Pannenkoekplant

De grote herfstopruiming

Het is alweer oktober, de tijd vliegt voorbij. Elk jaar krijg ik zo tegen deze tijd enorm de najaarskriebels. Ik begin na te denken over al mijn voornemens voor het volgende jaar (ja, nu al), ik bedenkt wat ik dit jaar nog wil bereiken en ik krijg enorm de behoefte om het huis te soppen en eens flink op te ruimen. Noem het een soort voorjaarsschoonmaak, maar dan in het najaar. De afgelopen jaren heb ik flink huisgehouden door middel van de Minimalism Game – Zero Waste Edition. Dit jaar begon de maand oktober zonder dat ik officieel de challenge was aangegaan, maar de opruimkriebels begonnen halverwege de maand toch op te komen en daarom besloot ik alsnog flink aan de slag te gaan in huis en een grote opruimronde te houden. Vandaag laat ik zien hoe ik zo’n opruimronde aanpak wat betreft de spullen van de kinderen.

kleding

De Minimalism Game is een challenge opgezet door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists. Deze challenge daagt deelnemers uit om gedurende één maand hun spullen te minimaliseren op een bijzondere manier. De eerste dag doe je één item weg, de tweede dag twee, de derde dag drie, en zo door. Op de laatste dag van de maand is het de uitdaging op afstand te kunnen doen van maar liefst 30 items! Dit betekent dat je gedurende een maand wordt uitgedaagd om in totaal 496 items (465 items als een maand 30 dagen heeft) weg te doen. Natuurlijk probeer je, zero waste stijl, de spullen die je opruimt een goede nieuwe bestemming te geven. Dit houdt in dat ik de spullen waar ik afstand van doe niet lukraak weggooi, maar er een goede bestemming voor probeer te vinden. Zo kan ik spullen bijvoorbeeld weggeven, doneren aan een goed doel of kringloopwinkel of verkopen via allerlei kanalen.

plant

Maar hoe begin je aan zo’n onderneming? De truc van het opruimen is om eens met andere ogen te kijken naar de spullen die je in huis hebt en elke kamer en elke kast door te lopen en de spullen daarin kritisch te bekijken. The Minimalism Game helpt hierbij omdat het je uitdaagt om meer spullen weg te doen dan je in de eerste instantie op eigen gelegenheid zou uitzoeken. Net als voorgaande opruimrondes ben ik begonnen met het uitzoeken van onze ‘mag weg’ krat. In dit krat bewaar ik alle spullen die ik dagelijks tegenkom en die ik niet meer wil houden. Eens in de zoveel tijd zoek in de spullen uit en bepaal ik wat de nieuwe bestemming wordt van alle spullen. Zo’n doos of krat werkt echt heel goed voor al die dagelijkse rommeltjes waar je eigenlijk geen bestemming meer voor hebt. Ook al doe je niet bewust aan minimaliseren of een challenge als The Minimalism Game, zo’n doos of krat is altijd een goed idee. Na dit krat was het de beurt aan de kamers en speelgoedkast van de kinderen.

Monsters

Op de spullen van de kinderen valt altijd genoeg te minimaliseren. Ik durf zelfs te zeggen dat minimaliseren met kinderen bittere noodzaak is. Vooral met kleine kinderen is er een constante stroom van speelgoed, kleding en andere accessoires. Het voordeel is wel dat ze de spullen snel ontgroeien, maar dit betekent ook dat je vrij regelmatig een opruimronde zult moeten inlassen om geen overvolle kasten en kamers te hebben. Gedurende het jaar spit ik regelmatig de kasten uit, maar er was zeker behoefte aan een grote opruiming. Na de zomer blijft er altijd een flinke stapel kleding over die ze niet meer zullen dragen en die na de herfst en winter gegarandeerd te klein zullen zijn. Omdat beide kinderen een heel eigen stijl hebben en ik niet verwacht dat er nog een kindje bij zal komen, worden alle kledingstukken die te klein, kapot of niet gedragen zijn verzameld. Er zijn altijd enkele kledingstukken waar ik een bijzondere herinnering aan heb en deze bewaar ik dan ook in een doos op zolder. Leuk voor later of om af en toe nog eens weemoedig naar te kijken. Sommige kledingstukken zullen echter op de grote stapel belanden, hoe leuk ik ze ook vind. Onderstaande trui was bijvoorbeeld een cadeau van mijn zusje voor mijn zoon en hoe leuk ik de trui ook vind, deze is nu gewoon echt te klein. Gelukkig kun je met dit soort kledingstukken, die er nog zo mooi uitzien, een ander gezin weer heel blij maken.  De kleding die niet geschikt is voor een volgende ronde lever ik in bij een Sympany punt of bij een lokale H&M. De kleding wordt dan gerecycled. De overige kleding breng ik weg naar een kringloopwinkel en de echt mooie kleding probeer ik te verkopen via een platform als Reshopper. Met de handige gratis app van Reshopper kun je, vooral lokaal, jouw producten verkopen en nieuwe tweedehands producten kopen. De nadruk ligt op de verkoop van kinderkleding en andere kinderproducten en daarom is het platform ideaal om de spullen van de kinderen te verkopen.

Kleding

Ook qua speelgoed viel er genoeg op te ruimen en ben ik een flink aantal dagen van The Minimalism Game bezig geweest. Met een zoon van bijna 4 jaar en een dochtertje van 1 jaar was het de hoogste tijd om de babyspeeltjes de deur uit te doen. Een aantal speeltjes bracht ik direct naar het kinderdagverblijf van de kinderen. Daar is speelgoed altijd welkom en zo krijgen de spullen die nauwelijks gebruikt zijn een mooie nieuwe bestemming. Speelgoed dat prima nog een ronde mee kan, maar niet zo interessant was voor het kinderdagverblijf breng ik naar de lokale kringloopwinkel. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo hebben wij met de jaren een behoorlijke collectie Lego Primo verzameld. Dit is extra grote Duplo voor de allerkleinsten en alhoewel dit type Duplo al sinds 2006 niet meer wordt geproduceerd, is het nog steeds enorm populair. Niet gek natuurlijk: de producten van Lego zijn mooi in design, passen uitstekend bij de belevingswereld van kinderen en zijn enorm robuust en duurzaam. Wij zijn onze collectie begonnen toen onze zoon nog heel klein was en hebben ondertussen tweedehands een flinke verzameling bij elkaar gesprokkeld. De kinderen hebben er jaren met veel plezier mee gespeeld, maar nu ook de kleinste toe is aan Duplo hebben we besloten de Lego Primo te verkopen via Reshopper zodat andere kinderen er weer plezier van kunnen hebben.

Lego Primo

Heb jij nu ook de herfstkriebels te pakken? Met de challenge van The Minimalism Game wordt je elke dag een beetje meer uitgedaagd om in huis te minimaliseren en dat maakt de uitdaging erg toegankelijk. Mocht je nu, net als ik, flink willen opruimen op de kamers van de kinderen dan is het belangrijk om vooraf te besluiten of je dit samen met de kinderen wilt doen of alleen. Als je op een rustig moment de kamers onder handen neemt heb je het voordeel dat de kinderen zich er niet mee kunnen bemoeien en je naar eigen inzicht de spullen kunt opruimen. Als je besluit samen met de kinderen op te ruimen heb je het voordeel dat je ze inspraak kunt geven. Zo weet je precies welke speeltjes en kledingstukken belangrijk zijn voor ze en kun je er gelijk een belangrijke les aan vastkoppelen. Ik leg mijn zoon tijdens het uitzoeken van de spullen vaak zelf de keuze voor: welke speeltjes wil je graag houden en welke speeltjes mogen we wegdoen om andere kindjes weer blij mee te maken? Zo leren ze om te delen en houden ze een goed gevoel over aan een grote opruimronde. Ik ben de rest van de maand nog wel zoet met het opruimen en minimaliseren in huis. Ga jij ook aan de slag? Dan wens ik je veel minimaliseerplezier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Reshopper. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 gedachten over “De grote herfstopruiming”

  1. Die minimalism game vind ik wel fascinerend. Die aantallen kunnen je waarschijnlijk goed helpen om dingen toch weg te doen waar je anders te lang aan vastgehouden zou hebben. En toch durf ik het niet zo goed aan, want dan word ik sowieso te fanatiek. Een broek die ik nauwelijks droeg, bleek met nieuwe schoenen wel ineens te combineren en draag ik nu wel ineens weer. Een andere broek ga ik denk ik laten inkorten, want die droeg ik met hakken die ik nu nooit meer draag. Ik moet soms dus ook leren om dingen niet te snel af te schrijven.
    Maar die opruimwoede heerst hier ook hoor! Nu nog tijd maken om de spullen te verkopen, weggeven, etc. Dat vind ik misschien nog wel het lastigst.

    1. Het is ook een lastige afweging hoor, iets wel of niet houden. Ik ben enerzijds graag op alles voorbereid, maar anderzijds heb ik een hekel aan rommel. The Minimalism Game geeft me vaak dat laatste zetje om dingen weg te doen die ik anders toch zou houden of eens een blik te werpen op zolder, wat ik anders niet had gedaan. Het verkopen/weggeven/wegbrengen is voor mij ook altijd de grootste uitdaging, vooral omdat verkopen vaak wat extra tijd kost.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *