verduurzamen

10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop we extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. Het initiatief van Urgenda zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

De Verborgen Impact

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids, zoals u wilt!

Hieronder zie je mijn 10 duurzame tips om jouw impact te verkleinen en direct geld te besparen. Het zou natuurlijk heel leuk zijn als je na het lezen doorklikt naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

10 duurzame tips waarmee je ook direct geld kunt besparen

Alhoewel duurzaam leven aan een opmars bezig is en steeds meer mensen vaker kiezen voor een bewustere keuze, zijn er nog steeds heel veel mensen waarvoor duurzaamheid nog steeds geen echte overweging is. Veelgehoorde argumenten zijn dat duurzaam leven zo ingewikkeld is, dat het weinig uitmaakt of dat het te duur is. Dat duurzaam winkelen helemaal niet moeilijk is laat ik op Awkward Duckling al regelmatig zien met de rubriek ‘5x duurzaam winkelen bij‘ waarin ik jullie kennis laat maken met duurzame producten in de schappen van de meest favoriete winkels van winkelend Nederland. Dat duurzaam leven ook helemaal niet duur hoeft te zijn lijkt mij evident, maar wil ik met dit artikel nog eens extra benadrukken. Daarom geef ik vandaag 10 tips om jouw dagelijks leven te verduurzamen. Deze kleine veranderingen zijn snel gemaakt en je kunt er ook nog eens flink mee besparen. Een win voor het milieu en een win voor jouw portemonnee!

#1 Koop geen eten en drinken meer onderweg

Zuperzozial Cruising Travel Mug

Het is verleidelijk: je bent op het station of onderweg in de auto en je krijgt ineens ontzettende trek of behoefte aan een kop koffie. Een pitstop bij een kiosk of tankstation is zó gemaakt en de lekkere trek is weer gestild. Je zit echter wel met een koffiebeker (niet-recyclebaar) met een plastic dekseltje en een plastic lepeltje of een plastic verpakking van die snoepreep of koek die je net hebt verorberd. Zo ontzettend zonde, want je had net zo goed iets van thuis mee kunnen nemen in een herbruikbare lunchzak of trommel of een herbruikbare koffiebeker mee kunnen nemen, want de koffie van thuis is vaak toch het lekkerst. Door voordat je de deur uit gaat alvast te denken aan een snack en wat te drinken voor onderweg spaar je niet alleen afval uit, maar geef je tijdens die cravings voor wat lekkers ook niet meer zo snel geld uit aan veel te dure snoeprepen.

#2 Maak je eigen wasmiddel

was

Als er iets duur is in het huishouden, dan is het wasmiddel wel. Vooral als je ook nog eens de bewustere keuze wilt maken. Gelukkig is het heel eenvoudig om flink te besparen op deze kosten: maak het gewoon lekker zelf! Wasmiddel is in een handomdraai gemaakt en kost slechts een fractie van de prijs. Een eenvoudig recept voor wasmiddel vind je hier.

#3 Stap over op een menstruatiecup

duurzame menstruatieproducten

De menstruatiecup is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig, en terecht wat mij betreft. Een menstruatiecup is een kleine cup van siliconen die kan worden ingebracht in de vagina en daar het menstruatiebloed opvangt (hier lees je er meer over). De cup dient als vervanging voor de vaak gebruikte tampon of het maandverband en is niet alleen veel duurzamer omdat je er een heleboel afval mee uitspaart, het is ook nog eens veel gezonder omdat je niet alle schadelijke chemicaliën en parfums via jouw huid binnenkrijgt die in tampons en maandverband zijn gebruikt. Alsof dat nog niet genoeg is, is de menstruatiecup ook nog eens veel voordeliger in gebruik. Je schaft eenmalig een cup aan voor een bedrag tussen de € 15,- en de € 30,- en deze gaat vervolgens tussen de 5 tot 10 jaar mee! De cups zijn verkrijgbaar van diverse merken en in allerlei maten en uitvoeringen. Denk eens aan al dat geld aan tampons en maandverband dat je hiermee uitspaart voor iets leuks!

#4 Laat de auto vaker staan

duurzamer rijden

Het is een enorm cliche, maar je kunt echt behoorlijk wat geld in de maand besparen als je de auto eens vaker laat staan. Niet alleen scheelt het in de benzinekosten, je spaart ook nog eens die dure parkeerkosten uit en per fiets of lopend reizen is natuurlijk vele malen groener. Een auto voor de deur is handig, maar je hoeft hem niet voor ieder wissewasje te gebruiken.

#5 Eet geen (of minder vaak) vlees

Vegan

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor alle misstanden en vervuiling in de bioindustrie. Logischerwijze kiezen steeds meer mensen voor het vegetarisme of veganisme of om eens wat minder vlees te eten. Door minder vlees te consumeren spaar je een heleboel water, energie, CO2 uitstoot en dierenleed uit en het blijkt ook steeds vaker dat minder vlees eten juist positief kan werken voor jouw gezondheid. Omdat vlees ook nog eens duur is en vegetarisch eten in veel opzichten voordeliger kan zijn, ben je met een dagje minder vlees ook nog eens goedkoper uit.

#6 Gebruik herbruikbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes

In de badkamer valt ook een heleboel te verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld al heel veel positieve vooruitgang boeken door jouw wattenschijfjes te vervangen door herbruikbare wattenschijfjes. Deze kun je zelf maken, maar er zijn ook wasbare wattenschijfjes te koop van diverse merken. Zelf heb ik een set van Tendance d’Emma in huis en die gebruik ik dagelijks met veel plezier. Je investeert een keer in een set, maar daarna kun je er heel lang mee doen en hoef je geen wegwerp wattenschijfjes meer te kopen. Dit geldt trouwens niet alleen voor wattenschijfjes: je kunt heel veel doekjes in huis vervangen door duurzamere, herbruikbare alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan katoenen zakdoeken, herbruikbare keukendoeken en wasbare luierdoekjes. Denk eens aan al dat afval en al dat geld dat je hiermee kunt besparen!

#7 Koop tweedehands kleding

Het Kaufhaus

Alhoewel winkelen voor sommige mensen een hobby is, is het een behoorlijk dure bezigheid en al dat consumeren is ook nog eens niet zo duurzaam. En dat terwijl er al zoveel moois is gemaakt en nog steeds gedragen kan worden. Tweedehands winkels en Marktplaats staan vol met tweedehands kleding, vaak voor een fractie van de nieuwprijs. Op hippe platformen als Reshopper, United Wardrobe en op diverse Facebookpagina’s kun je allerlei leuke tweedehands koopjes scoren, maar neem ook zeker eens een kijkje in de kast van een vriendin of organiseer een kledingruilfeest. De mogelijkheden zijn eindeloos en met een beetje handigheid ben je voortaan veel voordeliger uit voor jouw garderobe.

#8 Koop meer lokaal en in het seizoen

Foodlokaal

Er is steeds meer aandacht voor lokaal en duurzaam eten en dit heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mogelijkheden beschikbaar zijn om lokaal en duurzaam in jouw eigen omgeving te winkelen. Lokaal eten is veel duurzamer omdat er veel minder transport aan te pas komt en de gewassen lokaal vaak veel duurzamer en efficiënter geteeld worden. Als je dan ook nog eens zoveel mogelijk met het seizoen mee eet, maak je optimaal gebruik van de natuurlijk systemen en dat scheelt weer import en kasteelt. Een mooie bonus is dat lokaal en met het seizoen mee eten vaak ook nog eens veel goedkoper is omdat de producten juist dan extra voordeliger zijn.

#9 Koop minder voorverpakte producten

ovo vegetariër

We weten allemaal wel dat voorverpakte voedingsmiddelen in de supermarkt niet supergezond zijn. Vaak bevatten die pakjes en zakjes teveel zout, suiker en dubieuze e-nummers. Naast dat dit niet al te gezond is, is het ook nog eens ontzettend verspillend om al deze voedingsmiddelen in plastic te kopen. De verpakkingsmaterialen belanden direct weer op de afvalhoop waar ze in het beste geval kunnen worden gerecycled en in het slechtste geval in de verbrandingsoven belanden. En dat terwijl het vaak net zo makkelijk is om de producten zelf te maken. Diverse sausjes, soepen, maaltijden en snacks zijn relatief eenvoudig, snel en voordelig zelf te maken. In veel gevallen ben je zelfs voordeliger uit om het zelf te maken en denk eens aan al die verpakkingen die je ermee uitspaart.

#10 Lenen in plaats van kopen

schuur

Wie heeft ons ooit wijsgemaakt dat we altijd alles wat we nodig hebben maar moeten bezitten? Als we onze heg moeten snoeien, en ritje met de auto moeten maken of kleding dragen, hoeven we toch niet perse eigenaar te zijn van dat object? De deeleconomie maakt het mogelijk om producten en diensten te gebruiken zonder dat je deze in bezit hoeft te hebben. Zo kun je via een platform als Peerby gereedschap delen van jouw buren, via SnappCar een auto lenen van iemand uit de buurt en kleding lenen via een kledingbibliotheek. Er is ontzettend veel mogelijk en dit lenen kan zowel in abonnementsvorm als tegen eenmalige betaling of zelfs helemaal gratis. Waarom nog geld uitgeven aan producten die je net zo goed even kunt lenen?

Online groene gids

Benieuwd naar de duurzame tips van de andere groene bloggers? Hieronder vind je het overzicht van alle deelnemende groene bloggers. Lees bijvoorbeeld talloze tips over tweedehands winkelen, duurzaam speelgoed, milieuvriendelijk wonen en goed doen met je geld van heel veel leuke groene blogs die ik zelf ook heel graag lees!

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile (Chantoile)
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)

Dit artikel bevat enkele affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

18 gedachten over “10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen”

 1. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om minder te vliegen - Zaailingen

 2. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om over te stappen op herbruikbare producten - Nynkek

 3. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om goed te doen met je geld - Aandachtige Blog

 4. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips voor een duurzame vakantiebeleving

 5. Pingback: The sea is my cup of tea - Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om je kledingkast te verduurzamen • The sea is my cup of tea

 6. Pingback: Dag van de duurzaamheid: 10 favoriete fair fashion merken en shops - KimBuining.com

 7. Yayyy, een aantal dingen die je noemt kan ik afvinken hoor. Maar ik moet ook op een aantal punten nog aan de bak. Zelf wasmiddel maken lijkt me trouwens ook interessant. Hoewel ik op dit moment ook wel milieuvriendelijk wasmiddel gebruik dat niet heel duur is. Ik koop het in Duitsland en dat scheelt echt flink.

 8. Sanne - Het Grote Groene Geluk

  Kijk, dat is nog eens handig. Als mensen nog eens tegen me zeggen dat duurzaam duur is, ga ik ze voortaan meteen naar jouw post doorsturen!

 9. Handige tips! Ik vind het vreemd als mensen zeggen dat duurzaam vooral duur is. Oké, sommige producten kunnen inderdaad duurder zijn dan een gewone variant, maar er zijn ook zoveel andere manieren waarmee je net geld bespaart! Zoals jij dus heel goed hebt uitgelegd. Daar leer je toch altijd wat van bij… Ik wist bijvoorbeeld niet dat er herbruikbare wattenschijfjes bestonden!

  1. Ik vind dat dus ook zo vreemd. Het is inderdaad zo dat je soms een beetje moet investeren, maar naar mijn idee betaalt dit zich altijd dubbel en dwars weer terug. Wat leuk dat je via mijn blog kennis hebt kunnen maken met de herbruikbare wattenschijfjes. Het is echt een aanrader, ik gebruik ze elke dag!

 10. Wat leuke tips! Ik heb eens mijn eigen wasmiddel gemaakt, maar ben nu overgegaan op wasnoten. Ook een fijn alternatief. Minder verpakkingen vind ik erg moeilijk. Alles is altijd verpakt en dan soms weer verpakking in verpakking.

 11. Pingback: Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om tweedehands te kopen - KouweKleren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *