10x wat te doen met oude jeans

10x wat te doen met oude jeans

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude t-shirts: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude jeans nog een keer te gebruiken.

Nagenoeg iedereen heeft wel één of meerdere paren jeans in zijn of haar kast liggen en het lijkt een onmisbaar kledingstuk te zijn voor man, vrouw, jong en oud. Maar wist je dat de productie van spijkerbroeken ontzettend vervuilend en milieubelastend is? Voor één paar jeans is al gauw 7.000 liter water nodig en behoorlijk wat bestrijdingsmiddelen voor het katoen. Het uiteindelijk afwerken van de jeans zorgt voor extra milieubelasting. Zo leiden kleuren, bleken en stone washing tot watervervuiling op grote schaal. Allemaal redenen dus om voor onze jeans de meest duurzame keuzes te maken. Bij de aanschaf van een spijkerbroek kun je bijvoorbeeld eens kijken in het tweedehands aanbod, of kiezen voor een duurzamer merk zoals MUD jeans, Kings of Indigo of Kuyichi. De jeans die je al in jouw bezit hebt wil je, na de levensduur, natuurlijk ook een goede bestemming geven. Er zijn diverse locaties waar je jouw oude jeans kunt inleveren, maar je kunt ze ook in en rond het huis voor allerlei handige toepassingen gebruiken. Vandaag tip ik 10 leuke ideeën.

#1 Tas

Van een oude spijkerbroek kun je op diverse manieren een handige tas maken. Of je nu de voorkeur geeft aan een handtas, een schoudertas of een shopper: op Pinterest vind je talloze patronen en leuke ideetjes om jouw ideale tas te maken.

#2 Quilt

quilt

Net als met andere stukken stof kun je jeans ook uitstekend gebruiken voor allerlei leuke crafts. Zo maak je met stukken spijkerstof een ontzettend leuke quilt die weer jaren meegaat in huis.

#3 Denim lunchbag

Met dit idee sla je twee vliegen in één klap. Je maakt duurzaam gebruik van jouw oude jeans om er een mooie lunchbag van te maken en je hebt direct een duurzaam alternatief voor plastic boterhamzakjes! Met deze herbruikbare en uitwasbare lunchbag kun je eenvoudig jouw lunch overal mee naar toe nemen en met zo’n leuk design ben je zeker weten een inspiratie voor anderen die dit idee natuurlijk meteen willen overnemen. Ook ontzettend leuk dus om cadeau te geven!

#4 Schort

Je kunt van een oude spijkerbroek ook relatief eenvoudig een leuk schort maken. Ontzettend handig voor in de keuken of in de schuur tijdens het klussen want je kunt de broekzakken gebruiken om van alles in te bewaren!

#5 Opbergbakjes

Je ziet deze stoffen opbergbakjes in steeds meer winkels, maar je kunt ze ook heel eenvoudig zelf maken, bijvoorbeeld van oude jeans. Natuurlijk moet je wel een beetje handig zijn op de naaimachine, maar dan kun je ook wel aardig wat opbergbakjes maken van één paar jeans.

#6 Etui

Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook een leuke etui of een portemonnee maken. De vakjes krijg je er al bij dus met minimale moeite heb je een ontzettend leuke etui.

#7 Knuffels en speelgoed

Met oude jeans kun je natuurlijk ook alle kanten op qua knuffels en speelgoed. Als je een beetje handig bent met naald en draad of op de naaimachine kun je de leukste knuffels helemaal zelf maken. Ook hier geldt: Pinterest is een bron van inspiratie.

#8 Opberger voor afstandsbedieningen

Voor iedereen die de afstandsbediening wel eens kwijt is, is dit echt een perfecte oplossing! Van een stuk jeans en de handige zakken van de jeans kun je relatief makkelijk een handige opberger maken voor de afstandsbedieningen. Zo heb je deze altijd binnen handbereik.

#9 Haaraccessoires en sieraden

Van stukken spijkerstof kun je allerlei leuke accessoires maken, zoals armbanden en haarbanden. Je hoeft niet eens écht handig te zijn om deze leuke haarband van Sewing zelf te maken.

#10 Nieuwe kledingstukken

10x wat te doen met oude jeans

Van een oude spijkerbroek kun je natuurlijk ook allerlei nieuwe kledingstukken maken. Vroeger knipte ik broeken die te kort waren of gescheurd waren af om er een korte broek van te maken, maar je kunt jouw jeans ook omtoveren in een rokje of een kledingstuk voor één van de kinderen.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10 tips om oude jeans opnieuw te gebruiken

5 gedachten over “10x wat te doen met oude jeans”

  1. #4 vandaag geknipt van een versleten spijkerbroek van mijn man! Super makkelijk, enkel een schaar nodig. Wel even een extra knoop zetten om mijn taille te passen!

  2. Ik doe zelfs van oude spijkerbroek,leuke goede,stevige, ruime boodschappentassen er van maken,van spijkerbroeklapjes,eerst een grote lapjesdeken ervan maken en dan 4 lapjes van 10×10 cm (breedte en 8 lapjes 10×10 cm in de lengte+een oud t-shirt erin(binnenkant en daarin een broekzak erin) vast-stikken en dan met 0.90 cm de schouderbanden,kruislings als blokje,bovenaan vast stikken,een paar keer,dat t goed vastzit…en wens je plezier erin met de spijkerbroek,scheelt weer plastieke tasjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *