5 producten die je zelf maakt

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 1

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Poedersuiker

poedersuiker

Poedersuiker is iets dat je ontzettend eenvoudig zelf kunt maken van slechts één ingrediënt. Iedereen heeft wel een pak suiker in huis en met een hakmolentje of goed werkende keukenmachine maal je deze suiker in een handomdraai tot poedersuiker. Wij gebruik zelf een elektrische koffiebonenmaler: werkt ook uitstekend!

#2 Vanillesuiker

recept vanillesuiker

Als er iets eenvoudig zelf te maken is dan is het wel vanillesuiker. Nu is vanillesuiker in de winkel natuurlijk ook spotgoedkoop, maar met vanille heeft het niets te maken. De vanillesuiker in de winkel wordt namelijk gemaakt met suiker en vanillearoma. Heb je een vanillestokje gebruikt voor één van jouw baksels en heb je de peul over? Gooi deze niet weg en maak er heel eenvoudig jouw eigen voorraad vanillesuiker van.

#3 Platbrood

chapati

Ik snap dat niet iedereen dagelijks zijn eigen brood bakt. Alhoewel het zelf bakken van brood enorm lonend is, het hele huis er heerlijk van gaat ruiken en er werkelijk niets gaat boven supervers brood, is het best een klusje en lastig om dag in dag uit vol te houden. Toch zijn er nog genoeg andere broden die je af en toe gebruikt en die je wel heel eenvoudig en snel zelf kunt maken. Zo eten wij regelmatig curry’s en gaat er echt niets boven zelfgemaakt platbrood, oftewel chapati. Met slechts bloem, zout, olijfolie en water maak je in een handomdraai, zonder rijstijd of gedoe, heerlijk verse platbroden voor ontzettend weinig geld. Waarom zou je dan nog die taaie broden uit de supermarkt halen?

#4 Vanille extract

vanille

Met de overgebleven peulen van vanille kun je nog veel meer doen dan vanillesuiker maken. Probeer bijvoorbeeld eens vanille extract te maken! Dat is een stuk voordeliger dan vanille extract uit de winkel en veel natuurlijker dan vanille aroma dat je steeds meer in de schappen ziet. Met slechts één, of meerdere, vanillepeulen in een flesje wodka maak je jouw eigen aromatische vanille extract. Zet het flesje op een koele en donkere plaats en gebruik het wanneer nodig. Hoe langer het flesje staat, hoe smaakvoller het extract wordt. Je kunt het flesje gewoon blijven aanvullen met nieuwe wodka en nieuwe peulen om zo een eindeloze voorraad vanille extract te hebben.

#5 Notenpasta

notenpasta

Met een goedwerkende keukenmachine kun je een heleboel kanten op en bijvoorbeeld in een handomdraai jouw eigen notenpasta maken. Ik was er in de eerste instantie enorm sceptisch over, maar het werkt echt en is zo lekker! Het enige dat je ervoor nodig hebt is een flinke portie noten naar keuze en plantaardig olie. Maal de noten fijn en voeg geleidelijk aan wat olie toe om het te laten transformeren tot een smeuïge pasta. Je kunt zo heel eenvoudig jouw eigen pindakaas maken, maar ook een pasta maken van heel veel andere noten, eventueel in combinatie met zaden en een snufje zout of andere kruiden als smaakmakers. Mijn favoriete notenpasta is een amandelpasta gemaakt met zonnebloempitten en een snufje zout, naar recept van The Green Kitchen Smoothies.

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en -klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld ook de tips in:

9 gedachten over “5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 1”

  1. Oeh, vanillesuiker had ik nog nooit over nagedacht, maar zo klinkt het nóg lekkerder. En minder zakjes afval is ook leuk.
    Platbrood is al iets wat ik me heel lang voorneem, dus dat moet er maar eens echt van komen. Misschien ook wel een beetje kruiden, zodat het meer een soort naan wordt. Hmmm, honger 😉

    1. Platbrood is echt ontzettend simpel. Ik maak het wekelijks zelf en het is ook nog eens heel goedkoop. Je kunt er natuurlijk zelf inderdaad volop mee experimenteren en kruiden toevoegen. Als je echt traditionele naan wilt maken dan heb je een ander soort recept nodig waar yoghurt in gebruikt wordt. Vanillesuiker is typisch zoiets wat je één keer maakt en waar je vervolgens bijna geen omkijken meer naar hebt, net als het vanille extract.

    1. Ik maak mijn chapati altijd met 250 gram bloem, 150 ml lauw water, 1 el olijfolie en een snufje zout. Alles goed mengen en kneden tot je een elastisch en niet al te nat deeg hebt. Dan maak je hier bolletjes van (zo’n 8 stuks) en deze rol je zo dun mogelijk rond uit. De platbroden bak je vervolgens in een koekenpan zonder olie, elke zijde slecht een minuutje ofzo. Het brood kleurt vanzelf en bolt op en dan is het klaar. Wij eten het bij allerlei curry’s, maar ook bijvoorbeeld als wrap met falafel.

    1. Hoi Bo! In principe is de verhouding niet zo van belang, zolang het vanillestokje maar onder staat. Je kunt al beginnen met 1 stokje en een klein flesje wodka en daar telkens weer een stokje of wodka aan toevoegen. Het extract zal eerst dan minder sterk zijn, maar geef het ook zeker even de tijd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *