palmolie

Palmolievrij Challenge

In november start de Palmolievrij Challenge: een actie waarbij deelnemers een maand lang de uitdaging uitgaan om meer te leren over palmolie en het product te leren herkennen en vermijden in alledaagse producten. De Palmolievrij Challenge wordt georganiseerd door PalmolieVRIJ: een organisatie die streeft naar een wereld waarin er geen regenwoud en biodiversiteit meer verloren gaat door de productie van palmolie. Tijdens de challenge worden deelnemers wekelijks uitgedaagd met een nieuwe opdracht, voorgelicht over de problemen rondom palmolie en bijgestaan met handige tips en blogs. Maar waarom zou jij mee moeten doen met deze Palmolievrij Challenge?

De laatste jaren is er in toenemende mate aandacht voor en zorg over palmolie. Palmolie is een product dat op grote schaal wordt geteeld en geoogst in Indonesië en Maleisië. De olie is afkomstig uit de palmvrucht en van het vruchtvlees wordt de palmolie gemaakt. De oliepalm geeft het hele jaar door vruchten af en omdat de opbrengst behoorlijk groot is en het product relatief goedkoop is, is palmolie ontzettend in populariteit toegenomen de laatste jaren. Palmolie wordt gebruikt in allerlei alledaagse producten, van shampoo tot saus en van schoonmaakmiddel tot chocoladepasta. Deze grootschalige teelt gaat echter gepaard met een heleboel problemen. Voor het aanleggen van de plantages worden namelijk grote stukken oerwoud gekapt. Hierdoor gaan diverse plantensoorten verloren en worden inheemse dieren uit hun natuurlijke habitat verjaagd. De ontbossing leidt daarnaast tot bodemerosie, met alle gevolgen van dien, en de kap van de bomen leidt tot een toename van CO2 dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Tel daarbij de vervuiling op van de verwerking van de palmvruchten en je zult snappen waarom palmolie een ontzettend omstreden product is.

oliepalm

Door de toegenomen aandacht voor de problemen rondom palmolie wordt er ook steeds meer nagedacht over een potentiële oplossing voor dit grote probleem. Om de productie van palmolie enigszins te reguleren is er een keurmerk voor duurzame palmolie: het RSPO-keurmerk. Deze organisatie geeft twee keurmerken voor palmolie af: het Certified Sustainable Palm Oil keurmerk en het Mixed Sustainable Palm Oil keurmerk. Het eerste keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de gebruikte palmolie in het product afkomstig is van duurzame teelt. Deze duurzame teelt houdt in dat de teelt niet ten koste mag gaan van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook zijn er diverse criteria voor de omgang met werknemers en de lokale bevolking. Het tweede keurmerk geeft enkel aan dat duurzame palmolie is gemengd met niet-duurzame palmolie en is dus alsnog helemaal geen garantie voor een duurzaam product. Alhoewel het mooi is dat er een bepaalde standaard wordt opgesteld voor de duurzame teelt van palmolie laten ook deze keurmerken nog flink wat te wensen over. Een duidelijkere boodschap kan worden afgegeven met het verminderen van de consumptie van producten met palmolie.

Om de consumptie van producten met palmolie te verminderen biedt de Palmolievrij Challenge uitkomst. De challenge laat deelnemers geleidelijk aan kennismaken met de mogelijkheden om producten met palmolie te vervangen door producten zonder palmolie. Stap voor stap leer je producten met palmolie te vermijden en leer je meer over de problematiek rondom palmolie. In de eerste week ga je aan de slag met het vermijden van palmolie in alledaagse voedingsmiddelen. De weken daarna leer je palmolie te vermijden in verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en onderweg. Wil jij je inschrijven voor de Palmolievrij Challenge? Bezoek dan de website van PalmolieVRIJ. Hier vind je ook een heleboel handige informatie over palmolie, de vele namen voor palmolie die worden gebruikt op etiketten en een overzicht van producten die sowieso palmolievrij zijn. Word ook zeker lid van de Facebookgroep van de Palmolievrij Challenge voor extra support van andere deelnemers. Wil je meer weten over palmolie of het verminderen van jouw gebruik van palmolie? Lees dan ook zeker mijn artikel over palmolie. Ik doe in elk geval mee met de challenge! Jij ook?There are 2 comments

Add yours
  1. EmilyLotus

    Oh, wat tof dat er zo’n challenge is! Palm olie vermijden is wel een hele grote klus omdat het in zo ontzettend veel dingen zit. Goed dat hier aandacht aan besteed word. Ik ga eens kijken op de site. 🙂

    • awkwardduckling

      Het is inderdaad best nog lastig. Ik ben er nu al sinds begin dit jaar mee bezig en er staan nog steeds producten in huis met palmolie, vooral ook omdat het in een paar favoriete producten van de andere gezinsleden zit. Ik hoop met de challenge weer nieuwe inspiratie te krijgen voor duurzamere alternatieven.


Post a new comment