10x wat te doen met oude handdoeken

10x wat te doen met oude handdoeken

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude handdoeken nog een keer te gebruiken.

Handdoeken zijn in elk huishouden onmisbare items, maar er komt een moment in de levensduur van de handdoeken dat ze echt aan vervanging toe zijn. Wij zijn thuis niet zo moeilijk: we verwachten niet dat onze handdoeken jarenlang even zacht en soepel blijven en doen dus gerust al zo’n 7 jaar met onze handdoeken. Zolang ze niet versleten en rafelig zijn, is er wat mij betreft geen reden tot vervanging. Toch komt er een moment dat je echt een nieuwe set zult moeten aanschaffen, maar dat betekent natuurlijk niet dat de oude handdoeken bij het vuil kunnen. Je kunt jouw oude handdoeken altijd gebruiken als poetsdoek, maar zijn nog talloze andere creatieve manieren te bedenken waarop je jouw oude handdoeken kunt gebruiken.

#1 Reissetje

Van een handdoek maak je relatief eenvoudig dit handige reissetje. Ideaal om jouw verzorgingsproducten netjes opgeborgen mee te nemen en zo heeft ieder gezinslid zijn of haar spullen bij de hand.

#2 Vloerwisser

10x wat te doen met oude handdoeken

Een vloerwisser (of soortgelijke dweil) is ontzettend handig in huis voor snel schoonmaakwerk, maar die aanvullende vloerwissers zijn aardig duur. Gelukkig kun je deze met oude handdoeken ook relatief makkelijk zelf maken. Een handig patroon om de wissers zelf te maken vind je op het blog van Berlin’s Whimsy.

#3 Washanden

10x wat te doen met oude handdoeken

Je kunt natuurlijk nieuwe washanden kopen, maar van oude handdoeken maak je deze ook heel eenvoudig en voordelig zelf. Zo kun je de delen van de handdoek die nog wel bruikbaar zijn heel nuttig weer opnieuw gebruiken en spaar je kosten uit voor nieuwe washanden.

#4 Herbruikbare keukenrol

Een gemiddeld huishouden verbruikt nogal wat keukenpapier voor vieze vlekken, gemors en vieze monden. Zo zonde van al dat papier! Van oude handdoeken met een mooi stukje stof maak je relatief makkelijk je eigen herbruikbare keukendoeken die je keer op keer kunt gebruiken. Je vindt hier een handige uitleg.

#5 Kruikenzak

10x wat te doen met oude handdoeken

We maken tegenwoordig maar weinig gebruik nog van een kruik en dat terwijl een kruik af en toe juist zo fijn is. Iedereen met kleine kinderen weet dat je de kruiken in het prille begin nodig hebt om het babybedje te verwarmen, maar ook daarna is een kruik nog handig bij buikpijn, koude voeten of om het bed voor te verwarmen. Een kruik heeft natuurlijk een kruikenzak nodig en die kun je heel eenvoudig zelf maken van een oude handdoek.

#6 Pannenlappen

Pannenlappen en ovenhandschoenen zijn nagenoeg onmisbaar in de keuken, maar met al dat geknoei worden ze wel snel vies. Gelukkig kun je heel makkelijk jouw eigen pannenlappen en ovenhandschoenen maken van oude handdoeken. Hier vind je een handige tutorial om zelf pannenlappen te maken.

#7 Slabbetjes

Met kleine kinderen die net zelfstandig leren eten zijn de slabbetjes niet aan te slepen. In plaats van stapels slabbetjes te kopen, kun je deze ook proberen zelf te maken. Op Made Everyday leer je hoe je dit zelf kunt doen met stukjes stof en handdoeken.

#8 Swiffer Duster

Een swiffer duster, of soortgelijk product, is ontzettend handig in huis om al die moeilijk bereikbare plekjes te stoffen en de boeken stofvrij te houden. Je gebruikt dezelfde houder keer op keer en hoeft alleen de ‘stofdoek’ te vervangen. Deze stofdoeken worden normaliter weggegooid na gebruik en dat is niet alleen enorm zonde, maar de navullingen zijn ook best prijzig. Gelukkig kun je relatief makkelijk je eigen stofdoeken maken die je keer op keer weer kunt gebruiken en gewoon kunt uitwassen. Op DIY Home Sweet Home vind je een handige uitleg.

#9 Spuugdoekjes

Net als slabbetjes zijn spuugdoekjes met een kleine baby in huis ook niet aan te slepen. Wij hadden een enorme stapel gekocht en bleven maar wassen, maar je kunt deze doekjes ook heel eenvoudig zelf maken van handdoeken. Dat scheelt weer in de kosten en je kunt ze nog een leuk kleurtje en printje geven ook waardoor het een leuk kraamcadeau wordt. Op Baby Be Good lees je hoe je deze doekjes zelf kunt maken.

#10 Naar het asiel

10x wat te doen met oude handdoeken

Mocht je nu echt geen zin hebben om aan de slag te gaan met één van deze projecten dan kun je de oude handdoeken altijd nog gebruiken voor de huisdieren of naar het asiel brengen. Daar zijn ze altijd blij met extra handdoeken voor het wassen en verzorgen van de dieren.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude handdoeken opnieuw te gebruiken

9 gedachten over “10x wat te doen met oude handdoeken”

 1. Ik gebruik mijn handdoeken en washandjes tot ze zo versleten zijn dat de ‘haartjes’ er bijna overal afgesleten zijn. Dan voel ik me zo’n cheap ass mens, maar bon, ik krijg het niet over mijn hart ze eerder te vervangen. Dan kan je ze dus ook niet meer gebruiken voor de tips hierboven 🙂 en ik hou ze dan opzij om te gebruiken als vod bij vuile werkjes zoals smeersel of verf of…

  1. Dat is natuurlijk super duurzaam, ik snap heel goed dat je iets niet weg wilt doen voordat het helemaal ‘op’ is. Als dweil of als handige doek voor allerhande klusjes zijn die lappen natuurlijk nog wel heel handig!

 2. Ik gebruik oude handdoeken en washandjes ook helemaal op tot de gaten erin vallen, maar je zou bijvoorbeeld ook nog kunnen overwegen om wasbare billendoekjes te maken voor de kleine. (mits ze niet te hard zijn natuurlijk)

  Overigens superleuke website/ artikelen! Ik was hier nog niet eerder geweest….

 3. Pingback: Veel te maken van versleten handdoeken

 4. Pingback: Veels te maken van versleten handdoeken

 5. Heel leuke en vooral handige tips. Ik vind de keukenhanddoeken gebruiken als ze te dun zijn niet fijn. Ze zijn dan zo snel nat. En je handen gaan zo snel stuk van natte handdoeken. Ik ga dus maar eens aan de slag met de te dunne handdoeken. O.a. ook dubbel stikken en vaatdoeken van maken. Net zo iets als de keukenrol wat ik hier las.
  Dankjewel voor de tips, ik ga aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *