5 producten die je zelf maakt

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 2

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Enige tijd geleden deelde ik het eerste deel van ‘5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken‘ en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Pannenkoeken

pannenkoeken

Ik heb werkelijk waar nooit begrepen waarom er pakken met pannenkoeken worden verkocht in de koeling van de supermarkt. Die dingen zijn, naar mijn niet zo bescheiden mening, echt niet te eten en veel duurder dan wanneer je ze zelf maakt. Ook het nut van die pakken pannenkoekenmix is mij een raadsel: je moet zelf nog melk en eieren toevoegen en dat maakt dat zo’n pak eigenlijk helemaal niets efficiënter of handiger is. Zelf pannenkoeken maken is ontzettend eenvoudig en veel lekkerder. Wij maken onze pannenkoeken altijd door 250 gram bloem te mengen met 500 ml volle melk, 2 eieren en een snufje zout. Je kunt eventueel nog wat vanillesuiker toevoegen voor de geur en smaak en wat geraspte banaan, of ander fruit, toevoegen voor de variatie. Succes gegarandeerd!

#2 Amandelextract

Amandelextract

Ik deelde vorige keer al de tip om voortaan zelf vanille extract te maken, maar dat is zeker niet het enige extract dat je zelf kunt maken. Met een flesje wodka en een willekeurig ingrediënt dat aroma’s af kan geven kun je van heel veel dingen een eigen extract maken. Zo maak je ook heel eenvoudig jouw eigen amandelextract.

#3 Pitabroodjes

pitabroodjes

In het vorige artikel liet ik al weten dat je heel veel broden heel eenvoudig zelf kunt maken. Nu is platbrood wel het meest eenvoudig brood om te maken, maar niet heel veel moeilijker zijn pitabroodjes. Om zelf pitabroodjes te maken heb je bloem, water, gist, zout, olijfolie en wat suiker nodig. Je zult het deeg wel moeten laten rijzen, maar daarna bak je ze in een mum van tijd gaar in de oven. En het allermooiste? Je kunt ze gewoon invriezen zodat je altijd een voorraadje achter de hand hebt die je zó in de oven gooit.

#4 Geraspte kaas en kaasblokjes

5 producten die je zelf maakt

Het is natuurlijk wel lekker makkelijk, zo’n zakje met kaasblokjes of geraspte kaas, maar echt duurzaam is het niet. Je kunt met net even wat meer moeite zelf ook kaasblokjes snijden en kaas raspen is net zo makkelijk. Je kunt zelfs een voorraadje geraspte kaas aanleggen zodat je altijd wat achter de hand hebt. Als wij een stukje kaas over hebben dat niet makkelijk meer te snijden is, raspen we dit met een keukenmachine fijn en bewaren we het in een bakje in de vriezer. Dit doen wij met oude kaas, jonge kaas en zelfs Parmezaanse kaas. Heb je wat kaas nodig? Dan haal je de hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer. Zo voorkom je voedselverspilling en hoef je nooit meer een zakje geraspte kaas te kopen.

#5 Appelmoes

appel

In ons land is appelmoes enorm geliefd bij jong en oud bij diverse gerechten. Bij ons mag de appelmoes absoluut niet ontbreken als we patat eten, maar ook voor tussendoor is appelmoes een favoriete snack. Nu kun je natuurlijk appelmoes kopen in de supermarkt. Het is verkrijgbaar is allerlei potten, blikken en tegenwoordig zelfs in plastic kuipjes en knijpzakjes, maar je maakt het eigenlijk net zo eenvoudig zelf. Voor een flinke portie appelmoes heb je weinig meer nodig dan een flink aantal appels. Voor de meest simpele appelmoes, één zonder suiker die ik maakte toen de kinderen nog baby’s waren, heb je zoete appels nodig die je schilt, in stukken snijdt en kookt in een laag water tot ze gaar genoeg zijn om ze tot moes te pureren. Je kunt de appelmoes vervolgens per portie ook nog eens invriezen. Wil je gezoete appelmoes of appelmoes met kaneel? Gebruik dan bijvoorbeeld dit recept van Allerhande.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

5 producten uit de supermarkt die je eenvoudig zelf kunt maken - deel 2

2 gedachten over “5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 2”

  1. Artikel naar mijn hart dit. Die pannenkoekenmix kan ik me bijna boos om maken, haha. Ik ben echt helemaal niet zo’n keukenprinses, maar twee eitjes mixen met een random plens melk en een hoopje meel totdat het de juiste dikte heeft is zó makkelijk en goedkoop dat ik het ook echt echt echt niet snap dat mensen van die pakjes of kant-en-klare pannenkoeken kopen. Voor als je bij het ‘kant-en-klare’ pakje je dan nog steeds eieren en melk moet toevoegen, haha.

    De kaasrasp is hier naast de kaasschaaf misschien wel de meest gebruikte keukenhulp. Een stuk kaas blijft overigens ook veel langer houdbaar dan een geopend zakje rasp.

    Ik heb intussen naan gemaakt! Van yoghurt met zelfrijzend bakmeel en een berg kruiden. Was nog wel even wat werk, maar dan kon ik intussen mooi de curry laten stoven. Ga ik zeker vaker doen! En ook pita en platboord proberen 🙂

    1. Wat leuk om te horen dat iemand anders zich ook zo kan opwinden over die pannenkoekenmix, haha. Die naanbroden (en andere platbroden) is altijd wel even een werkje, maar inderdaad prima tussen het koken door te doen. Ik zie het altijd maar als een kwestie van goed plannen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *