duurzame woontrends

Duurzame woontrends

Alhoewel ik nu alweer een tijdje in Deventer woon in een rijtjeshuis en we onze draai hier hebben gevonden, is dit zeker niet ons droomhuis. We wonen hier in een rijtjeshuis en alhoewel het huis heel goed geïsoleerd is, we letten op ons energieverbruik en we dus relatief duurzaam wonen, ziet ons duurzame droomhuis er toch heel anders uit. De droom? een kleine vrijstaande, het liefst modulaire, woning op een groot stuk grond waar we zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen leven. We wekken onze eigen elektriciteit op, verwarmen ons water zelf en verbouwen groente en fruit in een duurzaam gebouwde kas en onze uitgebreide boomgaard en moestuin. Voor nu is dit nog slechts een droom, maar ik houd natuurlijk wel de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in Nederland goed in de gaten. Er gebeurt een heleboel wat betreft duurzame bouw in ons land en vandaag deel ik graag een aantal van deze duurzame woontrends met jullie.

Tiny houses

tiny house

Eén van de meest populaire nieuwe woonvormen is toch wel de tiny house. Een tiny house is een woning van doorgaans 46 m2 of kleiner waar men permanent in woont. Door de beperkte omvang van de woning symboliseert een tiny house vaak een leven van eenvoudig en minimalisme. Het eerste tiny house in Nederland werd gerealiseerd door Marjolein Jonker en staat tot op heden in Alkmaar. Daarna volgden er al snel meer initiatieven en individuen en werken steeds meer gemeenten aan hun eigen tiny house projecten. Er zijn plannen voor tiny house wijken in onder andere Den Helder, Enschede, Almere en Hardegarijp. Alhoewel de regelgeving rondom het wonen in en plaatsen van tiny houses nog wel eens voor problemen zorgt, zijn er veel individuen en gemeentes die de moedige stap nemen en deze nieuwe woonvorm omarmen.

Modulaire woningen

modulair wonen

Voor iedereen die een tiny house te klein vindt, maar toch interesse heeft in een wat compactere, vrije en duurzame woning is een modulaire woning echt een uitkomst. Een modulaire woning is een huis bestaande uit losse elementen die als een soort Ikea bouwpakket in elkaar worden gezet. De huizen zijn relatief snel te bouwen, vaak gemaakt van duurzame materialen, energieneutraal of off-grid en indien nodig ook weer uit elkaar te halen en opnieuw op te bouwen op een andere locatie. Er zijn diverse vormen van modulaire woningen, maar erg populair zijn bijvoorbeeld de woningen van Sustainer Homes. Ik ben enorm fan geworden van deze vorm van wonen en hoop in de toekomst ook mijn intrek te kunnen nemen in een modulaire woning.

Off-grid wonen

Aardehuizen Olst

Zelfvoorzienend wonen is toch wel één van de hoofddoelen van de meeste mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Voorzien in je eigen levensbehoeften en zelfstandig zijn is toch wel een groot goed. Eén van de dingen die vaak hand in hand gaat met zelfvoorzienend wonen is off-grid wonen. Off-grid betekent dat de woning niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk of gasnetwerk en soms zelfs niet op het waternet. Je bent met jouw woning volledig afhankelijk van jouw eigen energieopwekking en -opslag om te voorzien in alle benodigde functies. Veel nieuwe duurzame huizen bieden mogelijkheden op dit gebied door het huis te leveren met zonnepanelen, zonnecollectoren, een waterzuiveringsinstallatie en andere slimme innovaties.

Energieneutraal wonen

Duurzame Buren

Als off-grid wonen nog een stap te ver is, is er ook een mogelijkheid om jouw droomhuis energieneutraal te maken. Energieneutraal wonen houdt in dat je het energieverbruik in huis zoveel mogelijk beperkt en de energie die wordt verbruikt zelf opwekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw eigen dak of in gemeenschappelijk beheer met de straat of wijk. De woning is vaak wel op het elektriciteitsnetwerk aangesloten en gebruikt wellicht in de wintermaanden nog elektriciteit van een andere bron, maar door dit te compenseren op een later moment is het huis onderaan de streep nul op de meter. Om een huis energieneutraal te maken zijn diverse aanpassingen mogelijk op het gebied van isolatie en energievoorziening.

Woongemeenschappen

Aardehuizen Olst

De ene woontrend sluit de andere woontrend niet uit. Soms gaan duurzame woontrends juist heel goed hand in hand en dat zie je bijvoorbeeld bij veel van de woongemeenschappen die tegenwoordig weer in opkomst zijn. Veel mensen zijn op zoek naar alternatieve manieren om samen te leven en duurzaam te leven en nieuwe woongemeenschappen ontstaan door het samenkomen van gelijkgestemden. Er zijn talloze woongemeenschappen in ons land, veel zijn er al heel lang, maar er ontstaan ook steeds meer nieuwe initiatieven. Een voorbeeld van een leefgemeenschap die al tijden bestaat is De Hobbitstee in Wapserveen. Deze leefgemeenschap werkt al sinds 1969 samen aan diverse duurzame doelen en een gezonde en duurzame leefomgeving voor alle bewoners. Nieuwere initiatieven zijn onder andere de circulaire woonwijk van Ecodorp Boekel en de wijk met aardehuizen in Olst.  Natuurlijk verschilt de onderlinge samenwerking en de mate waarin alles gedeeld wordt in de woongemeenschap, maar in de meeste gemeenschappen staan duurzaamheid, delen, samenwerking en onderling respect voorop.

Duurzaam verbouwen en inrichten

lucht zuiveren in huis

Natuurlijk hoef je niet per direct te verhuizen om duurzaam te kunnen wonen. Je kunt in jouw huidige (rijtjes)huis ook genoeg doen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Zo kun je investeren in het verduurzamen van jouw huis door de isolatie te verbeteren of zonnepanelen, zonnecollectoren, een warmte-terugwinsysteem, zonneboiler of zuinige ketel aan te schaffen. In de reeks duurzaam wonen vind je talloze tips om jouw huis te verduurzamen op allerlei gebieden. Natuurlijk kun je ook in de inrichting kiezen voor duurzamere producten en een natuurlijke uitstraling. Qua duurzame woontrends in het interieur zie je de laatste tijd een opkomst van natuurlijke materialen en veel groen. Kies bijvoorbeeld voor een kurken vloer of muur, houten jaloezieën, een warme en natuurlijke muur van leem en (duurzame) houten meubels. Veel groen in huis is tegenwoordig ook een enorme trend dus creëer je eigen urban jungle en verbeter direct het leefklimaat in huis! Elke investering is een verbetering van de energie efficiëntie en duurzaamheid van jouw huis en dat merk je direct in jouw verbruik en op de lange termijn in de waarde van het huis.

Dit artikel bevat een gesponsorde link naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 



There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge