groene energie Vandebron

Waar komt jouw energie eigenlijk vandaan?

Bij het verduurzamen van jouw lifestyle komt een heleboel kijken en maak je elke dag weer belangrijke beslissingen. Koop ik mijn boodschappen biologisch? Zal ik de verwarming nog wat hoger zetten? Wat kan ik maken van deze restjes? Waar koop ik verantwoorde nieuwe schoenen? Al deze kleine beslissingen dragen enorm bij aan een groen en bewust leven. In het boek ‘De Verborgen Impact‘ van Babette Porcelijn wordt duidelijk in kaart gebracht dat de spullen die we kopen en onze vleesconsumptie van enorme invloed zijn op onze impact op de aarde, dus door dagelijks stil te staan bij wat je eet en wat je aankoopt zet je al grote stappen naar een duurzamer leven. Maar op nummer 3 in deze impact top 10 vind je de categorie ‘wonen’. Hoe onze huizen worden gebouwd en hoe wij dagelijks leven in deze huizen heeft ook een enorme impact op het milieu. Een aanzienlijk deel van deze impact, zo’n 60% maar liefst, is afkomstig van verwarming en elektriciteit. Het is dus ontzettend belangrijk dat wij letten op ons verbruik in huis, bijvoorbeeld door te investeren in de verduurzaming van ons huis of op allerlei andere manieren energie te besparen in huis. Maar er is meer dat je als consument kunt doen om zo duurzaam mogelijk gebruik te maken van elektriciteit in huis, bijvoorbeeld door heel bewust te kiezen voor een duurzame energieleverancier. Want waar komt jouw energie eigenlijk vandaan?

Sommige mensen zijn nog van mening dat het niet echt uitmaakt bij welke energieleverancier je bent aangesloten, want ‘stroom is stroom’ en wat er uit het stopcontact komt is hetzelfde, ongeacht welke energieleverancier je hebt. Daar zit zeker een kern van waarheid in: er zijn geen aparte netwerken voor ‘verantwoorde’ stroom waar je op aangesloten wordt als je overstapt naar een groene energieleverancier. Dit betekent echter niet dat groene stroom afnemen geen zin heeft of dat groene stroom niet bestaat, zoals 1 op de 8 mensen aangeeft te geloven in het onderzoek van het HIER klimaatbureau uit 2016. Jouw afname van groene stroom draagt namelijk wel bij aan het totale aandeel van groene stroom in ons land. Hoe meer mensen overstappen op groene stroom, hoe minder vraag er is naar grijze stroom. Dit geeft het energielandschap in ons land een impuls om te verduurzamen, maar dan zal er wel gekozen moeten worden voor écht groene stroom. Is er dan een verschil in groene stroom onder aanbieders? Jazeker!

groene energie Vandebron

De laatste jaren is het aanbod in groene energie enorm toegenomen en steeds meer mensen kiezen bewust een energieleverancier waar ze groene stroom kunnen afnemen. Helaas betekent een claim van groene stroom vanuit de energieleverancier niet altijd dat je ook daadwerkelijk groene stroom krijgt. Door een ingewikkeld proces van greenwashing doen enkele bedrijven zich groener voor dan ze daadwerkelijk zijn en leveren ze minder groene stroom dan je eigenlijk zou denken. Deze sjoemelstroom, zoals het met een pakkende term wordt genoemd, zorgt ervoor dat er talloze huishoudens in Nederland zijn die denken groene stroom af te nemen, maar eigenlijk gewoon genept worden. In Nederland wordt er namelijk 13% groene energie opgewekt, terwijl 65% van de huishoudens denkt groene stroom af te nemen (bron: Vandebron). Daar gaat dus iets mis.

Groene energie is energie die is opgewekt door middel van duurzame bronnen, zoals wind, water, zon of, in sommige gevallen, biomassa. Biomassa is een groene energiebron wanneer er energie wordt opgewekt uit de vergassing/vergisting en verbranding van organisch materiaal dat hernieuwbaar is en wanneer er geen sprake is van schadelijke milieu-effecten zoals milieuvervuiling of de kaalslag van bossen. Er wordt voor het opwekken van groene energie geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen en groene energie draagt hierdoor niet bij aan klimaatverandering, luchtvervuiling of landschapsaantasting. Daarnaast wordt groene energie geput uit wind-, zonne- en waterkracht en omdat deze bronnen niet opgebruikt kunnen worden spreken we van hernieuwbare bronnen.

groene energie Vandebron

Groene energie is het duurzame alternatief voor grijze energie. Bij grijze energie wordt de stroom opgewekt met behulp van brandstoffen als gas, kolen en olie. Dit zijn fossiele brandstoffen en deze voorraad is, in tegenstelling tot groene energiebronnen, niet oneindig. Op een bepaald moment is de voorraad op en kan de energie niet meer op die manier opgewekt worden. Daarnaast is het gebruik van deze bronnen schadelijk voor het milieu en draagt het bij aan klimaatverandering. De meest vervuilende energiebron is de kolencentrale. Tijdens deze energieproductie is er sprake van zeer veel CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering, en de kolencentrale is verantwoordelijk voor diverse schadelijke stoffen, zoals zwaveloxiden, stikstofoxiden en kwik, en fijnstof in de lucht. Hierdoor zijn kolencentrales schadelijk voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Een soort energie waar de meningen soms nog wat over verschillen qua duurzaamheid is kernenergie. Bij het opwekken van deze energie worden diverse bronnen en materialen radioactief besmet en dit nucleair afval vormt een groot probleem voor het milieu en de volksgezondheid. Daarom is kernenergie zeker geen duurzaam alternatief te noemen.

