niet nodig, al die verschillende katoenen doekjes.

  1. Als ik het zo lees, gebruik je zelf 4 verschillende soorten doekjes in en rond het huis. Dat verschilt niet veel van wat ik hier tip en komt overeen met de strekking van het artikel: je hoeft geen wegwerpdoekjes te gebruiken als je simpele katoenen doeken kunt gebruiken voor alles in huis. We zijn het dus eigenlijk helemaal eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *