energie besparen

5 voordelige tips om snel energie te besparen in huis

Nu de dagen weer korter en aanzienlijk kouder worden, gaat de verwarming bij veel gezinnen weer aan en besteden we weer aanzienlijk meer tijd binnenshuis. Dit betekent natuurlijk ook dat we in deze maanden veel meer energie verbruiken met het verwarmen van onze huizen, het koken van al die warme maaltijden, de lange douches en warme baden en de avondjes voor de televisie. Dit betekent ook onherroepelijk dat ons energieverbruik gedurende deze maanden flink stijgt en dat merk je niet alleen in de portemonnee, maar is ook niet zo duurzaam. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je in huis kunt treffen om het energieverbruik terug te dringen. Deze maatregelen kunnen grote aankopen of verbouwingen zijn binnenshuis voor langdurige besparing, maar ook kleine gedragsveranderingen die alles bij elkaar ook een behoorlijke besparing opleveren. Vandaag deel ik 5 snelle tips om energie te besparen in huis.

#1 Schaf een waterbesparende douchekop aan

energie besparen

De meeste mensen weten wel dat het duurzamer en energiebesparend is om korter te douchen, maar wist je al dat je flink wat water kunt besparen met de aanschaf van een waterbesparende douchekop? Deze douchekop verbruikt minder water tijdens het douchen door de toevoeging van lucht aan het douchewater terwijl je nagenoeg dezelfde waterdruk als normaal ervaart. Het douchen blijft net zo plezier en je bent een stuk duurzamer bezig. En een bonustip: laat het (warme) water niet onnodig stromen of vang het water op voor andere doeleinden, zoals het doorspoelen van het toilet of het bewateren van de planten.

#2 Stook niet onnodig

energie besparen

Natuurlijk komt er een tijd in het jaar dat je graag de verwarming aanzet, maar wees hier selectief mee. Het is bijvoorbeeld niet gezond en niet duurzaam om ’s nachts de verwarming hoog aan te laten. Daarnaast is het ook niet nodig om kamers te verwarmen die niet gebruikt worden. Wees selectief in de ruimtes waar je de verwarming aanzet en houd de deuren gesloten zodat de warmte niet uit de kamer kan ontsnappen. Natuurlijk geldt dit ook voor andere apparaten, zoals de airco in de zomermaanden. Het biedt een bepaalde mate van comfort in huis, maar met het oog op duurzaamheid en kostenbesparing moet je hier bewust mee omgaan. Maak er ook een gewoonte van om de verwarming ’s avonds al iets eerder uit te zetten en bijvoorbeeld standaard een halve tot hele graad lager te zetten. Op de lange duur scheelt dit enorm qua verbruik.

#3 Gebruik apparaten alleen indien nodig

energie besparen

Het lijkt een rare tip, maar blijkbaar is het nog steeds nodig om mensen te waarschuwen voor onnodig energieverbruik. Een groot gedeelte van ons energieverbruik is namelijk sluipverbruik en dit is in veel gevallen eenvoudig te voorkomen. Laat de opladers van apparaten niet in het stopcontact zitten als deze niet aan het opladen zijn en trek stekkers uit de stopcontacten van apparaten die je niet gebruikt. Bedenk voor je de koelkast opendoet wat je nodig hebt en laat de deur niet te lang openstaan, zet de televisie of de computermonitor uit als je deze niet gebruikt en laat apparaten niet op stand-by staan. En tot slot: draai geen wasbeurt voor slechts een paar items of een vaatwasbeurt voor een halfvolle vaatwasmachine. Spaar energie, wasmiddel en water uit door te wachten tot de machine helemaal vol is.

#4 Isoleer het huis

energie besparen

Ik heb het al eerder gezegd: ‘een goed geïsoleerd huis is een energiezuinig huis. In het artikel ‘5 duurzame investeringen in huis om energie te besparen‘ deel ik diverse tips om in en rond het huis te investeren om energie te besparen, maar dit zijn veelal relatief grote veranderingen. Ook met een kleiner budget en minder drastische maatregelen kun je genoeg doen in huis om de isolatie te verbeteren. Zo kun je de leidingen van de centrale verwarming isoleren om warmteverlies tegen te gaan en radiatorfolie gebruiken om geen warmte van de verwarming te verliezen aan de (buiten)muur. Door tocht in huis tegen te gaan, bijvoorbeeld met tochtstrips of door het dichten van kieren en naden, gaat er ook minder warmte verloren. Ramen bieden in huis een uitdaging. Ramen zijn vaak een bron van tocht, maar met dubbele beglazing, triple glas of  HR++ glas zijn deze aanzienlijk beter geïsoleerd en kunnen grote ramen in huis, of bijvoorbeeld een schuifpui in de woonkamer, juist voor een goede ventilatie en natuurlijke lichtinval en warmte in huis zorgen. En helemaal gratis is het sluiten van de gordijnen om de warmte binnen de kamer te houden op koude dagen.

#5 Doe het licht uit

lamp

Nu het langer en sneller donker is, doen we sneller de lampen in huis aan. Dit betekent ook onherroepelijk dat we meer energie verbruiken voor de verlichting in huis. Gelukkig kun je hier ook een stuk efficiënter mee omgaan. Maak er bijvoorbeeld een goede gewoonte van om het licht uit te doen zodra je een kamer verlaat. Zo verlicht je alleen de kamer waar je op dat moment bent en blijven lampen niet onnodig branden. Maak daarnaast zoveel mogelijk gebruik van de natuurlijke lichtinval. Dit is niet alleen helemaal gratis, maar biedt ook nog eens warmte in huis, naast de benodigde verlichting. Voor die momenten dat je toch de lampen in huis aanhebt, is het ook raadzaam om gebruik te maken van duurzame verlichting. Gloeilampen zijn al jaren geleden vervangen door de duurzamere spaarlampen, maar met LED-lampen ben je nóg duurzamer bezig. Deze lampen zijn iets duurder in aanschaf, maar verbruiken veel minder en gaan nog langer mee, waardoor je de kosten er al snel weet uit hebt gehaald. En een bijkomend voordeel is dat een LED-lamp geen ‘opwarmtijd’ heeft zoals de spaarlamp. De lamp is direct aan en in volle sterkte. Vooral in ruimtes waar je niet zo lang bent, zoals het toilet of de zolder, is dat een fijne bijkomstigheid. Door geleidelijk aan de lampen in huis te vervangen door LED-lampen ben je met minimale kosten een stuk duurzamer bezig.

5 tips om energie te besparen in huis

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *