wat te doen met lege blikken

10x wat te doen met lege blikken

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege blikken op creatieve manier opnieuw te gebruiken.

Natuurlijk zou ik iedereen van harte aanraden om te koken met ingrediënten die zo vers mogelijk zijn, maar af en toe is een pot of blik met bonen toch wel erg handig in de keuken. Persoonlijk verkies ik glazen potten boven blik omdat er nogal wat discussie is over de coating van conservenblikken. Ja, voeding is erg lang te bewaren in blik, maar de coating, gemaakt van kunststof, kan BPA bevatten. Mocht je toch voor levensmiddelen in blik kiezen, kies dan bewust en zorg er ook voor dat je het blik recyclet of gebruikt voor één van de creatieve toepassingen hieronder.

#1 Lantaarns

Met een beetje handigheid, een leuk patroon en een waxinelichtje maak je van een blik een ontzettend leuke lantaarn voor in huis. Ideaal voor de feestdagen! Een leuke DIY vind je op de website van Wiki How, maar je kunt hier natuurlijk helemaal zelf verzinnen wat je voor patroon en methode gebruikt.

#2 Pennenbak

Een leeg blik is natuurlijk handig om allerlei spullen in op te bergen, van bestek tot aan kantoorartikelen. Geef de blikken een schuurbeurt en een lik verf en ze misstaan zeker niet in huis. Of je gaat nog een stapje verder en volgt deze tutorial van Martha Stewart voor een hele caddy voor knutselspullen gemaakt van lege blikken. Dat is nog eens handig!

#3 Robots

Samen met kinderen kun je de leukste creaties maken met blikken, wat hobbymaterialen en een heleboel fantasie. Zelf vind ik deze robots ontzettend leuk. Je vindt het project op de website van Real Purdy.

#4 Plantenpot

Een leeg blik fungeert natuurlijk ook uitstekend als plantenpotje voor verse kruiden of een andere plant. Je kunt de blikken op allerlei manieren versieren of schilderen.

#5 Loopklossen

Van twee blikken en wat touw maak je in een handomdraai een paar loopklossen waar kinderen oneindig veel plezier van hebben. Je hebt er wel een stevig paar blikken voor nodig, maar dan maak je ook wel iets heel erg leuks!

#6 Houders voor keukengerei

Een paar mooie blikken misstaan natuurlijk helemaal niet in de keuken. Van een houten plank en een paar (al dan niet opgeleukte) blikken maak je deze leuke houders voor keukengerei.

#7 Upcycled kerstboom

Deze creatieve kerstboom sluit helemaal aan bij het duurzaam vieren van de feestdagen! Van een paar oude blikken en wat hobbymaterialen maak je een gezellige kerstboom die je elk jaar weer opnieuw kunt neerzetten. De DIY vind je op het blog van Babble Dabble Do.

#8 Muziekinstrumenten

Iedereen met kinderen weet dat kinderen enorm creatief zijn qua geluid produceren: geef ze een stuk speelgoed en ze halen er het maximale qua lawaai uit. Kinderen doen niets liever dan muziek en herrie maken, dus hoe leuk is het dan om zelf muziekinstrumenten in elkaar te knutselen? Met een paar lege blikken maak je in een handomdraai een stel trommels en shakers. Hoe je dit zelf maakt lees je op het blog van RED TED Art.

#9 Bowling spel

Heb je een flink aantal lege blikken over? Maak dan samen met de kinderen een uitgebreid bowlingspel. Je kunt de blikken op allerlei leuke manieren vormgeven en het staat garant voor urenlang speelplezier.

#10 Bliktelefoon

wat te doen met lege blikken

Als kind heb je het misschien wel eens uitgeprobeerd: de bliktelefoon. Het idee is dat je van twee blikken en een touw een ingenieus systeem maakt waardoor je over een bepaalde afstand kunt telefoneren met elkaar zonder gebruik te maken van een echte telefoon. Op de website van Wiki How lees je hoe je zo’n bliktelefoon kunt maken. Een ontzettend leuk project voor kinderen en nog leerzaam ook.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om lege blikken opnieuw te gebruiken

3 gedachten over “10x wat te doen met lege blikken”

  1. Pingback: Een andere blik op afval - Zootje Geregeld | Zootje Geregeld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *