goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #23

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Finse professor werkt aan vredesmachine

witte duif

In Volkskrant Magazine las ik dit weekend een ontzettend interessant artikel over de Finse professor Honkela die werkt aan een computer die wereldwijd vrede zou moeten brengen. De professor research into digital information werkt zijn hele carrière al aan kunstmatige intelligentie en vond het verbijsterend dat kunstmatige intelligentie wel wordt ingezet voor militaire doeleinden, maar niet voor vrede. Zo kwam hij op het idee voor de bijzondere vredesmachine die als vertaalcomputer fungeert tussen diverse partijen. De machine, bestaande uit vertaalsoftware en andere technologie, verwerkt ontzettend veel informatie om zo tot de juiste middelen te beschikken om interculturele misverstanden te voorkomen. De vredesmachine is momenteel nog niets meer dan een concept, maar de universiteit waar hij werkt geeft hem alle ruimte voor de ontwikkeling van de computer en hij werkt samen met een enthousiast en gemotiveerd team om deze bijzondere uitvinding realiteit te maken.

Plantaardige foie gras

gans

Het wordt gezien als een van dé delicatessen uit de Franse keuken, maar eigen is het gewoon een barbaarse praktijk die tot halt zou moeten worden geroepen: de ganzenlever, oftewel foie gras. Van al het vlees dat wordt geserveerd is dit toch wel het meest dieronvriendelijk, al zal ik hier niet in detail treden over dit proces. Het is dan ook heel bijzonder dat er wordt gewerkt aan een plantaardige versie van foie gras. Het zal niet iets zijn waar veel vegetariërs of veganisten op zitten te wachten, maar als alternatief voor mensen die wel graag foie gras eten is het natuurlijk van harte welkom. De plantaardige variant, op basis van tofu en een granenpasta, is ontwikkeld door Belgische restauranteigenaar Paul Florizoone en was te proeven tijdens de Food Inspiration Days in Veghel.

De Leave No Footprint-sneaker

schoenen

In Trouw verscheen deze week een leuk artikel over schoenenmerk Quick, tegenwoordig na het faillisement beter bekend als Q1905, dat een nieuwe sneaker op de markt heeft gebracht gemaakt van een oude spijkerbroek. Als je een oude spijkerbroek opstuurt naar het bedrijf dan ontvang je deze terug in de vorm van een paar sneakers, de ‘Leave No Footprint’-sneakers. De schoenen worden gemaakt van een deel van de oude spijkerbroek (deze vervangt de leren bovenkant) en de zool wordt gemaakt met gerecycled rubber. Helemaal CO2-neutraal is de sneaker nog niet, daar is het proces van het maken van een sneaker te complex voor, maar het is een mooi initiatief en een grote stap voorwaarts op het gebied van schoenen.

#metoo is een impuls om het taboe op seksuele intimidatie te doorbreken

#metoo

De afgelopen week gonsde het op social media van de verhalen over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Onder de hashtag #metoo deelden vrouwen wereldwijd hun persoonlijke ervaringen om de ernst en omvang van de situatie te duiden. Seksuele intimidatie is aan de orde van de dag en zou daarom ook veel meer een onderwerp van gesprek moeten zijn dan het daadwerkelijk is. Gelukkig heeft onder andere de hashtag ervoor gezorgd dat grote en kleine media de discussie hebben opgepakt en dat seksuele intimidatie meer uit de taboesfeer wordt gehaald. Laten we hopen dat deze openheid leidt tot bewustwording, gedragsverandering, steun en, in het beste geval, zelfs beleidsveranderingen.

 

3 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #23”

  1. Hier in België bestaat er ‘faux gras de gaia’, van de dierenrechtenorganisatie gaia. Ik zat daar idd niet op te wachten, maar kreeg het eens voorgeschoteld met de feestdagen, en ik vond het lekkerder dan de echte troep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *