kerstcadeau

5 tips voor cadeaus waar je niets nieuws voor hoeft te kopen

Het is weer de tijd van het jaar om ‘s avonds met een dekentje op de bank te kruipen, gezellig met vrienden en familie te tafelen en natuurlijk cadeaus uit te wisselen met de feestdagen. Op de één of andere manier proberen we onszelf en anderen op dit gebied altijd te overtreffen door nog mooiere en grotere cadeaus te geven dan het jaar daarvoor. Omdat ik van mening ben dat dit alles behalve de intentie van de feestdagen in december is, proberen wij het al jaren anders aan te pakken. Daarom tip ik vandaag 5 cadeaus waar je niets nieuws voor hoeft te kopen: cadeaus waar de focus meer ligt op ervaringen en aandacht en niet op commercie en financiële waarde. Want met een beetje liefde en creativiteit kom je een heel eind en geef je een cadeau waaruit echt jouw zorg en aandacht blijkt.

#1 Huisgemaakt lekkers

koekjes

Natuurlijk wil je tijdens de feestdagen niet bij familie en vrienden aan komen zetten met lege handen en hoe kun je nu beter de harten verwarmen dan met iets lekkers? Als je een beetje handig bent in de keuken kun je de lekkerste koekjes, taarten, gerechten, sauzen en dranken helemaal zelf maken. Zo kun je iets smakelijks meenemen voor bij de koffie, het kerstdiner of natuurlijk gewoon iets lekkers maken dat de ontvanger mee naar huis kan nemen. Dit kan een pot huisgemaakte jam zijn, een blik met koekjes of een thuis gebrouwen biertje.

#2 Een stekje van jouw favoriete plant

plantenasiel

Een plant is altijd een mooi cadeau om te geven. Planten zijn tegenwoordig hipper dan ooit, ze verbeteren het leefklimaat in huis en vallen bij bijna iedereen in de smaak. Daarnaast is het geven van een stekje van één van jouw favoriete planten een bijzonder gebaar. Je deelt iets dat jou lief is met iemand anders en vertrouwt de zorg van deze kleine plant toe aan iemand. Nu nog een mooie pot erbij (prima tweedehands te kopen bij een lokale kringloopwinkel) en jouw cadeau is compleet.

#3 Een favoriet boek

boeken

Wie zegt dat boeken die als cadeau worden gegeven altijd gloednieuw moeten zijn? Het drukproces van boeken is nauwelijks duurzaam te noemen, dus hoe meer een boek ‘leeft’ en hoe langer een boek meegaat, hoe beter. Natuurlijk is het ook een heel mooi gebaar om één van jouw favoriete boeken door te geven aan iemand anders. Je hebt zelfs nog de mogelijkheid om een persoonlijke boodschap in de kaft te schrijven of aantekeningen in het boek te maken. Niet iedereen is daar fan van, maar het maakt van een boek wel een heel bijzonder en persoonlijk cadeau.

#4 Iets zelfgemaakt

haken

Heb je een talent of ben je ergens heel handig in? Maak daar dan dankbaar gebruik van en maak eens iets moois voor jouw naasten voor de feestdagen. Kun je bijvoorbeeld goed breien, borduren, schilderen of schrijven? Maak dan gebruik van dat talent en maak iets moois waar de ontvanger nog lang plezier van heeft. Dit kan een heerlijk warme sjaal zijn, maar ook een knuffel, een vaas, een kussentje, een beeld, een mooi portret of een gedicht dat indruk maakt.

#5 Een ervaring

skydive

Een mooie ervaring betekent heel veel meer dan het zoveelste item in huis dus een mooier cadeau kun je iemand niet geven. Je kunt hierbij denken aan iemand verrassen met een bijzondere activiteit, zoals skydiven of karten, maar je kunt ook een cursus, dagje weg, avondje uit, bioscoopbezoek, saunabezoek of een bezoek aan een evenement cadeau doen. Je hoeft ook hier natuurlijk niet per definitie geld aan uit te geven. Een bijzondere strandwandeling, een dagje naar het bos of een gratis workshop is ook een prachtig cadeau. De mogelijkheden zijn eindeloos dus voor ieder persoon is wel een leuke ervaring te bedenken om cadeau te doen.

5 tips voor duurzame en voordelige kerstcadeaus

4 gedachten over “5 tips voor cadeaus waar je niets nieuws voor hoeft te kopen”

  1. Wat een superideeën! Als ik niet iets weet wat iemand echt nodig heeft, geef ik meestal een ervaring of iets wat ik heb gebakken. Een stekje is ook zó leuk, die ga ik onthouden 🙂

    1. Leuk! Ik vind het ook dit jaar weer ellendig om voor iedereen een lijstje te maken. Voor de kinderen probeer ik vooral duurzaam speelgoed en praktische zaken te vragen en voor mijzelf weet ik het echt nooit. Dit keer heb ik gevraagd om zeepjes van werfzeep en allerlei ingredienten om zelf weer nieuwe verzorgings- en schoonmaakproducten van te maken. Dat zijn toch dingen die ik nodig heb dus los ik het zo op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *