10x wat te doen met oude t-shirts

10x wat te doen met oude t-shirts

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude t-shirts nog een keer te gebruiken.

Iedereen heeft wel één of meerdere t-shirts in de kast liggen. Dat ene t-shirt van een concert dat je hebt bijgewoond, een t-shirt voor het sporten of dat ene t-shirt dat gewoon zó lekker zit dat je er absoluut geen afstand van wilt doen. Alhoewel t-shirts over het algemeen heel slijtvast en stevig zijn, komt er een moment dat zelfs de meest duurzame t-shirts hun beste tijd hebben gehad. Weggooien is natuurlijk altijd zonde en ook helemaal niet nodig. Je kunt jouw oude textiel altijd inleveren bij een Sympany inzamelpunt of bij een vestiging van H&M (daar krijg je ook weer een kortingsbon voor), maar je kunt jouw oude t-shirts ook zelf een mooie nieuwe bestemming geven met deze 10 leuke tips.

#1 T-shirt tas

Eén van de meest geziene en meest handige toepassingen voor een oud t-shirt is zonder twijfel de t-shirttas. Je hebt niet eens naald en draad nodig om deze ontzettend handige tas te maken! Een uitgebreide DIY vind je op Mommypotamus.

#2 Babykleding

Een oud t-shirt kan voor jou te klein zijn of er kan een gaatje inzitten, maar dat betekent niet dat het shirt helemaal ondraagbaar is geworden. Als je handig bent met een naaimachine heb je ontzettend veel geluk want van een simpel t-shirt kun je de leukste rompers en kruippakjes maken! Op onder andere het blog van Feather’s Flights vind je talloze leuke ideeën.

#3 t-shirt garen

garen breien

Weet je even niet wat wilt maken met jouw oude shirts? Gooi ze dan niet direct weg, maar maak er t-shirt garen van! Door een t-shirt in repen te knippen maak jij je eigen garen waar je op een later moment weer van alle kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een badmat, een armband, een opbergmand of een sjaal.

#4 Sjaal

Het is natuurlijk heel zonde om een t-shirt weg te doen op het moment dat de stof net zo lekker zacht is geworden door het vele dragen. Als je een aantal favoriete shirts hebt die je eigenlijk niet meer kunt dragen, kun je hier ook relatief eenvoudig één grote, zachte sjaal van maken. Een handige DIY vind je op het blog van Lilblueboo.

#5 Rugzakje

Kleine rugzakjes zijn echt ontzettend handig met kinderen. Ze kunnen overal mee naar toe, zijn handig voor gym- of zwemspullen en als ze vies zijn, gooi je ze gewoon in de was. Van oude t-shirts kun je ook relatief eenvoudig zelf zo’n rugzakje maken. Een handige DIY tutorial vind je onder andere op Crafty Gemini.

#6 Cut out t-shirt

10x wat te doen met oude t-shirts

Een gaatje onder de arm, een rafelige zoom of een ietwat verbleekte kleur hoeft niet te betekenen dat het shirt niet meer te dragen is. Met een beetje handig knip- en omzoomwerk maak je van een simpel t-shirt in een handomdraai een shirt met een compleet nieuwe look. Zo kun je bijvoorbeeld, zonder dat je naald en draad of een naaimachine nodig hebt, van een t-shirt een handige sportshirt maken! De mogelijkheden van het restylen van een t-shirt zijn trouwens eindeloos. Google maar eens op ‘cut out t-shirt designs’ en je zult versteld staan van alle mogelijkheden!

#7 Babymutsje

Vooral de eerste dagen na de geboorte van een baby is een babymutsje onmisbaar, maar al na een paar weken zijn die mutsjes totaal overbodig. Je kunt natuurlijk geld uitgeven aan al die schattige mutsjes in de winkel, maar je kunt het net zo eenvoudig zelf maken. Bijvoorbeeld van een oud t-shirt. Hoe schattig zijn deze lieve mutsjes van het blog Spoonflower?

#8 Bijtspeeltje voor honden

Heb je een oud t-shirt dat echt niet meer geschikt is om een tas of ander kledingstuk van te maken? Dan kun je altijd nog een leuk bijtspeeltje voor de hond maken! Met een beetje knip- en vlechtwerk is jouw favoriete huisdier ook weer helemaal gelukkig.

#9 Haarband

Van een oud t-shirt maak je heel eenvoudig deze leuke haarband van The Happiest Camper. Heb je een paar t-shirts over? Dan heb je de beschikking over haarbanden in allerlei kleuren.

#10 Quilt

quilt

Heb je een speciale herinnering aan een t-shirt of wil je de oude kledingstukken van de kinderen voor iets bijzonders gebruiken? Overweeg dan om een quilt te maken. Een quilt is een grote deken bestaande uit diverse vlakken van verschillende stukken stof in allerlei kleuren en structuren. Je kunt een quilt zo bont en groot maken als je zelf wilt. Met oude t-shirt van de kinderen maak je een quilt met enorm veel emotionele waarde die jij (of jouw zoon of dochter) levenslang kan bewaren als aandenken.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude t-shirts opnieuw te gebruiken

6 gedachten over “10x wat te doen met oude t-shirts”

  1. Elly de Loor

    Zoek al langer naar ideetjes om van mijn T-shirts dingetjes voor mijn kleinkind van bijna 7 jaar te maken.

  2. Miriam Lemmens

    Heb je een manier om een heuptas van een buideltrui met kap te maken? Of andere leuke ideeën met oude truien met buidel en kap?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *