zero waste traktatie

Zero waste traktatie inspiratie

De zomervakantie is voor de meeste gezinnen weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Met één of meerdere kinderen die naar school, een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf gaan ontkom je er als ouder echt niet aan: het trakteren. Of jouw zoon of dochter nu jarig is, van school gaat of iets anders te vieren heeft, een traktatie lijkt erbij te horen. Nu is het maken van een traktatie nog een hele uitdaging. Je komt tegenwoordig echt niet meer weg met een snoepje of een zakje chips zoals onze ouders het vroeger oplosten. Nee, de traktatie moet haast een kunstwerk zijn met een heus thema en individuele porties, waarbij er natuurlijk rekening is gehouden met diverse voedsel allergieën en de voedingswaarde van de traktatie. Alhoewel ik groot voorstander ben van het trakteren van gezonde snacks en echt wel iets leuks in elkaar wil knutselen, sta ik soms versteld van sommige creaties en waar men de tijd en de creativiteit vandaan haalt. Daarnaast vind ik het altijd enorm zonde om zoveel verpakkingen mee te krijgen met plastic fluitjes, ballonnen, stickers en andere gekkigheid. Ik snap dat kinderen het leuk vinden om cadeautjes te krijgen, maar zelf vind ik dat er soms een beetje wordt doorgedraafd en dat iets lekkers ook prima volstaat. Daarom heb ik een aantal leuke, gezonde, eenvoudige en afvalvrije traktaties voor jullie op een rij gezet zodat je in een mum van tijd ook zo’n leuke traktatie in elkaar draait die voldoet aan alle wensen zonder dat je dagenlang hoeft te zweten en allemaal speeltjes in huis hoeft te halen.

Meloen monster

Deze traktatie heb ik laatst zelf gemaakt op verzoek van mijn zoon en is ideaal in de zomer omdat de meloenen enorm goedkoop zijn en je dus ook nog eens heel voordelig uit bent. De oogjes kun je maken van halve limoenen en op het hoofd bevestigen, of op de meloen prikken en maken van schijfjes komkommer en 2 blauwe bessen (let wel op dat je ze niet beschadigd want anders wordt het echt een horrorscenario voor die kinderen met blauwe drab over het gezicht van het monster). Je vult de schaal en de mond van het monster vervolgens met fruit naar keuze.

Zwemmende dolfijnen

Ook deze traktatie ziet er ingewikkelder uit dan het daadwerkelijk is. Het meeste werk is het uithollen en vormen van de watermeloen, maar als je hier even mee bezig bent, heb je het zo onder de knie. Ook hier kunnen de kinderen zelf pakken wat ze lekker vinden en je kunt de schaal vullen met fruit dat in het seizoen in.

Fruithoorntjes

Misschien iets minder spectaculair, maar wel zo makkelijk en zero waste: fruit hoorntjes. Ideaal om uit te delen en eenvoudig te vullen met allerlei soorten fruit die makkelijk verkrijgbaar zijn op dat moment.

Banaanlolly’s

Het is misschien niet helemaal een gezonde traktatie, maar de versierde bevroren bananen zien er wel heel feestelijk uit met de chocola en alle sprinkles. Alhoewel wij in Nederland niet zo bekend zijn met de frozen banana is dit in Amerika een best wel bekende snack. De hoogste tijd dus om dit ook in Nederland te introduceren! Deze traktatie is niet helemaal zero waste want je hebt er ijsstokjes voor nodig, maar deze zijn eenvoudig opnieuw te gebruiken als je ze goed afwast.

Alfabetsnack

Leuk voor als ze net leren lezen: deze stokjes met hun eigen naam gemaakt van meloen en mango! Als je alfabet koekvormpjes hebt kun je eenvoudig uit diverse soorten fruit de letters steken en deze op een stokje prikken. Het is een fluitje van een cent, leuk om te doen samen met jouw zoon of dochter en tijdens het uitdelen ook nog eens leuk omdat ze zelf hun naam mogen opsporen. Ook deze traktatie is niet helemaal zero waste, maar je kunt de stokjes opnieuw gebruiken na het afwassen.

Emoticon pancakes

Ik vind dit persoonlijk een heel leuk idee voor misschien wat oudere kindjes. Bak een flinke hoeveelheid American pancakes (dat kan tegenwoordig best gezond met havermeel enzo) en ga vervolgens aan de slag met edible markers, frosting of fruit om elke pancake om te toveren tot een leuke emoticon. Ontzettend makkelijk om mee te nemen en uit te delen!

6 gezonde traktaties voor kinderen

Bron foto 1: Brenda Godinez op Unsplash
Bron foto 2: http://fullyrawkristina.tumblr.com/
Bron foto 3: https://craftyrecipes.com/
Bron foto 4: http://www.myfussyeater.com/
Bron foto 5: http://www.thelittleepicurean.com/
Bron foto 6: http://www.instructables.com/
Bron foto 7: http://www.hellowonderful.co/There are 4 comments

Add yours
 1. Rory

  Leuke ideetjes! Mijn dochtertje is in de winter jarig, dus het wordt even puzzelen. Want sinds een jaar (en ik ben ook een van de initiatiefnemers vrees ik) mag het alleen maar gezond zijn. Geen koekje, chocolade, dip of saus. Toegegeven. Het is wat lastiger en het kost iets meer tijd. Maar goed wat je benadrukt over de plastic verpakkingen. Ik begin nu alvast na te denken …

  • awkwardduckling

   Ik vind het wel een mooie ontwikkeling dat er alleen nog maar getrakteerd mag worden op gezondere snacks, maar het kan wel een uitdaging worden. Hopelijk hebben deze suggesties je kunnen inspireren. Op Pinterest vind je trouwens nog veel meer leuke ideetjes!

 2. Marianne - Groene stapjes

  Leuke ideeën! Zo veel leuker om op deze manier te trakteren dan met een standaard doosje rozijntjes ? Bij mijn dochter op het kdv worden ongezonde traktaties ook niet uitgedeeld, maar bewaard en mee naar huis gegeven. Dan is het aan de ouders om te bepalen of ze het hun kind willen geven of niet. Dan beter met fruit trakteren, dan kunnen de kindjes er tenminste samen van snoepen!


Post a new comment