Yumeko

Een pleidooi voor écht goed slapen

Onlangs was ik een dagje in Amsterdam voor een leuke middag bij Yumeko: een mooi Amsterdams merk dat zich sinds 2010 inzet voor de mooiste en kwalitatief meest hoogwaarde producten voor in onze slaap- en badkamer. Tijdens dit event in het prachtige grachtenpand van Yumeko maakte ik kennis met dit mooie en duurzame merk, leerde ik meer over het belang van goed slapen, proefde ik diverse smakelijke hapjes en drankjes en maakte ik voor het eerst in mijn leven een sessie nidra yoga, oftwel slaapyoga, mee. De middag was enorm informatief, maar zette me vooral ook aan het denken over het belang van slaap in ons leven.

Yumeko

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik geen enkele nacht slaap zoals ik zou willen slapen. Ik slaap lang niet genoeg, erg onrustig en ik word zelden tot nooit echt uitgerust wakker. Natuurlijk is goed slapen ook een utopie met 2 kleine kinderen die ‘s nachts talloze keren woelen en huilen, een babyfoon naast mijn oor en een interne en externe (lees: kinderen) wekker die in het meest gunstige geval om half 7 afgaat, maar meestal al begint te ratelen tussen half 6 en 6 uur. De grap is ook nog eens dat ik iemand ben die echt veel slaap nodig heeft. Een nacht van 8 uur is voor mij eigenlijk niet genoeg slaap en idealiter slaap ik zo’n 9 tot 10 uur op een nacht om écht uitgerust wakker te worden. Om die uren te maken zou ik eigenlijk al tussen 8 en 9 uur ‘s avonds naar bed moeten gaan. Geloof me: er zijn heel wat dagen geweest dat ik echt rond deze tijd mijn bed in kroop, maar ergens moet je toch ook nog tijd maken voor het opruimen van het huis, een moment ontspannen en je partner en meestal is daar alleen ‘s avonds tijd voor.

Yumeko

Daarnaast ervaar ik slaap persoonlijk ook vaak als een noodzakelijk kwaad. Meer dan eens vind ik dat een dag gewoonweg niet genoeg uren heeft om alles te doen wat ik zou willen doen. Het is dat ik zoveel slaap nodig heb, anders zou ik zeker vaker een avond of nacht actief bezig willen blijven met alles dat er nog moet gebeuren en wat ik nog wil afmaken. Dat ik niet de enige persoon ben die dagelijks ervaart dat er te weinig uren in een dag zitten werd duidelijk tijdens het Yumeko event. Stephan Zeijlemaker en Rob van den Dool, de oprichters van Yumeko, merkten tijdens het event geheel terecht op dat wij als westerse wereld altijd heel gefocust zijn op presteren en dat wij slapen meer als een noodzakelijk kwaad ervaren dan een belangrijk onderdeel van onze dag. We proberen zo productief mogelijk te zijn zonder veel aandacht te besteden aan de duur en de kwaliteit van onze slaap en juist dit is zo’n enorme tegenstrijdigheid. We investeren niet in kwaliteit of effectiviteit van onze slaapomgeving en uiteindelijk saboteren we onze eigen gezondheid en onze eigen productiviteit daarmee. Heel herkenbaar, want alhoewel ik natuurlijk heerlijk uitgerust wakker wil worden ‘s ochtends zet ik weinig actieve stappen om mijn slaapomgeving of slaapkwaliteit te verbeteren. We slapen in een oud houten bed dat kraakt bij elke beweging, de babyfoon ruist de hele nacht door op het nachtkastje, de slaapkamer is nauwelijks een oase van rust te noemen en totdat mijn ogen dichtvallen ben ik op mijn telefoon bezig met van alles en nog wat. Het moge duidelijk zijn: aan mijn avondrituelen en slaapomgeving valt nog een heleboel te verbeteren. Daarom zocht ik uit hoe jij en ik onze slaapomgeving en onze nachtrust actief kunnen verbeteren.

Yumeko

Eén manier om een gezonde slaapomgeving te creëren is door de slaapkamer goed te luchten. Het blijkt steeds meer dat de luchtkwaliteit in onze huizen onvoldoende is. De steeds beter geïsoleerde woningen zorgen ervoor dat er weinig natuurlijk luchtcirculatie is en in het dagelijks leven bouwen de hoeveelheden bacteriën, schimmels, stof en andere schadelijke uitstoot op in huis. Al deze stoffen in de lucht kunnen bijdragen aan allergieën, diverse luchtwegproblemen, vermoeidheid, uitdroging en een irritatie van de slijmvliezen. Vooral tijdens de nachtrust, als we opladen, veel ademhalen en langere tijd in één ruimte verblijven, is gezonde lucht juist zo belangrijk. Er zijn gelukkig verschillende manieren om de luchtkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren. Een belangrijke manier is het ventileren van de kamer. Zet de ramen op de slaapkamer zo vaak mogelijk open, het liefst ook ‘s nachts. Mocht dit niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de ventilatieschachten zo vaak mogelijk open staan. Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren kun je aan de slag gaan met de tips uit mijn artikel ‘5 handige tips om de lucht in huis te zuiveren‘.

Yumeko

Voor een goede nachtrust is een rustige en kalmerende omgeving en inrichting ook heel belangrijk. Denk hierbij aan een mooi opgemaakt bed, een opgeruimde kamer en kalmerende kleuren en prenten in de kamer. Veel mensen houden in het ontwerp van hun slaapkamer wel rekening met de functie qua kleurpalet en inrichting, maar het gebeurt al snel dat de kamer te vol wordt of vol staat met afleidingen. Daarnaast is licht- en geluidsoverlast vaak ook een reden dat de slaap moeilijk te vatten is of onderbroken wordt. Ik woon bijvoorbeeld in een wijk waar behoorlijk veel herrie wordt gemaakt en ik ben daar erg gevoelig voor. Helaas kun je dit soort externe factoren niet altijd beïnvloeden en ben je dus aangewezen op het vinden van andere oplossingen. Ondervind je veel last van licht of geluid vanuit de omgeving? Overweeg dan eens om te slapen met oordopjes of een oogmasker. Hier in Nederland wordt het volgens mij nog niet zoveel gedaan, maar in Amerika is het al heel gebruikelijk om zo de nachtrust te verbeteren.

Yumeko

Zorg van een rustgevend en slaapopwekkend avondritueel. Ik heb de slechte gewoonte om, tot ik in slaap dreig te vallen, naar het scherm van mijn telefoon te staren. Het is echter keer op keer uit onderzoek gebleken dat het kijken naar schermen, vooral in bed, ontzettend slecht is voor onze nachtrust. De felle verlichting zorgt ervoor dat de natuurlijke aanmaak van melatonine wordt verstoord voor het slapen gaan en al die prikkels van de social mediakanalen, het nieuws en de programma’s die we kijken vlak voor het slapen zorgen voor teveel stimulatie terwijl we juist tot rust zouden moeten komen. Kies in plaats hiervan voor een rustgevende activiteit, zoals het lezen van een boek, een warme douche, meditatie of yoga. Ik maakte tijdens het Yumeko event kennis met yoga nidra: een rustgevende slaapyoga waarbij je in een staat wordt gebracht tussen wakker en slapen in. De hele sessie lig je in een ontspannen houding op de rug met een dekentje over je heen werkt de kalmerende stem van de yogadocent(e) om je wakker te houden en te helpen bij visualisaties, ademhaling en de bodyscan. Deze vorm van yoga werkt ontspannend, stressverminderend en helend. Voor slechte slapers is dit een fijne vorm van yoga om te beoefenen omdat het actief werkt aan het loslaten van controle en ontspanning. Natuurlijk zijn er meerdere vormen van yoga en meditatie die helpen bij het ontspannen aan het einde van een lange dag. Dit maakt het in slaap vallen in bed uiteindelijk een stuk eenvoudiger.

Yumeko

Daarnaast is het kiezen van het juiste beddengoed en de juiste meubels ook belangrijker dan je zou denken. Ik koos, zonder al te veel na te denken, een paar maanden geleden een houten bedframe uit bij de lokale kringloopwinkel, maar al snel bleek deze vreselijk te kraken bij elke beweging. Als ik dit had geweten had ik zeker een andere keuze gemaakt omdat het de slaap flink kan verstoren. Ook bij het kiezen van beddengoed en matrassen zijn veel duurzamere en gezondere keuzes te maken. Tijdens het Yumeko event ging er een heel nieuwe wereld voor mij open wat betreft duurzaam slapen. Alhoewel ik veel bezig ben met duurzaamheid in mijn dagelijks leven had ik nog nooit zo stilgestaan bij een duurzame slaapkamer. Ik had tot voor kort nog nooit echt kennisgemaakt met een bedrijf dat zich inzette voor duurzaam beddengoed en nooit zo nagedacht over het belang daarvan. Natuurlijk wist ik wel dat nieuwe matrassen behoorlijk wat schadelijke stoffen bevatten en dat je deze beter eerst een tijd onverpakt laat luchten voor je hierop gaat liggen. Eigenlijk gek dat we dit allemaal maar op de koop toe nemen als we nieuwe producten kopen. In het assortiment van Yumeko vind je bedden- en badgoed van natuurlijke materialen die biologisch, fairtrade en gezond zijn. In het assortiment vind je bijvoorbeeld matrassen, dekbedden, kussens en moltons, maar ook dekbedovertreksets, lakens, dekens en badjassen. Ze werken met materialen als katoen, flanel, linnen, dons, wol en katoensatijn en bij elk proces kiezen ze voor de meest duurzame en eerlijke productiemogelijkheden. Deze producten verkopen ze via hun eigen winkel en webshop, maar ook bij enkele andere webshops en winkels. Door te kiezen voor de beste en meest gezonde producten om onder te slapen kies je voor een met zorg opgemaakt bed met materialen die zacht zijn voor de huid en het lichaam en daarmee ook de slaapkwaliteit bevorderen. En laten we eerlijk wezen: het slaapt toch ook wel beter als je weet dat jouw beddengoed onder de beste omstandigheden en van de beste materialen is gemaakt?

Yumeko

Mijn bezoek aan Yumeko was al met al enorm verrijkend. Ik heb, zowel tijdens het event als nadien op eigen gelegenheid, veel meer geleerd over het belang van een goede nachtrust en de manieren om een betere slaapomgeving te creëren, kennisgemaakt van een nieuwe vorm van yoga waar ik meer mee kan experimenteren om te leren ontspannen en kennisgemaakt met een mooi bedrijf dat zich actief inzet voor verbetering van de branche en onze slaapkwaliteit. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar Yumeko en hun mooie producten? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Yumeko voor nog veel meer informatie over dit mooie bedrijf of breng een bezoek aan de mooie Yumeko showroom aan de Herengracht 418 sous in Amsterdam.

4 onmisbare tips voor een goede nachtrust

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een event dat ik heb bijgewoond van Yumeko. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto’s: Yumeko

4 gedachten over “Een pleidooi voor écht goed slapen”

 1. Poe hee, ik word al moe als ik jouw rituelen lees! Gelukkig ben ik zelf wel goed in slapen. Zo goed dat ik er misschien wel een beetje lui van word, haha. Er is altijd een raampje open en de telefoons komen de slaapkamer niet meer in. Wel zit ik veel avonden achter de computer. Dan neem ik me wel voor om wat vroeger naar bed te gaan om wat te lezen, maar dan wil ik eerst honderd blogs afmaken en dan lukt het natuurlijk niet. Ik merk trouwens wel dat ik bij mijn ouders thuis veel dieper slaap, omdat zij niet vlakbij een snelweg wonen. Scheelt echt! Oordopjes en een oogmasker werken bij mij helaas averechts. Dan raak ik gestresst, omdat ik bang ben om iets te missen.
  Het dekbed van Tencel van Yumeko staat op mijn lijstje voor als we een nieuwe nodig hebben! De handdoeken zou ik ook wel kopen, maar zo’n simpel hoeslaken is wel enorm veel duurder dan bij de Hema of Action. Weet jij of de stoffen dan ook veel steviger zijn?

  1. De telefoons uit de slaapkamer houden is echt een goed idee. Helaas is dat voor mij echt nog een stap te ver, moet ik tot mijn schaamte bekennen.

   Yumeko is zeker wat duurder dan de producten van andere winkels, maar kwalitatief ook zeker beter. Zo hebben de producten bijvoorbeeld een hogere thread count waardoor de stoffen zeker steviger en duurzamer zijn en er is ook meer zorg besteed aan de gebruikte materialen. Ik merk zeker verschil met de producten die ik voorheen gebruikte.

 2. Pfff, wij hebben echt een ander matras nodig, maar dat is wel zó vreselijk moeilijk. Ik droomde al helemaal weg bij die van Yumeko, maar dat is wel even een investering. Nu dus druk aan het surfen op zoek naar alternatieven, dus ik slaap voorlopig nog niet 😉

  1. Een matras uitkiezen vind ik ook altijd een vreselijke klus hoor. Ik weet nooit waar ik precies naar op zoek ben en even proefliggen is toch anders dan langduriger gebruik. Gelukkig gaat een matras wel heel lang mee. Veel succes met de zoektocht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *