De Verborgen Impact

Leestip: De verborgen impact

Zodra er een nieuw boek verschijnt over duurzaamheid is mijn interesse direct gewekt. Er valt namelijk altijd iets bij te leren en ik merk dat ik door de meeste boeken weer enorm geïnspireerd en gemotiveerd raak om mijn leven verder te vergroenen. Vorig jaar verscheen ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn en alhoewel het boek alom geprezen werd en ik er enorm nieuwsgierig naar was, had ik tot voor kort simpelweg geen gelegemheid om het boek te lezen. Gelukkig verscheen onlangs op de Dag van de Duurzaamheid de heruitgave in combinatie met een online tool om jouw eigen impact te berekenen en mocht ik een exemplaar ontvangen om me nu eindelijk eens zelf te verdiepen in dit interessante onderwerp.

De Verborgen Impact

Babette Porcelijn geeft met ‘De verborgen impact’ inzicht in de impact van ons consumentisme en handelen op de planeet. Het uitgangspunt voor het boek was ‘hoe kun je verduurzamen als je niet eens weet wat er gebeurt?’. Vanuit die vraag is zij gaan onderzoeken en schrijven. In het boek heeft zij het heel opzettelijk over de verborgen impact omdat de meeste belasting van de planeet voortkomt uit zaken die buiten ons zicht en ons weten gebeuren. De klimaatimpact door gebruik van producten en diensten is slechts een vijfde van de totale impact! De impact door productie, vervoer en verwerking blijft verborgen, maar is wel de grootste belasting voor ons milieu. Daarom is dit boek ook zo ontzettend belangrijk: ze weet deze zaken duidelijk aan de orde te brengen en schrijft ook wat we er concreet aan kunnen doen. Het boek is niet voor niets al omschreven als ‘het handboek voor een betere wereld’.

De Verborgen Impact

Dat er geen pasklare oplossing is voor een betere wereld moge duidelijk zijn en dat kaart Babette Porcelijn ook direct aan. Onze milieu impact is complex en veelomvattend en heeft vele facetten. Met dit boek heeft zij geprobeerd juist deze vele facetten en complexiteit in beeld te brengen. Hierbij ligt de focus op de impact van ons dagelijks leven: wat wij doen, laten, consumeren en verbruiken. Sommige problemen zijn erg ingewikkeld, maar ook hier zal over na moeten worden gedacht en ook hier moeten we ons bewust van zijn. Er zijn wellicht geen pasklare oplossingen om alle problemen direct op te lossen, maar dat betekent niet dat we er maar niets aan moeten doen. Inzicht krijgen is één ding, de zaken vervolgens proberen te veranderen is de logische volgende stap. Zo geldt mijn motto ook hier ‘I cannot do all the good that the world needs, but the world needs all the good that I can do’.

De Verborgen Impact

En er is veel dat jij en ik zelf kunnen doen! Na het uitpluizen van alle research en resultaten heeft Babette Porcelijn een Impact Top 10 van ons dagelijks leven opgesteld met de 10 zaken die de meeste impact op de planeet hebben. Dit zijn de dingen die de gemiddelde Nederlander regelmatig doet of koopt en waar we allemaal mee aan de slag kunnen gaan; waar verbetering nodig én mogelijk is. In het boek geeft ze talloze concrete tips om juist jouw impact op deze gebieden te verminderen. Want wist je dat slechts 21% van onze totale impact zichtbaar is? Het overgrote deel van de impact die onze daden en aankopen hebben is verborgen impact. Dit betekent dat we per persoon onze impact terug zullen moeten brengen naar een kwart van wat het nu is om onze ecologische voetafdruk op een niveau te brengen dat enigszins acceptabel is. Je kunt je hierdoor natuurlijk laten afschrikken, het is ook schrikbarend, maar je kunt dit ook als een kracht zien. Zoals Babette Porcelijn ook opmerkt in haar boek: je hebt ineens vijf keer zoveel slagkracht als je de verborgen impact meeneemt in de vergelijking.

De Verborgen Impact

Ik bewonder Babette Porcelijn enorm vanwege haar doortastendheid en volhardendheid. Niet veel mensen zouden zo’n groot project aankunnen of aandurven. Daarnaast bewonder ik dat ze zo vastberaden haar onafhankelijkheid bewaart. Ze heeft geen sponsoren, de onderzoekskosten zijn door middel van crowdfunding verzameld, en ze haalt met opzet geen duurzame initiatieven aan in het boek omdat ze niet weet hoe lang deze nog zullen bestaan en of zij deze in de toekomst nog steeds goed vindt. Daarnaast schuwt ze het niet om omstreden punten aan te halen in het boek. Ze laat weten, zonder er doekjes om te winden, dat dierlijke eiwitten beter vervangen kunnen worden door plantaardige eiwitten, dat men beter stil kan staan bij het aantal kinderen dan men krijgt en dat overconsumptie aan de orde van de dag is. Niet echt onderwerpen die bij iedereen in goede aard vallen, maar juist daarom zo belangrijk om te benoemen. Alhoewel ik het onderzoek toejuich en ik de bevindingen opzienbarend vind, schuilt er ook een gevaar in de conclusies. Natuurlijk zet het meer zoden aan de dijk op te stoppen met vlees eten, geen vliegreizen meer te maken of het hele huis te verduurzamen, maar dit betekent niet dat al die kleine zaken verwaarloosbaar zijn. Ja, voedselverspilling is een groot probleem, maar dit betekent niet dat de (iets minder indrukwekkende) impact van verpakkingen iets is dat we weg kunnen zetten als minder relevant. Laat je dus zeker inspireren door alle grote veranderingen die je kunt doorvoeren, maar vergeet de kleine stapjes ook zeker niet want die maken op den duur ook zeker een grote impact!

De Verborgen Impact

De nieuwe uitgave van het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com. Wil je meer weten over het boek of je eigen impact berekenen volgens de methode die Babette Porcelijn heeft gebruikt in haar boek? Breng dan een bezoek aan de website Think Big Act Now.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Leestip: De verborgen impact”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *