goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #28

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Een ja voor de ja-ja sticker

minimaliseren op post

Vanaf 1 januari 2018 ontvangen Amsterdammers alleen nog reclamedrukwerk als ze dit echt willen en expliciet aangeven op hun brievenbus met een ja-ja sticker. Hiermee vaart Amsterdam als enige stad in Nederland een heel andere koers: de rest van het land gebruikt nog steeds de nee-nee sticker, waarbij het ontvangen van reclame de norm is en je actief stappen moet zetten om dit drukwerk te weren. Het was nog even spannend of de plannen door zouden gaan omdat de folderbranche een rechtszaak had aangespannen tegen de gemeente. Ze vonden dat deze nieuwe maatregel een te groot verlies zou zijn voor de branche en bovendien te verwarrend zou zijn voor de consument. Gelukkig heeft de gemeente de rechtszaak gewonnen en dat is een grote win voor de gemeente, de consument en het milieu. Nu de rest van het land nog!

Biologische landbouw kan veel betekenen voor de wereldvoedselproductie

landbouw

Alhoewel steeds meer mensen bewust kiezen voor biologische producten, blijft er een stigma kleven aan biologische landbouw. Het idee is dat biologische voeding ‘leuk’ is voor een kleine groep mensen, maar dat deze vorm van landbouw niet in staat zal zijn om de wereldbevolking te voeden. In dit artikel uit NRC wordt echter duidelijk dat een groot team van Europese onderzoekers in een publicatie in ‘Nature Communications’ heeft gesteld dat biologische landbouw wel degelijk meer kan betekenen wanneer het voedselsysteem anders wordt vormgegeven. Zo komt er veel meer ruimte vrij voor biologische landbouw wanneer er minder voedsel wordt verspild en minder vlees wordt geconsumeerd. En dat heeft vervolgens weer een positief effect op de biodiversiteit en de bodemkwaliteit.

De Partij voor de Dieren als voorbeeld voor de wereld

Den Haag

In de Volkskrant was deze week een stuk te lezen over onze eigen Partij voor de Dieren. In het artikel stelt Ariejan Korteweg dat de Partij voor de Dieren in eigen land wellicht vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat de partij wereldwijd veel aanzien geniet en navolging heeft gekregen. Het is leuk om te lezen hoe de Partij voor de Dieren eigenlijk verschilt qua politieke ideologie en toon van de ‘gevestigde orde’ en hoe dit dient als voorbeeld voor zoveel anderen wereldwijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *