Eataly

Kookboektip: Eataly

Vroeger had ik een hekel aan Italiaans eten. Ik lustte geen pizza, hield niet van pasta en risotto had ik nog nooit van mijn leven gegeten. Lange tijd hield ik vast aan het idee dat ik een moeilijke eter was en de Italiaanse keuken gewoon niet aan mij besteed was. Tot ik steeds meer vegetarisch ging eten en ik ontdekte hoe veelzijdig de Italiaanse keuken eigenlijk is. Ik experimenteerde voorzichtig met enkele pastasoorten en ontdekte dat je eigenlijk alle kanten op kunt met pasta en risotto! Omdat ik nog steeds kennis aan het maken ben met de rijke Italiaanse keuken was ik dolblij dat ik het kookboek ‘Eataly’ ontving voor een uitgebreide review. Dit boek is met recht een Italiaanse kookbijbel te noemen: het boek bevat maar liefst 300 recepten uit de Italiaanse keuken!

Eataly

Het kookboek ‘Eataly’ is van de makers van het welbekende kookboek De Zilveren Lepel in samenwerking met Eataly: het immens populaire Italiaanse restaurant met vestigingen wereldwijd. In het boek zijn de beste recepten uit de moderne Italiaanse keuken gebundeld. Het boek heeft ruim 550 pagina’s met 300 recepten voor elk moment van de dag. Deze recepten zijn opgedeeld in de hoofdstukken Antipasti, Soepen, Verse Pasta, Gedroogde Pasta, Rijst, Hartig Gebak, Vis en Zeevruchten, Vlees, Groenten en Peulvruchten, Granen, Brood, Pizza, Focaccia en Gefrituurde Hapjes, Kaas, Desserts en Zoet Gebak en Koekjes.

Eataly

Niet moeilijk doen over eten, maar gewoon puur en lekker eten volgens de seizoenen met de beste ingrediënten die je voor handen hebt, dat is het motto van Eataly en dat zie je ook terug in het kookboek. De recepten zijn snel en relatief eenvoudig te maken voor elke thuiskok, maar door de zorg voor de ingrediënten en de samenstelling van de gerechten kun je toch elke keer een gezonde en gebalanceerde maaltijd op tafel zetten. Het boek heeft een behoorlijke omvang (567 pagina’s!) en daarom kan het misschien wat lastig zijn om jouw favoriete recepten te vinden. Gelukkig vind je achterin het boek een duidelijk register met een overzicht van de recepten naar ingrediënt. Dat helpt het boek een stuk qua overzichtelijkheid.

Eataly

Een leuke toevoeging aan het boek vind ik de pagina’s over de Italiaanse eetcultuur. Zo leer je op deze pagina’s meer over bijvoorbeeld de do’s en don’ts van antipasto, de Italiaanse bereiding van rijst, de soeptraditie in Italië, de bereidingswijzen voor vis en alternatieven voor brood in de Italiaanse keuken. Achterin het boek vind je bovendien nog een prachtige uitgebreide geïllustreerde lijst van alle  ingrediënten die worden gebruikt in de Italiaanse keuken. Je vindt hier een overzicht van ingrediënten naar categorie en een handige beschrijving van de unieke eigenschappen van dit ingrediënt, zoals bereidingswijze, uiterlijke kenmerken, smaak en toepassing.

Eataly

Elke recept in het boek is voorzien van een duidelijk ingrediëntenoverzicht en een heldere beschrijving van de bereidingswijze. Daarnaast vind je bij elk recept informatie over de bereidingstijd en zelfs een passende wijnsuggestie. Niet alle recepten zijn voorzien van een foto, dat zou ook een onmogelijke opgave zijn geweest met zoveel gerechten, maar de foto’s die in het boek zijn opgenomen zijn stuk voor stuk mooi in eenvoud en geven duidelijk aan waar de Italiaanse keuken om draait: gewoon goed en smaakvol eten. Ik vind het wel ietwat lastig om mijn favoriete recepten te kiezen met het ontbreken van de foto’s, maar dat is slechts een persoonlijke voorkeur.

Eataly

Wat mij wel erg opviel was dat er vooral heel veel recepten met vlees, vis en schaaldieren in het boek stonden. Nu wordt er ook veel gekookt met deze ingrediënten in de Italiaanse keuken, maar ik had een uitgebreider aanbod aan vegetarische gerechten verwacht. Vooral ook omdat de Italiaanse keuken zoveel mooie plantaardige ingrediënten biedt en er zoveel mogelijkheden zijn voor vegetarische pasta’s. Gelukkig ben ik relatief handig geworden met het weglaten van bepaalde ingrediënten of het vinden van een vegetarische vervanging. Het eerste recept uit het boek dat ik probeerde was de rijst-pompoensoep met erwten. De soep was eenvoudig om te maken en heel smakelijk en met deze eenvoudige basis valt eindeloos te combineren en variëren. Echt smakelijk troosteten voor de koude herfstdagen! Natuurlijk zijn de vele handige basisrecepten voor pasta ook een bron van inspiratie en variatie en van het receptenaanbod wat betreft desserts zou iedereen gelukkig worden.

Eataly

Wil jij ook een exemplaar van dit prachtige boek in huis hebben? Dan kun je het boek nu in diverse boekhandels of via Bol.com kopen. Ben je nu benieuwd geworden naar het restaurant Eataly? Dan kun je vanaf 2018 een bezoek brengen aan de allereerste vestiging van Eataly in Nederland!

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *