goed nieuws

10x wat te doen met herfstbladeren

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om herfstbladeren op creatieve manier te gebruiken in en om het huis.

De herfst is in volle gang en de straten, goten en onze tuinen liggen vol met herfstbladeren. Je kunt je er natuurlijk aan ergeren en de bladeren blijven wegvegen, maar je kunt ook dankbaar gebruik maken van al deze herfstbladeren en ze gebruiken voor allerlei nuttige doeleinden. Vandaag deel ik een paar ontzettend leuke tips om creatief aan de slag te gaan met herfstbladeren of de herfstbladeren in jouw voordeel te gebruiken in de (moes)tuin.

#1 Bladerdieren

Hoe onwijs leuk zijn deze bijzondere bladerdieren? Op de website van I Creative Ideas vind je maar liefst 35 mooie prenten van dieren gemaakt van bladeren. Natuurlijk kun je ook heel eenvoudig hier zelf mee aan de slag gaan en je creativiteit de vrije loop laten.

#2 Bodemvoeding

10x wat te doen met herfstbladeren

Al die herfstbladeren op de grond doen wonderen voor jouw tuin. Composterende bladeren bieden een rijke voeding voor de grond en een laag van bescherming voor wortels, groenten en andere gewassen die de winter moeten zien te overleven.

#3 Bladerkroon

10x wat te doen met herfstbladeren

Ontzettend leuk voor de kinderen (of voor jezelf natuurlijk): een kroon gemaakt van herfstbladeren. Op het blog van The Merrythough vind je een handige diy om zo’n kroon van herfstbladeren te maken.

#4 Waskrijten

10x wat te doen met herfstbladeren

Met een hoop herfstbladeren, wat papier en enkele krijtjes kun je een prachtig kunstwerk maken dat niet misstaat aan de muur. Klem de bladeren tussen twee vellen papier in en begin maar met krijten. Binnen de kortste keren zie je de prachtige afdrukken van al die verschillende herfstbladeren. Wij gebruiken hier de fijne sojawaskrijtjes van Crayon Rocks voor, die zijn zachter dan andere krijtjes en heel fijn in gebruik.

#5 Herfsttafel

10x wat te doen met herfstbladeren

Er is geen betere manier om kinderen kennis te laten maken met de seizoenen en de natuur dan door samen met ze de natuur in te trekken en ze alles zelf te laten ontdekken. Alle schatten die ze onderweg oprapen kun je thuis uitstallen op jullie eigen herfsttafel. Zo komt er een gesprek op gang over het seizoen en leren ze deze aan de hand van de natuur te herkennen.

#6 Bescherming voor dieren

10x wat te doen met herfstbladeren

Veel dieren zoeken, wanneer het kouder wordt, een veilig onderkomen en een dikke laag met bladeren is natuurlijk ontzettend fijn. Ik snap dat niet iedereen gesteld is op een tuin vol padden, egels, muizen en spinnen, maar in realiteit komen deze dieren maar al te vaak voor in onze tuinen en kunnen we ze beter een plekje bieden. Een levende tuin is goed voor de balans in de tuin.

#7 Bladstempelen

Met bladeren kun je de leukste creatieve dingen verzinnen om alleen of met kinderen te doen. Het stempelen met bladeren is toch wel één van de leukste activiteiten wat mij betreft! Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een aantal verschillende soorten herfstbladeren, papier en flink wat verf. Wat mij betreft leuk voor jong en oud.

#8 Decoratie

10x wat te doen met herfstbladeren

Door herfstbladeren in was te dopen kun je deze heel lang mooi houden en voor allerlei decoratieve toepassingen gebruiken in en rond het huis. Zo kun je bijvoorbeeld de bladeren als een soort mobile ophangen of voor het raam ophangen als decoratie. Op de website van Martha Stewart vind je een handige uitleg hoe je dit kunt maken.

#9 Bladerlantaarn

Met Sint Maarten om de hoek wordt er vast al volop nagedacht over het maken van lantaarns. Met een aantal herfstbladeren maak je relatief eenvoudig een mooie papieren lantaarn die helemaal past bij de herfst. Een leuk project om samen met de kinderen te doen. Hier en hier lees je hoe je zo’n mooie lantaarn kunt maken.

#10 Herfstkrans

10x wat te doen met herfstbladeren

In Amerika zijn ze er gek op, maar in Nederland zie je ze niet zo heel erg veel: de kransen. Zonde eigenlijk, want een krans is een mooie manier om het huis te decoreren en in herfstsferen te brengen. Met een flinke hoeveelheid verzamelde herfstbladeren kun je zelf zo’n mooie krans maken voor aan de muur of aan de deur.  Op Pinterest vind je talloze voorbeelden en diy blogs om mee aan de slag te gaan.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

10x wat te doen met herfstbladeren

4 gedachten over “10x wat te doen met herfstbladeren”

  1. Wat is het voordeel als je de bladeren gebruikt om mee te knutselen? Ik neem aan dat het blad na bijvoorbeeld het stempelen alsnog in de kliko verdwijnt, dan is het toch geen goede tip om afval te verminderen?

    (Het is wel een heel leuk idee!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *