mijn 5 favoriete recepten met courgette

Mijn 5 favoriete recepten met courgette

Ik ben gek op koken en ontdek graag nieuwe recepten om mee te experimenteren in de keuken. Gezond en veelzijdig eten vind ik erg belangrijk en de laatste jaren ben ik steeds meer waardering gaan krijgen voor de diversiteit en smaak van groente en fruit. Wie had dat ooit gedacht? In deze nieuwe reeks ‘mijn 5 favoriete recepten’ wil ik graag mijn favoriete recepten met jullie delen. Elke editie staat een nieuwe groente centraal en hoop ik jullie te inspireren ook de keuken in te duiken en te experimenteren en te koken met verschillende soorten groente. Eet smakelijk!

De courgette is één van de meest populaire groentesoorten in Nederland en is meestal het hele jaar door verkrijgbaar. De groente is in het seizoen van juli tot en met september en uit Nederland verkrijgbaar van februari tot en met november. De courgette is een veelzijdige groente en kan op allerlei manieren en in allerlei gerechten gebruikt worden. Meestal wordt de courgette gebakken, gestoomd of gegrild, maar je kunt de courgette ook koken, frituren en zelfs rauw eten en tegenwoordig is het verwerken van courgette tot courgetti (plantaardige spaghetti) ook erg populair. Door de relatief neutrale smaak past de courgette goed bij allerlei gerechten en in diverse wereldkeukens. De courgette is meestal verkrijgbaar in groene kleur, maar er zijn veel meer variaties beschikbaar en eetbaar. De groente is het meest smakelijk als deze klein is en kan met schil en al worden bereid. Je kunt de courgette het beste buiten de koelkast bewaren op een koele plaats. De courgette is dan een ruime tijd houdbaar voor je deze gebruikt in één van jouw recepten. Let bij de aankoop op dat de courgette stevig aanvoelt, niet al te groot is en de schil onbeschadigd is.

Lasagna Italiana met verse kruiden en grana padano

Dit recept is één van mijn favorieten van HelloFresh. Ik heb wel eens een HelloFresh box geprobeerd en was erg tevreden, maar voor elke week vind ik het simpelweg te duur en hecht ik teveel waarde aan mijn eigen favoriete recepten. Ik houd van koken, zolang ik er tijd en zin voor heb, en heb dus ook geen behoefte aan een wekelijkse box. Toch vind ik de recepten van HelloFresh vaak verrassend creatief en smakelijk en kijk ik graag in hun (gratis!) app of op de website om inspiratie op te doen. Eén van onze favorieten is de lasagna Italiana met verse kruiden en grana padano. Deze vegetarische lasagna maak je met courgette, prei, verse Italiaanse kruiden en jouw zelfgemaakte roomsaus. Iedereen in mijn gezin vindt dit een heerlijk recept en het is relatief eenvoudig te maken.

Courgettesoep met munt

courgettesoup

Ik ben gek op soep voor de lunch en één van mijn favorieten is de courgettesoep. Het recept voor courgettesoep met munt van 24Kitchen is ontzettend makkelijk te bereiden en zeer smaakvol. De basis voor de soep bestaat uit groentebouillon, knoflook, ui en een flinke hoeveelheid courgette en aan het eind voeg je munt toe aan de soep voor een frisse en verrassende touch. Je kunt de soep romiger maken door room toe te voegen, maar de soep is zo ook al heerlijk! (de foto is trouwens niet van het recept van 24Kitchen omdat dit enkel als filmpje beschikbaar was, maar het resultaat lijkt erg op deze soep).

Gnocchi uit de oven met courgette, grana padano en pesto

Ook dit recept voor gnocchi uit de oven met courgette, grana padano en pesto komt van HelloFresh en ook dit recept is een groot favoriet hier in huis, zelfs bij de kinderen. Het gerecht bestaat uit onder andere gnocchi, courgette, kastanjechampignons en pesto. De voorbereiding en kooktijd is minimaal, de tijd in de oven duurt nog het langst, en je maakt hierbij ook je eigen pesto!

Ratatouille

Ratatouille is meer dan enkel die Disney film over een culinair begaafde rat in Frankrijk. Het is één van de meest bekende klassieke gerechten uit de Franse keuken en wordt gemaakt met tomaat, courgette, aubergine, paprika, knoflook, ui en enkele klassieke Franse kruiden. Het is ideaal comfort food om van te genieten met een stuk ciabatta en de tweede dag is het nóg lekkerder. Het recept dat ik gebruik is afkomstig uit het boek ‘De Vetarme Vegetarische Keuken’ van Anne Sheasby, maar online vind je talloze smakelijke variaties. Zo lijkt dit recept van Allerhande erg op het recept dat ik gebruik, alleen dan zonder de wijn. Als je echt indruk wilt maken met de presentatie dan is dit recept van Culy een aanrader.

Courgettecake

courgettecake

Iets minder gezond, maar wel erg lekker, is courgettecake. Een courgettecake is een cake gemaakt met courgette en eventueel noten en zaden en is erg lekker voor tussendoor. Er zijn diverse recepten te vinden, maar ik vind het recept van Jamie Oliver uit Jamie’s Family Christmas, en het recept van 24Kitchen dat vrij toegankelijk is en er erg op lijkt, het meest geslaagd.

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:

5 favoriete recepten met courgette

Bron foto 2 en 4: https://www.hellofresh.nl/
Bron foto 5: https://www.ah.nl/allerhande/There are 2 comments

Add yours

Post a new comment