Alle groene energie die wordt opgewekt ontvangt een groen certificaat, een zogeheten Garantie van Oorsprong. De energieleverancier heeft zo een bewijs van groene stroom. Maar in Nederland wordt meer groene energie aangeboden dan we daadwerkelijk opwekken. Hoe kan dat dan? Hier komt de sjoemelstroom in beeld. Leveranciers van deze zogeheten sjoemelstroom kopen namelijk groene certificaten over van producenten uit andere landen om hun stroom te greenwashen. De landen waar deze certificaten van worden overgenomen, zoals Noorwegen en IJsland, produceren veel meer groene stroom dan wij in Nederland en door deze certificaten over te nemen, omdat zij de certificaten niet nodig hebben omdat alle stroom daar groen is, wordt de stroom die hier in Nederland wordt geleverd onterecht groen aangeboden. De opgewekte groene stroom in Noorwegen kan namelijk niet twee keer gebruikt worden, maar het certificaat doet het lijken alsof we de groene stroom direct uit Noorwegen ‘importeren’. In realiteit blijft die stroom natuurlijk in het land van oorsprong en wordt het daar verbruikt. Deze groene certificaten geven dus niet alleen een vals beeld af over de hoeveelheid groene stroom die wordt opgewekt, het stagneert ook de groene stroommarkt omdat het actieve vooruitgang op het gebied van de opwekking van groene energie in ons land niet stimuleert. Een nog duidelijkere uitleg wordt gegeven in onderstaande filmpje van het HIER klimaatbureau.

Het is dus belangrijk om te kiezen voor écht groene energie om de groene energiemarkt in ons land een impuls te geven en dit soort gesjoemel tegen te gaan. De animo voor groene energie is er zeker, dat blijkt wel uit het feit dat 65% van de huishoudens groene stroom wil afnemen en ook steeds meer bedrijven de overstap maken naar een groene energieleverancier. Om jezelf ervan te verzekeren dat je echt groene stroom afneemt zijn er diverse zaken waar je op kunt letten. Zo is het verstandig om te kiezen voor een energieleverancier die 100% duurzame energie levert omdat je anders nog steeds met jouw geld investeert in grijze energie. Daarnaast moet de groene energie van Nederlandse komaf zijn om sjoemelstroom tegen te gaan. Je kunt op de website van het Hier klimaatbureau controleren of de groene stroom die jij afneemt ook daadwerkelijk groen is. Overweeg je de overstap te maken naar een andere energieleverancier? Neem dan zeker een kijkje op de overzicht van energieleveranciers opgesteld door WISE, waar je in één oogopslag kunt zien welke energieleveranciers de voorlopers zijn wat betreft groene energie en welke energieleveranciers de vervuilers zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een nieuwe energieleverancier.

Een voorbeeld van een groene energieleverancier in ons land is Vandebron. Vandebron levert, zoals de naam al doet vermoeden, duurzame energie van lokale komaf. Op hun online marktplaats kunnen (potentiële) klanten energie afnemen van lokale energiebronnen. Dit zijn bedrijven en individuen die een windmolen, zonnepanelen of een biovergister hebben en zoveel energie produceren dat zij dit graag delen met anderen. Vandebron bemiddelt tussen de producent en de consument zonder winstmarge op de verkoop van de energie. Hierdoor verschilt het bedrijf enorm van andere energiebedrijven en dat maakt het bedrijf juist in deze tijden zo aantrekkelijk en zo’n frisse wind. Vandebron streeft naar 100% duurzame energie in ons land en een eerlijke en transparante energiemarkt. Ik juich dat van harte toe.

groene energie Vandebron

Nu je het belang van duurzame, hernieuwbare energie snapt en weet dat er in Nederland genoeg mogelijkheden zijn om gebruik te maken van groene energie, wil je misschien de overstap wel maken naar een duurzame energieleverancier. Als je dit jaar nog niet bent overgestapt, kun je dit jaar nog de overstap maken naar een groene leverancier. Zo begin je het nieuwe jaar direct goed, wetende dat je een belangrijke stap hebt gezet in jouw duurzame lifestyle. Overstappen is tegenwoordig heel eenvoudig: als je hebt gekozen voor een nieuwe energieleverancier regelen zij zelfs de opzegging van het contract bij de oude leverancier. Jij hoeft alleen maar het nieuwe contract af te sluiten en de meterstanden door te geven. Met een overstap draag je niet alleen bij aan een duurzamere energiemarkt in ons land, maar geef je ook een duidelijke boodschap af aan de traditionele energieleveranciers. De  belangrijkste stem die je namelijk kunt uitbrengen is met jouw portemonnee. Hoe meer consumenten aangeven dat ze geen grijze energie meer willen afnemen, hoe sneller deze energiebedrijven de overschakeling naar groene energie zullen moeten maken.

tips om over te stappen op écht groene energie

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vandebron. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto’s: Vandebron

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *