lucht zuiveren in huis

5 handige tips om de lucht te zuiveren in huis

Ons huis is dé plek waar we ons op ons gemak voelen, waar we tot rust komen en waar we heel veel tijd doorbrengen, zowel alleen als met onze gezinnen of huisdieren. Het is daarom ontzettend belangrijk dat we ons niet alleen goed voelen in ons huis, maar dat ons huis ook een gezonde leefomgeving biedt. Toch blijkt keer op keer weer dat de luchtkwaliteit in huis alles behalve gezond voor ons is. Door het dagelijks leven bouwen de hoeveelheden bacteriën, schimmels, stof en andere schadelijke uitstoot op in huis. Al deze stoffen in de lucht kunnen bijdragen aan allergieën, diverse luchtwegproblemen, vermoeidheid, uitdroging en een irritatie van de slijmvliezen. We kunnen een schijnfrisheid creëren door geurkaarsen, huisparfums en wierook te gebruiken, maar alhoewel dit ongetwijfeld zorgt voor een aangename geur in huis, verbetert het niets aan de luchtkwaliteit in huis. In tegendeel: sommige kaarsen en parfums verslechteren de luchtkwaliteit in huis zelfs. Gelukkig is er een heleboel dat je zelf kunt doen om de lucht te zuiveren in huis en het leefklimaat te verbeteren. Vandaag geef ik 5 handige tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan voor een frisser en gezonder thuis.

#1 Ventileren, ventileren, ventileren

lucht zuiveren in huis

Met stip op nummer staat ventileren. Er is niets zo belangrijk voor een gezond leefklimaat in huis als het regelmatig ventileren in alle kamers van het huis. Door een raam open te zetten kan de vuile lucht het huis uit en komt er frisse lucht het huis in. Tegenwoordig is ventileren nog belangrijker geworden omdat we in steeds beter geïsoleerde huizen wonen. Hierdoor wordt de lucht niet meer vanzelf ververst en is het belangrijk om via ventilatieschachten en open ramen de lucht te verversen. Even luchten is hierbij lang niet voldoende: zorg ervoor dat eventuele ventilatieschachten zoveel mogelijk openstaan en zet wanneer het mogelijk is een raam open, vooral na het koken, slapen en douchen.

#2 Luchtzuiverende planten

lucht zuiveren in huis

Naast het continu ventileren van de woning zijn er nog tal van andere dingen die je kunt doen in huis om de luchtkwaliteit te bevorderen. Eén van de dingen waar je groot voordeel mee kunt behalen is door diverse kamerplanten in huis te halen. Bepaalde planten hebben de fantastische eigenschap om de luchtkwaliteit en het leefklimaat aanzienlijk verbeteren in huis. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door diverse giftige stoffen uit de lucht te zuiveren, zoals formaldehyde, benzeen, tolueen, ammonia, trichloorethyleen en xyleen. Deze stoffen komen terecht in jouw huis en worden uitgestoten door elektronische apparaten, vloerbedekking, meubels, bouwmaterialen en zelfs interieuritems. Sommige planten zuiveren ook op allergenen en schimmels en dat is goed nieuws voor iedereen met allergieën. Om te profiteren van deze luchtzuiverende kwaliteiten kun je planten zoals de bamboe- of goudpalm, de rubberplant, de krulvaren of de lepelplant in huis halen. Zo verbeter je de luchtkwaliteit in huis en fleur je jouw huis ook nog eens op met een heleboel groen, dat ook weer positief blijkt te werken op de stemming en effectief is tegen stress.

#3 Vochtproblemen aanpakken

lucht zuiveren in huis

Vooral in oudere huizen is vocht vaak een probleem. Lekkende daken, slecht geventileerde badkamers, vochtige vloeren: het zorgt allemaal voor vochtproblemen in huis. Deze vochtproblemen zijn niet alleen schadelijk voor het huis zelf, maar ook voor de gezondheid. Een vochtprobleem in huis is relatief snel te herkennen aan de muffe geur in huis, vocht- en schimmelplekken, condens op de ramen en zilvervisjes en pissebedden in huis. Als er sprake is van een lekkage of optrekkende vocht via de fundering is het belangrijk om het probleem te verhelpen door de lekkage te repareren en beter te isoleren en gaten te dichten. Heb je overlast van vocht om andere redenen? Dan zijn er ook nog acties die je zelf kunt ondernemen om zo min mogelijk overlast van vocht te hebben in huis en de luchtkwaliteit te verbeteren. Hang bijvoorbeeld de natte was bij voorkeur niet in huis om te drogen, zet de thermostaat in de winter niet lager dan 15 graden, zet tijdens het koken de ventilatie aan en ook hier geldt: blijf goed ventileren in huis.

#4 Onderhoud de ketel, geiser en cv

lucht zuiveren in huis

Voor een gezonde en goede luchtkwaliteit in huis is het ook essentieel om de installaties in huis goed te onderhouden. Hierbij doel ik op de ketel, geiser, cv en eventueel de mechanische ventilatie. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede installaties hebt en laat deze ook regelmatig controleren, bijstellen en onderhouden. Soms loont het zelfs, zowel voor de portemonnee als voor de gezondheid, om oude installaties te laten vervangen door moderne installaties. Voor overige systemen, zoals de afzuigkap, airconditioning of luchtzuivering, is het belangrijk om regelmatig de filters te vervangen voor optimale werking en luchtkwaliteit. Heb je een open haard of kachel in huis? Dan is het van extra belang om de systemen regelmatig na te laten kijken en te laten reinigen en om vooral op te letten hoe je deze installaties gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld alleen droog hout dat geschikt is voor verbranding.

#5 Maak de gezonde keuzes

lucht zuiveren in huis

Als je besluit een kamer te schilderen, nieuwe schoonmaakmiddelen koopt of een nieuwe bank aanschaft, maak dan een bewuste keuze en sta eens stil bij de bijdrage van deze producten aan de luchtkwaliteit in huis. Bouwmaterialen en verf geven giftige stoffen af en het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en eventueel, waar mogelijk, gezondere keuzes te maken. Er zijn diverse duurzamere en gezondere alternatieven op de markt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het aanbod van de duurzame bouwmarkt Eco-Logisch en laat je inspireren en adviseren. Voor het schoonmaken in en rond het huis zijn er tegenwoordig ook talloze duurzamere en natuurlijkere opties beschikbaar die ook perfect hun werk doen. Er is dus geen enkele reden om aan de slag te gaan met al die giftige en synthetische stoffen die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit in huis. Al die kleine beetjes en die bewustere keuzes dragen uiteindelijk bij aan een veel gezonder leefklimaat.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

5 handige tips om de lucht in huis te zuiveren

Bron foto 1 en 3: Patrick Perkins @ Unsplash

2 gedachten over “5 handige tips om de lucht te zuiveren in huis”

    1. Fijn dat ik dan toch nog suggesties heb kunnen aandragen. Ik weet ook pas sinds een paar jaar hoe belangrijk de luchtkwaliteit in huis is en wat je hier zelf aan kunt doen en ik zou willen dat iemand het mij toen had verteld, toen ik nog in een vochtig en tochtig oud huis woonde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *